Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Będę w 2027 roku budował dom.  Padło na technologię drewnianą (Kanadyjczyk). Będzie miał około 90 m2 . Zwarta bryła , dach dwuspadowy, parterowka.  Planuje wełnę 0,031, płyta fundamentowa odizolowana od podłoża xps, rekuperacja. Jedyne sensowne rozwiązanie na ogrzanie domu to maty/ kable grzewcze w całym domu, dodatkowo klima z funkcją grzania w salonie oraz kominek ale do palenia okazjonalnie. Jeśli to połączę z foto i magazynem który będę ładował w tanich godzinach taryfy g12 ( Tauron) moje rachunki za prąd będą niskie. Planuje około 8 kw paneli i 12 kw magazynu. Koszt całej instalacji wyjdzie mnie mniej więcej to samo gdybym wybrał pompę ciepła. Dodatkowo zyskuje dużo miejsca w kotłowni, bez awaryjność kabli. Czy ktoś znajdzie dziury w moim planie? Może pomijam jakiś ważny problem. Ogólnie mało jest informacji na temat takiego połączenia ale myślę że to ze względu wielkości mojego domu. Przy 200 metrach magazyn i foto musiały by być gigantyczne co by spowodowało nieopłacalność takiego rozwiązania. Zamieniam się w słuch. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

No fakt, lepiej dać maty grzewcze ze sprawnością 1 niż pc ze sprawnością 3. Zysk miejsca w kotłowni? To chyba w formie żartu...

8kW paneli i 12kW magazynu? To ma (magazyn) obskoczyć te maty? Wolne żarty. Liczyłeś to chociaż na cieplo.app?

Edytowane przez o6483256
Opublikowano
Godzinę temu, o6483256 napisał(a):

No fakt, lepiej dać maty grzewcze ze sprawnością 1 niż pc ze sprawnością 3. Zysk miejsca w kotłowni? To chyba w formie żartu...

8kW paneli i 12kW magazynu? To ma (magazyn) obskoczyć te maty? Wolne żarty. Liczyłeś to chociaż na cieplo.app?

Jeśli mam pompę ciepła bez Pv i magazynu płacę za prąd z pompy i prąd bytowy przez cały rok a za instalację płacę tyle samo co za cały mój zestaw. Nie wiem czego tutaj nie rozumiesz. Pompa ciepła 1:3 nic mi nie daje. Finalnie za pompę ciepła i za prąd  ( nie mówiąc o serwisach) wychodzi mi dużo drożej.  Jesli założę cały zestaw za prąd w lecie wiośnie i na jesień place jakieś 20% tego co płaciłbym bez foto itd . W zimę  ładuje magazyn w takiej strefie i z niego korzystam. Mam klime która działa jak pompa powietrze powietrz w salonie 1:3 i tym się wspomagam.  Dom o powierzchni 90 m potrzebuje wolnego miejsca a pompa ciepła o wszystko co z nią związane zajmuje sporo miejsca nie wiem z czego mam tutaj żartować.  Dochodzą serwisy, ewentualne awarię i ryzyko źle dobranej pompy. 

Godzinę temu, o6483256 napisał(a):

Spróbowałem wyliczyć zapotrzebowanie na ciepło mojego budynku z tego  ciepło.app . Ale tam nawet nie można wybrać lambdy przy wyborze wełny .W wełnie grubość nie ma takiego znaczenia jak lambda . Dlatego te wyliczenia można sobie wsadzić 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, o6483256 napisał(a):

Panu już dziękujemy, za przekleństwa

Moim zdaniem, zwykle hejtowanie kogoś pomysłu bez podania żadnego argumentu jest dużo gorsze niż napisanie słowa powszechnie znanego i używanego w języku polskim na codzień przez miliony ludzi w Polsce. Weź się w garść pokaż swoje ogarnięcie w tym temacie i rozetrzyj moj pomysł w pył! Nie potrafisz tego zrobić bo jeśli byś potrafił już dawno wypunktowałbyś wady całej instalacji, wskazałbyś jej błędy. Potrafisz tylko napisać - pompa ciepła 1:3 a maty 1:1 to wiadomo że pompa. Przepraszam Cię ale temat jest dużo bardziej złożony i przyszedłem tutaj porozmawiać z kimś kto faktycznie ma wiedzę i doświadczenie i pokaże mi że się mylę lub upewni mnie że mam rację. Dlatego daruj sobie już ten wątek bo nie jest dla Ciebie. 

Opublikowano

Policz zapotrzebowanie budynku na ciepło i wróć grzeczniejszy, to może coś ci (pisownia celowa) doradzę

Opublikowano
6 minut temu, Daniel-pvmagmat napisał(a):

przyszedłem tutaj porozmawiać z kimś kto faktycznie ma wiedzę i doświadczenie i pokaże mi że się mylę lub upewni mnie że mam rację.

Zapomnij że uzyskasz w zimie jakiekolwiek ilości energii do zasilania tych mat grzewczych. Instalacja pompy jest na lata, nie tylko jeden sezon grzewczy. Chcesz tanim prądem zasilać coś co zużywa 3-4x więcej energii niż zwykła PC za kilka tys. zł.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Pompa 6tyś + graty, w sumie ok 10tyś zwróci się w ciągu ok 5 lat

Jest cały mój wątek o pc, poszukaj sobie i się "doktoryzuj" 😁

Edytowane przez o6483256
Opublikowano
8 minut temu, carinus napisał(a):

Zapomnij że uzyskasz w zimie jakiekolwiek ilości energii do zasilania tych mat grzewczych. Instalacja pompy jest na lata, nie tylko jeden sezon grzewczy. Chcesz tanim prądem zasilać coś co zużywa 3-4x więcej energii niż zwykła PC za kilka tys. zł.

8 minut temu, carinus napisał(a):

Zdaje sobie sprawę że foto w zimie nie produkuje nic. Ale w lecie pokrywa moje dzienne zapotrzebowanie z dużą nadwyżką która wędruje do sieci i za które mi płacą. Z portfela który zrobię w okresie kwiecień - wrzesień jestem w stanie uzbierać kwotę która zmniejszy moje rachunki za ogrzewanie w zimie. I to dużo jestem w stanie uzbierać. Pompa ciepła za 6 tys to ja podziękuję. Koszt całej instalacji wyniesie mnie około 35/40 tys czyli tyle co cały zestaw o którym mówię.

11 minut temu, o6483256 napisał(a):

Pompa 6tyś + graty, w sumie ok 10tyś zwróci się w ciągu ok 5 lat

Magazynowaniei transport płynów

Jest cały mój wątek o pc, poszukaj sobie i się "doktoryzuj" 😁

Co to znaczy? Bo jescze robocizna i cała instalacja wodna. Łącznie wyjdzie mnie około 35/40 czyli tyle co cały zestaw o którym rozmawiamy. A jak założę tą pompę za te pieniądze to będę płacił około 5 tys rocznie za prąd w domu. Jeśli zrobię foto to za prąd w okresie letnim nie zapłacę nic a zwłaszcza jeśli założę 8 kw czyli dwa razy więcej niż będę potrzebował -  to na rachunku uzbieram tyle że zimą mi się zbilansuje . Dlaczego to by miało nie działać? 

Opublikowano (edytowane)

Na zimę uzbierasz w magazynie złotówek (od marca do końca października), może 1500zł z takiej instalacji

30-40tyś zł, za pompę, graty i podłogówkę? Zmień instalatora

Grzanie matami to jedno wielkie (finansowe) nieporozumienie. 

Realny rachunek w miesiącach letnich to nie mniej niż 55zł za miesiąc

Edytowane przez o6483256
Opublikowano
13 minut temu, o6483256 napisał(a):

30-40tyś zł, za pompę, graty i podłogówkę?

To tak z ciekawości na ile to szacujesz (i przy jakich założeniach)?

I druga rzecz - brak zupełnie tematu cwu, który przy takim zapotrzebowaniu domu będzie zapewne stanowiło dość spory procentowo dodatek (przy matach jak sądzę mamy tu kolejną grzałkę z 1000-2000 kwh/rok zużyciem). No chyba że te 4200 czy 5000 to razem z cwu.

Opublikowano (edytowane)

CWU bez pompy, to ok 140kWh miesiecznie.

