dell24 Opublikowano 27 Lutego 2010 #1 Opublikowano 27 Lutego 2010 witam. jestem amatorem w temacie budowy kotłów. chciałbym sam zrobić sobie kocioł na warsztat o powierzchni ok 80m2 z górnym spalaniem. chodzi mi głównie jak zwymiarować kocioł na tą powierzchnie. płaszcz wodny wewnątrz chciałbym zrobić trzy poziome "płyty" naprzemian nad paleniskiem plus ruszta wodne i zastanawiam sie nad dmuchawą. warsztat chce opalać drzewem i zrąbkami (biomasa z własnej produkcji). prosze fachowców o jakieś wskazówki co do samej budowy. czy blacha 6mm wew. i 4mm zew. to odpowiednia konfiguracja?? Cytuj
defin Opublikowano 27 Lutego 2010 #2 Opublikowano 27 Lutego 2010 Witam. Kolego, wrzuć w GOOGLE grafika hasło BULLERJAN . Jeśli warsztat nie jest lakiernią to ten wzór jest idealny. Poczytaj jeszcze opisy z podstawowego google... powodzenia def Cytuj
defin Opublikowano 27 Lutego 2010 #4 Opublikowano 27 Lutego 2010 dobry wieczór. Jak najpoważniej, jeśli warsztat nie jest stolarnią lub lakiernią, to bullerjan jest znakomity. Pozwala tylko za pomocą rur spiro rozprowadzić ciepłe powietrze . Daje natychmiastowy efekt ciepła. Ten piec jest genialny. z powagą def Cytuj
a-w Opublikowano 28 Lutego 2010 #5 Opublikowano 28 Lutego 2010 piec może i genialny,ale cena to już kosmiczna :angry: Cytuj
defin Opublikowano 28 Lutego 2010 #6 Opublikowano 28 Lutego 2010 Kłaniam się. Zgadzam się. Cena bardzo wysoka bo wynika z jakości wykonania i zastosowanego ? żeliwa. Wzór doskonały do naśladowania. Autor wątku zamierza zbudować (zrobić) "wytwórnię" ciepła we własnym zakresie (kocioł?, piec?). Rury nie muszą być tak profesjonalnie gięte, mogą to być inne profile zamknięte skonfigurowane w podobny sposób, ..... Kopiować na własny użytek wolno , produkować na rynek, nie... Pozdrawiam def Cytuj
dell24 Opublikowano 28 Lutego 2010 Autor #7 Opublikowano 28 Lutego 2010 jak w morde strzelił trafiłeś że warsztat ma służyć ku celom lakierniczym. niestety odpada ten rodzaj pieca. myślałem o tym żeby kupić stary kocioł na złomie i zamiast wody puścić dmuchawe jednak nie jest to dobrym pomysłem w moim przypadku. musze mieć grzejniki lub nagrzewnice wodną z filtrami dlatego zależy mi na kotle z górnym spalaniem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi