Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Będę w 2027 roku budował dom.  Padło na technologię drewnianą (Kanadyjczyk). Będzie miał około 90 m2 . Zwarta bryła , dach dwuspadowy, parterowka.  Planuje wełnę 0,031, płyta fundamentowa odizolowana od podłoża xps, rekuperacja. Jedyne sensowne rozwiązanie na ogrzanie domu to maty/ kable grzewcze w całym domu, dodatkowo klima z funkcją grzania w salonie oraz kominek ale do palenia okazjonalnie. Jeśli to połączę z foto i magazynem który będę ładował w tanich godzinach taryfy g12 ( Tauron) moje rachunki za prąd będą niskie. Planuje około 8 kw paneli i 12 kw magazynu. Koszt całej instalacji wyjdzie mnie mniej więcej to samo gdybym wybrał pompę ciepła. Dodatkowo zyskuje dużo miejsca w kotłowni, bez awaryjność kabli. Czy ktoś znajdzie dziury w moim planie? Może pomijam jakiś ważny problem. Ogólnie mało jest informacji na temat takiego połączenia ale myślę że to ze względu wielkości mojego domu. Przy 200 metrach magazyn i foto musiały by być gigantyczne co by spowodowało nieopłacalność takiego rozwiązania. Zamieniam się w słuch. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

No fakt, lepiej dać maty grzewcze ze sprawnością 1 niż pc ze sprawnością 3. Zysk miejsca w kotłowni? To chyba w formie żartu...

8kW paneli i 12kW magazynu? To ma (magazyn) obskoczyć te maty? Wolne żarty. Liczyłeś to chociaż na cieplo.app?

Edytowane przez o6483256
Opublikowano
Godzinę temu, o6483256 napisał(a):

No fakt, lepiej dać maty grzewcze ze sprawnością 1 niż pc ze sprawnością 3. Zysk miejsca w kotłowni? To chyba w formie żartu...

8kW paneli i 12kW magazynu? To ma (magazyn) obskoczyć te maty? Wolne żarty. Liczyłeś to chociaż na cieplo.app?

Jeśli mam pompę ciepła bez Pv i magazynu płacę za prąd z pompy i prąd bytowy przez cały rok a za instalację płacę tyle samo co za cały mój zestaw. Nie wiem czego tutaj nie rozumiesz. Pompa ciepła 1:3 nic mi nie daje. Finalnie za pompę ciepła i za prąd  ( nie mówiąc o serwisach) wychodzi mi dużo drożej.  Jesli założę cały zestaw za prąd w lecie wiośnie i na jesień place jakieś 20% tego co płaciłbym bez foto itd . W zimę  ładuje magazyn w takiej strefie i z niego korzystam. Mam klime która działa jak pompa powietrze powietrz w salonie 1:3 i tym się wspomagam.  Dom o powierzchni 90 m potrzebuje wolnego miejsca a pompa ciepła o wszystko co z nią związane zajmuje sporo miejsca nie wiem z czego mam tutaj żartować.  Dochodzą serwisy, ewentualne awarię i ryzyko źle dobranej pompy. 

Godzinę temu, o6483256 napisał(a):

Spróbowałem wyliczyć zapotrzebowanie na ciepło mojego budynku z tego  ciepło.app . Ale tam nawet nie można wybrać lambdy przy wyborze wełny .W wełnie grubość nie ma takiego znaczenia jak lambda . Dlatego te wyliczenia można sobie wsadzić 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, o6483256 napisał(a):

Panu już dziękujemy, za przekleństwa

Moim zdaniem, zwykle hejtowanie kogoś pomysłu bez podania żadnego argumentu jest dużo gorsze niż napisanie słowa powszechnie znanego i używanego w języku polskim na codzień przez miliony ludzi w Polsce. Weź się w garść pokaż swoje ogarnięcie w tym temacie i rozetrzyj moj pomysł w pył! Nie potrafisz tego zrobić bo jeśli byś potrafił już dawno wypunktowałbyś wady całej instalacji, wskazałbyś jej błędy. Potrafisz tylko napisać - pompa ciepła 1:3 a maty 1:1 to wiadomo że pompa. Przepraszam Cię ale temat jest dużo bardziej złożony i przyszedłem tutaj porozmawiać z kimś kto faktycznie ma wiedzę i doświadczenie i pokaże mi że się mylę lub upewni mnie że mam rację. Dlatego daruj sobie już ten wątek bo nie jest dla Ciebie. 