Pompa z gratami, zmieścimy się w 10tys, no niech będzie 12tyś (montowałem ostatnio druga wyszło niecałe 9tyś)

Robocizna w PP, czy pex? Diabeł wie ale robota, nie jest skomplikowana, do ogarnięcia samodzielnie. Rozłożenie pexa podłogówki każdy jest w stanie zrobić sam, podłączenie, rozdzielacz/pompa to chyba nie więcej jak 8-10tyś

W życiu nie poszedłbym tylko w maty, bo to nie może się opłacać w dłuższym okresie czasu. Chyba, że dom na 3 lata, a potem sprzedaż

EDITA. Zaraz, przecież ja mam drugi dom o metrażu 70m2 + garaż 30m2. Za pexa/perta, czy jak to tam się nazywa kupionego na olx zapłaciłem 600zł za wszystko.

Edytowane przez o6483256
Opublikowano
7 minut temu, o6483256 napisał(a):

CWU bez pompy, to ok 140kWh miesiecznie.

Pompa z gratami, zmieścimy się w 10tys, no niech będzie 12tyś (montowałem ostatnio druga wyszło niecałe 9tyś)

Magazynowaniei transport płynów

Robocizna w PP, czy pex? Diabeł wie ale robota, nie jest skomplikowana, do ogarnięcia samodzielnie. Rozłożenie pexa podłogówki każdy jest w stanie zrobić sam, podłączenie, rozdzielacz/pompa to chyba nie więcej jak 8-10tyś

W życiu nie poszedłbym tylko w maty, bo to nie może się opłacać w dłuższym okresie czasu. Chyba, że dom na 3 lata, a potem sprzedaż

EDITA. Zaraz, przecież ja mam drugi dom o metrażu 70m2 + garaż 30m2. Za pexa/perta, czy jak to tam się nazywa kupionego na olx zapłaciłem 600zł za wszystko.

Dobrze, czyli nagle ci się przypomniało o drugi domu… ale to zostawmy. Instalowanie samemu takie sprzętu (a tego nie zrobie bo nie będę ryzykował bo się nie znam ) wiąże się z utratą gwarancji nawet tego sprawdziac nie muszę. Także instalacja wyniesie mnie 40 tys a za to mogę mieć mój zestaw. I rozmawiamy o moim przypadku nie o twoim. Wracając do wcześniejszych rzeczy o których pisałeś. Jeśli uzbieram 1500 zł nadwyżki to płacąc 1 zł za KW płacę za całe ogrzewanie domu 3500. Ale jeśli zatopiłbym kable grzewcze w wylewce ( maty wtedy odpadają ) polega na akumulacji i oddawaniu ciepła przez dzień gdzie nikogo w domu tak naprawdę nie ma. I zaczynał grzanie od 14 myślę że jestem w stanie zejść do około 2500 za sezon. Przy pompie ciepła nawet jak się zbliżę do 2000 za sezon grzewczy zostają mi miesiące w których płacę normalnie za prąd. I jestem stratny. Nie wiem czy dobrze przekazałem moje myśli bo na telefonie na tym forum ciągle wyskakują reklamy i korzystanie jest bardzo ciężkie. 

Opublikowano

Samodzielny montaż, nie wyklucza gwarancji, to raz. "Okopałeś sie" w tych kablach grzewczych to dwa, więc jeżeli chcesz potwierdzenia słuszności wyboru, to zrobię to dla ciebie:

Masz racje, kable wyjdą korzystniej 👍

Pozdrawiam i miłego weekendu

Opublikowano
3 minuty temu, o6483256 napisał(a):

Samodzielny montaż, nie wyklucza gwarancji, to raz. "Okopałeś sie" w tych kablach grzewczych to dwa, więc jeżeli chcesz potwierdzenia słuszności wyboru, to zrobię to dla ciebie:

