kseroks1 Opublikowano 8 Lutego 2010 #1 Opublikowano 8 Lutego 2010 Witam Ostatnio zauważyłem po wymianie pieca ze pomieszczenia mi się przegrzewają nawet do 23 *C a na piecu mam jedynie 50 *C co już jest minimum ze względów na kocioł a więc przyszed mi do głowy pomysł głowic termostatycznych ale czy grzejniki żeliwne nie posiadają za dużej bezwładności. grzejniki są starego typu ale instalacja częściowo zmodernizowana na systemie otwartym z pompa i zaworem 4 drogowym. obecnie nie stać mnie na wymianę kompleksowa więc szukam doraźnych możliwości poprawy problem. Proszę o podpowiedzi Pozdrawiam Karol Cytuj
grzeg Opublikowano 8 Lutego 2010 #2 Opublikowano 8 Lutego 2010 po to masz zawór 4d aby nim regulować temp. w grzejnikach.takie jego zadanie:wyższa temp. w kotle niższa w układzie Cytuj
kseroks1 Opublikowano 8 Lutego 2010 Autor #3 Opublikowano 8 Lutego 2010 witam u mnie instalator jakoś dziwnie to zrobił że sterownik siłownika zaworu mieszającego 4 drogowego jest tylko poto żeby temp powrotu nie spadła poniżej zadanej bodajże 45 *C a jeśli temp jest na tyle wysoka czyli ponad 45 to zawór jest całkowicie otwarty i grzeje mi grzejniki na tyle ile na piecu ustawione. Czy taniej będzie coś w automatyce pozmieniać ??? Jak rozwiązać taki problem?? Pomóżcie bo za automatykę zapłaciłem dosyć sporo prawie 2 tys i nie chce żeby na marne poszło Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 9 Lutego 2010 #4 Opublikowano 9 Lutego 2010 Przełóż czujkę na zasilanie c.o. aby pilnowała zasilania na grzejniki i zamień miejscami zasilanie siłownika, cieplejszy powrót nie zaszkodzi. Cytuj
kseroks1 Opublikowano 9 Lutego 2010 Autor #5 Opublikowano 9 Lutego 2010 jutro to zrobię i wy testuje czy będzie pilnował zadanej temp. wtedy dzięki Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi