Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Aktualnie buduję dom i w projekcie mam przewidziany kocioł na pellet. Patrząc jednak na to, co ostatnio dzieje się z cenami i dostępnością pelletu, zacząłem zastanawiać się nad zmianą na gaz z własnym zbiornikiem 2700 l na działce.

Wydaje mi się, że koszt ogrzewania wyjdzie podobny, może nawet trochę niższy, a odpadnie całe zamieszanie ze składowaniem pelletu, dosypywaniem, czyszczeniem kotła itd.

Największą zagwozdkę mam jednak z wskaźnikiem EP. W obecnym projekcie jest bardzo niski (około 24), ale po zmianie na gaz pewnie mocno wzrośnie. Wiem, że dla nowych budynków EP musi być poniżej 70 i trochę obawiam się, że po takiej zmianie może być problem z odbiorem budynku.

Fotowoltaiki ani solarów nie planuję. W projekcie i tak będzie kominek w salonie.

Czy ktoś z Was przerabiał podobny temat? Jak to wygląda w praktyce? Czy sam kominek może w czymś pomóc przy EP, czy raczej trzeba szukać innego rozwiązania? Jak najlepiej ugryźć ten temat, żeby później nie było problemów z odbiorem?

Według cieplo.app

5,7kW to szacowana moc grzewcza przy -16°C (C.O. + CWU)
~8 tys. kWh to roczne zużycie ciepła na ogrzewanie (bez CWU)

Opublikowano

Nie lepiej pójść w pompę ciepła?

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 15.07.2026 o 13:57, o6483256 napisał(a):

Nie lepiej pójść w pompę ciepła?

Jakoś tak nie ufam i nie wierzę w tą zajebistość pompy ciepła. Po rozmowach z znajomymi i z rodziną którzy mają zamontowane pompy to rachunki są kolosalne mimo posiadanej fotowoltaiki. Pewnie to bardziej kwestia skopanej instalacji w domu czy coś ale jakoś sam nie chciałbym raczej pakować się w pompę. No chyba, że w gruntową ale to koszta kosmos.

Myślę, że temat można zamknąć. Już sobie poradziłem i skontaktowałem się z osobami, które wyjaśniły mi kwestie tego wskaźnika EP tak aby odebrać budynek 😉

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

To tutaj moja opowieść, poparta faktami:

Jak przejdziesz do rozwiązania, będziesz miał moje roczne koszty 😉

Edytowane przez o6483256
Opublikowano (edytowane)
W dniu 18.07.2026 o 09:21, o6483256 napisał(a):

To tutaj moja opowieść, poparta faktami:

Jak przejdziesz do rozwiązania, będziesz miał moje roczne koszty 😉

Dzięki bardzo za lekturę. Przemyślę temat. 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Pomysł 2x, bo ja też chciałem zbiornik LPG, ale po pierwsze jakoś nie bardzo widziałem miejsce montażu (naziemny), a po drugie wychodziło to znacznie drożej niż pompa.

Może jak masz wątpliwości, to dostosuj instalację, tak, żeby w razie czego, szybko zmienić źródło ciepła 😉