Masz racje, kable wyjdą korzystniej 👍

Pozdrawiam i miłego weekendu

Nawet jeśli nie oznacza utraty gwarancji to nie. exe ryzykował montażu jeśli nie znam się na tym. Z tobą rozmowa jest bez sensu… mam swoje zdanie i nie podałeś żadnego logicznego argumentu który mógł je obalić. Obrażasz się i tyle. Jesli mam 5000 zapotrzebowania i założę samą pompę ciepła to będę miał rachunek za grzanie 1700 zł. Jeśli kable grzewcze zejdę na 2500 ale resztę roku mam zero rachunków za prąd. Dodatkowo mam pompę powietrze powietrze w salonie i tym się ratuje i tam mam 1:3. Nie mówiąc o kominku. Poprostu udowodnij że pompa będzie w moim przypadku tańszym rozwiązaniem . Jesli tego nie umiesz zrobić to uciekaj. Na następny raz nie wchodź w wymianę zdań bez argumentów. Może powiedz ile zapłaciłeś za ogrzewanie tego domu 70m2 . A ile za prąd przez cały rok? To mi by akurat pomogło w decyzji. 
miłego weekendu 

Opublikowano (edytowane)

Skoro grzanie pompą jest 3x tańsze od grzania prądem ze sprawnością 1, to z prostych obliczeń wynika, że pompą zużyjesz rocznie zamiast 5tyś kWh ok 1600kWh, grzejąc tylko w II taryfie to jest koszt rzędu 700zł rocznie (zamiast ok 2tyś zł matami).

Póki co to piszesz totalnie chaotycznie, o pv, magazynie który ma pojemność totalnie nienadającą sie na grzanie matami itd itd...

Przedstaw tutaj nam szczegółowo swój biznes plan, bo póki co twój plan to jeden wielki chaos

Edytowane przez o6483256
Opublikowano
16 minut temu, o6483256 napisał(a):

Skoro grzanie pompą jest 3x tańsze od grzania prądem ze sprawnością 1, to z prostych obliczeń wynika, że pompą zużyjesz rocznie zamiast 5tyś kWh ok 1600kWh, grzejąc tylko w II taryfie to jest koszt rzędu 700zł rocznie (zamiast ok 2tyś zł matami).

Póki co to piszesz totalnie chaotycznie, o pv, magazynie który ma pojemność totalnie nienadającą sie na grzanie matami itd itd...

Przedstaw tutaj nam szczegółowo swój biznes plan, bo póki co twój plan to jeden wielki chaos

Dobrze jescze raz. Grzeje dom matami lub kablami grzewczymi jako główne źródło. Bardziej kieruje się w stronę kabli które zatopię w wylewce i będę miał w domu jakakolwiek powierzchnie która będzie akumulować i oddawać ciepło . Następnie klimatyzator z funkcją grzania (działa jak pompa powietrze powietrze) ale to jest tylko i wyłącznie jako dodatkowe źródło gdyby było bardzo zimno itd. Kominek bez płaszcza ani rozprowadzenia ciepła który będę używał okazjonalnie. Na dachu fotowoltaika jescze myślę ile.  założyłem 8 ale może być 10. Właśnie tutaj przyszedłem żeby ktoś powiedział że trzeba 12 żeby to się spinało. Całość ma największy sens jeśli dostane dotacje która obniży koszt całej instalacji. Na magazyn jest jest dotacja ale do 10 kw. Tak czy siak 10 kw jest wystarczające bo magazyn ma być ładowany w nocy a w dzień ma być odpowiedzialny za prąd bytowy ( oczywiście mówię o zimie , w lecie cały dom idzie z foto a w nocy z magazynu który ładuje się w dzień z foto) . Zbierając w netbilingu obniżam moje koszty ogrzewania w zimie . W lecie nie płacę nic za prąd ( oczywiście upraszczam ale zakładam że rachunki są śmiesznie niskie) . Co do miejsca w kotłowni to monoblock plus cała instalacja zabiera sporo miejsca. Więc to da mi przestrzeń na porządne pom. Gospodarcze z pralnią.  I na tej podstawie zakładam że pompa ciepła nie bedzie się opłacać bo w zimie zapłacę te 1700 ale cały rok będę musiał płacić za prąd. 

Opublikowano

Jak położysz maty, to jesteś skazany tylko i wyłącznie na prąd, ze sprawnością 1. Jak zrobisz klasyczna instalację wodną, to możesz podpiąć pod to kominek, czy jakiekolwiek inne źródło ciepła. Skąd wiesz co się wydarzy, za najbliższe 10 lat?

Pompa ciepła zajmuje mi w pomieszczeniu 70x70x30cm  + bufor, ale tego przy odpowiednim zładzie, nie trzeba montować, więc argument, że zajmuje miejsce z d...