Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Szlakowanie Ekogroszku + Nastawy Wentylatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z nastawieniem wentylatora...wiem, wiem...temat wałkowany tysiące razy na forach i wiele z nich przeczytałem. Teraz mi głowa pęka. Miałem cztery rodzaje ekogroszku i każdy z nich mi żużlował albo koksował. Obecny żużluje czyli węgiel się dopala ale popiół się skleja i czasem robi się tak wręcz ogromna góra jednego kawałka, że nie ma możliwości spaść z retorty do popielnika. Blokuje opał podawany z dołu, a więc wydajność pieca (25kw) spada. Wiem też, że węgiel zachowuję się tak gdy jest zbyt wysoka temperatura żaru, ale czy ustawie nawiew na 50%, przysłonę otworze na 3cm czy na 30%, przysłonę na 1 cm, czy na 20% i całkowicie zamknę przysłonę to i tak spieka się tak samo. Mało tego..płomień w każdym z tych nastaw jest bardzo podobny. Aktualnie mam (będąc już w pełnej desperacji) nawiew 20% i przysłonę kompletnie zamkniętą. Płomień na tych nastawach jest ładny pomarańczowy, pali się ponad wysokość deflektora, który zwisa 15 cm powyżej palnika. Skręca w stronę ścianek ładnie „ocierając się” o nie. Najbardziej co mnie zdumiewa to to, że jak przysłonę otworzę na połowę i mam nawiew zaledwie na 10% to ogień robi się biały, a opał pali się „z prędkością światła” nie mówiąc już o większy obrotach wentylatora. Czy to nie dziwne?? Nie wiem jaki jest model tego wentylatora, bo nie ma mnie teraz w domu, ale u mnie o wszystkim decyduje przysłona i dziwię się że przysłona jest ledwie na połowie z nawiewem najniższym z możliwych tj. 10% i tyle powietrza dostaje się do komory pieca. Od czego to jest zależne?? Extra ciąg kominowy? Jak przysłona jest na ¼ czy zamknięta kompletnie to prawie nie ma różnicy, a płomień jest spokojny. I co z tymi szlakami? Żeby chociaż nie rosły w tak duże bryły to by było ok, bo mogły by spaść do popielnika. Mówi się też o częstszym podawaniu, by opał by częściej w ruchu, ale to nic nie daje. Macie jakiś sposób? Niżej już wentylatora nie chciałbym ustawić....

Opublikowano

caly klopot tkwi w opale, ustawieniami mozesz cos poprawic ale nie wyeliminujesz calkiem tego zjawiska

ekogroszek musi miec spiekalnosc Ri=0 takiego szukaj na skladach (podobno tylko z kwk kazimierz juliusz)

Opublikowano

JA miałem tak z retopal-em z PIASTA i nie pomogły żadne cuda z wentylatorem kombinowałem i z czasami podawania przestoju ale doszłem do takiego jak by popcornu nieco mniejszego nawet i wiecej się nie dało spieczki minimalne przy dmuchawie na 50% i 1,3 cm przysłona w najszerszym miejscu czas podawania 7 s czas postoju 58 s przedmuch w podtrzymaniu 25 s czs przerwy 2-3 minuty i krotność podawania 3 piecyk dopala prawie całkiem tworzy sie koksik który po dotknięciu palami się rozsypuje na biały pył. za to przy tych ustawieniach na pieklorz-u piec mi chciało rozwalić tak grzał :) i zero popiołu a był on właśnie z Juliusza.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dobry opał to podstawa. Przy dobrym eko 10% czy 20% silniejszy czy słabszy nadmuch nie wpływa znacząco na jakość popiołu. Czasy podawania czy 5/30 czy 10/60 też mają drugorzędne znaczenie. Groszek musi mieć odpowiednio wysoką kaloryczność, granulację, wilgotność itp. to i popiół będzie popiołem. Dużo jest na naszym rynku eko-groszku, który nie powinien w ogóle być sprzedawany.

Osobiście po kilku doświadczeniach „na własnym organiźmie” jestem za opałem oryginalnie workowanym. Większa gwarancja zgodności tego co napisane jest na worku z tym co jest w środku. No chyba że ktoś ma możliwość zakupów u producentów, wtedy rozważyłbym możliwość zakupu luzem.

Opublikowano

Dziękuję Jarek, Kseroks i Domin za odpowiedzi. Wiem, że tak naprawdę opał jest do kitu, ale miałem nadzieję go jakoś ujarzmić. Kupiłem go tylko tonę, więc szybko się skończy. Kosztował 640zł+worki 60 zł. Teraz kupię może tego Pieklorza, bo widziałem go na miejskich składach opału. Mam nadzieję, że jest dobry..