Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,
O ile CO zepnę 2 źródła przed buforem i mogą sobie pracować w tym samym momencie o tyle z CWU pod jedną wężownicę jest problem.
Szukam jakiegoś pomysłu. 
Pompa będzie dogrzewać CWU przez zawór przełączający pewnie gdzies do 0 lub -5 stopni, gdzie może się już kocioł uruchamiać. 
Jedyne co mi przychodzi na myśl to przekaźnik NO NC na pompie CWU z kotła - jak zawór z pompy ustawiony na CWU to pompa z kotła nie pracuje...

P.S. Bojler emalia czy nierdzewka 304? (316 i duplexy poza zasięgiem).

Opublikowano

Ja mam zawór bezprądowo zamknięty ,jak włącza się pompka cwu kotla to zawór się otwiera , jak pc grzeje cwu to pompka od kotła nie pracuje , wiadomo że musisz trójniki dać do wężownicy by muc te obiegi przemieniać , reszta to w sterowniku zmieniasz np obniżam zadaną temperaturę cwu na sterowniku kotła by się nie odpalił i pc dba o zasobnik , albo w pizdu wyłączasz kocioł .

możesz też grzać pc sam dom a kotłem tylko cwu , albo na odwrót ,wszystko w ustawieniach sterowników .

• Zgadzam się 1
Opublikowano
7 godzin temu, shogunzlasa napisał(a):

Bojler emalia czy nierdzewka 304? (316 i duplexy poza zasięgiem).

Nierdzewka. Szkoda czasu i pieniedzy na cos innego. 316 nie ma potrzeby o ile 304 z ktorego bedzie zrobiony jest “prawdziwa”.

Opublikowano
W dniu 24.05.2026 o 11:44, Kordjano napisał(a):

Ja mam zawór bezprądowo zamknięty ,jak włącza się pompka cwu kotla to zawór się otwiera , jak pc grzeje cwu to pompka od kotła nie pracuje , wiadomo że musisz trójniki dać do wężownicy by muc te obiegi przemieniać , reszta to w sterowniku zmieniasz np obniżam zadaną temperaturę cwu na sterowniku kotła by się nie odpalił i pc dba o zasobnik , albo w pizdu wyłączasz kocioł .

możesz też grzać pc sam dom a kotłem tylko cwu , albo na odwrót ,wszystko w ustawieniach sterowników .

Chyba nic innego tu nie wykombinuje - podobny układ. Dzięki

23 godziny temu, PioBin napisał(a):

Nierdzewka. Szkoda czasu i pieniedzy na cos innego. 316 nie ma potrzeby o ile 304 z ktorego bedzie zrobiony jest “prawdziwa”.

Nie pomagacie 😄
Mam nierdzewke z Termici ale wężownica mała.
Kusi ten po obniżonej cenie:
https://terme.pl/pl/products/zasobnik-c-w-u-ecounit-f-300-1c-ferroli-grl6310a-64-25kw-pojedyncza-wezownica-spiralna-15493?cd=20143697007&ad=&kd=&gad_source=1&gad_campaignid=20151336937&gbraid=0AAAAACZuvSpezMbMrXYwhZViF2AI6Wfzq&gclid=CjwKCAjw5s_QBhAdEiwADD_gBiYGBJ7XgcHGifnuLcfyXOBcjhIanhrb5g141ViUXPgEXdsWJHFkABoCNZEQAvD_BwE

Za jakąś nierdzewkę 200l no name muszę dopłacić z 1000-1500...