Opublikowano

Policz zapotrzebowanie budynku na ciepło i wróć grzeczniejszy, to może coś ci (pisownia celowa) doradzę

Opublikowano
6 minut temu, Daniel-pvmagmat napisał(a):

przyszedłem tutaj porozmawiać z kimś kto faktycznie ma wiedzę i doświadczenie i pokaże mi że się mylę lub upewni mnie że mam rację.

Zapomnij że uzyskasz w zimie jakiekolwiek ilości energii do zasilania tych mat grzewczych. Instalacja pompy jest na lata, nie tylko jeden sezon grzewczy. Chcesz tanim prądem zasilać coś co zużywa 3-4x więcej energii niż zwykła PC za kilka tys. zł.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Pompa 6tyś + graty, w sumie ok 10tyś zwróci się w ciągu ok 5 lat

Jest cały mój wątek o pc, poszukaj sobie i się "doktoryzuj" 😁

Edytowane przez o6483256
Opublikowano
8 minut temu, carinus napisał(a):

Zapomnij że uzyskasz w zimie jakiekolwiek ilości energii do zasilania tych mat grzewczych. Instalacja pompy jest na lata, nie tylko jeden sezon grzewczy. Chcesz tanim prądem zasilać coś co zużywa 3-4x więcej energii niż zwykła PC za kilka tys. zł.

8 minut temu, carinus napisał(a):

Zdaje sobie sprawę że foto w zimie nie produkuje nic. Ale w lecie pokrywa moje dzienne zapotrzebowanie z dużą nadwyżką która wędruje do sieci i za które mi płacą. Z portfela który zrobię w okresie kwiecień - wrzesień jestem w stanie uzbierać kwotę która zmniejszy moje rachunki za ogrzewanie w zimie. I to dużo jestem w stanie uzbierać. Pompa ciepła za 6 tys to ja podziękuję. Koszt całej instalacji wyniesie mnie około 35/40 tys czyli tyle co cały zestaw o którym mówię.

11 minut temu, o6483256 napisał(a):

Pompa 6tyś + graty, w sumie ok 10tyś zwróci się w ciągu ok 5 lat

Magazynowaniei transport płynów

Jest cały mój wątek o pc, poszukaj sobie i się "doktoryzuj" 😁

Co to znaczy? Bo jescze robocizna i cała instalacja wodna. Łącznie wyjdzie mnie około 35/40 czyli tyle co cały zestaw o którym rozmawiamy. A jak założę tą pompę za te pieniądze to będę płacił około 5 tys rocznie za prąd w domu. Jeśli zrobię foto to za prąd w okresie letnim nie zapłacę nic a zwłaszcza jeśli założę 8 kw czyli dwa razy więcej niż będę potrzebował -  to na rachunku uzbieram tyle że zimą mi się zbilansuje . Dlaczego to by miało nie działać? 

Opublikowano (edytowane)

Na zimę uzbierasz w magazynie złotówek (od marca do końca października), może 1500zł z takiej instalacji

30-40tyś zł, za pompę, graty i podłogówkę? Zmień instalatora

Grzanie matami to jedno wielkie (finansowe) nieporozumienie. 

Realny rachunek w miesiącach letnich to nie mniej niż 55zł za miesiąc

Edytowane przez o6483256
Opublikowano
13 minut temu, o6483256 napisał(a):

30-40tyś zł, za pompę, graty i podłogówkę?

To tak z ciekawości na ile to szacujesz (i przy jakich założeniach)?

I druga rzecz - brak zupełnie tematu cwu, który przy takim zapotrzebowaniu domu będzie zapewne stanowiło dość spory procentowo dodatek (przy matach jak sądzę mamy tu kolejną grzałkę z 1000-2000 kwh/rok zużyciem). No chyba że te 4200 czy 5000 to razem z cwu.

Opublikowano (edytowane)

CWU bez pompy, to ok 140kWh miesiecznie.

Pompa z gratami, zmieścimy się w 10tys, no niech będzie 12tyś (montowałem ostatnio druga wyszło niecałe 9tyś)

Robocizna w PP, czy pex? Diabeł wie ale robota, nie jest skomplikowana, do ogarnięcia samodzielnie. Rozłożenie pexa podłogówki każdy jest w stanie zrobić sam, podłączenie, rozdzielacz/pompa to chyba nie więcej jak 8-10tyś

W życiu nie poszedłbym tylko w maty, bo to nie może się opłacać w dłuższym okresie czasu. Chyba, że dom na 3 lata, a potem sprzedaż

Edytowane przez o6483256