Skocz do zawartości
IGNOROWANY

monoblok+piecokominek akumulacyjny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Będę miał wykonywany piecokominek przez zduna którym chciałbym drewnem w największe mrozy czyli powiedzmy 2-3 miesiące ogrzewać cały dom poza cwu która będzie ogrzewa pompa. Kominek nie będzie miał żadnych wezownic. Będzie działał tylko na drewno. I teraz pytanie jak ugryźć temat pompy monoblok?chodzi o to że w największe mrozy będzie grzała tylko cwu więc z automatu zakładam że musi być zalana glikolem tak więc pytanie czy najlepiej i najefektywniej będzie zastosować np 2 bufory do podłogowki i do cwu? Czy np wymiennik płytowy? Macie jakies pomysły lub inne rozwiązania w tej sytuacji? Dom jest nowy 92m2 w całości podłogowka. Bufory planowałem zakupić 200l oba. Dodam że ogólnie mam plan używać podłogowki doraźnie lub podczas dłuższych nieobecności w domu. Chociaż życie pokaże jak to wyjdzie więc chciałbym mieć przygotowana w razie w alternatywę dla kominka .

Opublikowano (edytowane)

W twoim przypadku tylko split. Musisz wiedzieć że pompa monoblock pobiera cały czas prąd (grzałka krateru i pompa obiegowa która musi w niej cały czas pracować dlatego będziesz miał oddawane ciepło z bufora na zewnątrz) u mnie pomimo że PC wyłączone to 3-5 kW na dobre  było zużycie prądu według licznika.  Jak masz ogrzewanie podłogowe to jest wystarczający zład wody do defrostu dlatego bufor niepotrzebny. Zamiast wydawać pieniądze na wymiennik bufor zawory anty zamarzające  lub glikol to lepiej dać pieniądze monterowi za zamontowanie splita. Na wymienniku są straty bo musisz grzać 5 stopni więcej chyba że zamontujesz bardzo duży wymiennik ale to duże koszty. Na glikolu też są minimalne straty.

Do zbiornika CWU bufor niepotrzebny bo defrost PC zrobi ze zbiornika CWU lub dodatkowo z grzałki. 

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Baniak glikolu polipropylenowego kosztuje 300 zł ,zrobić takie stężenie aby wystarczyło tylko do minus 6 stopni i nawet jak przyjdzie mróz to nic nie rozwali nie rozsadzi tylko najnormalniej wszystko ruszy , co do pompy obiegowej to nieprawda że na CWU ona stale pracuje i pracuje tylko w czasie podgrzewania , grzałka karteru sprężarki to raptem kilka wat i załącza się dopiero jak blisko mrozu natomiast grzałka tacy ociekowej o ta to już zjada sporo i u mnie 120 wat zjadała ale od 3 lat mam ją wyłaczoną na cacy ona do niczego niepotrzebna (obserwuję to od 3 lat) i zero problemów więc śmiało trochę glikolu w układ i zapominasz o pompie a grzałkę tacy ociekowej jak taka jest można wyłączyć tym bardziej że tylko bojler grzeje więc nawet nie doczeka defrostu.

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, berti napisał(a):

zrobić takie stężenie aby wystarczyło tylko do minus 6 stopni i nawet jak przyjdzie mróz to nic nie rozwal

Tylko że on nie chce grzać PC przy dużych mrozach i nie byłbym taki pewny czy przy - 15 PC ruszy przy takim stężeniu.

grzałka karteru sprężarki to raptem kilka wat i załącza się dopiero jak blisko mrozu

Tylko że te kilka wat spowodowało u mnie takie zużycie 3-5 kwh na dobę.  Możliwe że załączała się też grzałka do podgrzewania glikolu PC. Czym większy mróz tym większe zużycie prądu miałem.

Baniak glikolu polipropylenowego kosztuje 300 zł

Tylko że przy zalaniu całej instalacji podłogowej to trochę kosztuje.

co do pompy obiegowej to nieprawda że na CWU ona stale pracuje i pracuje tylko w czasie podgrzewania

Jak ustawisz tylko na grzanie CWU to można tak ustawić żeby nie pracowała tylko że przy małym stężeniu glikolu i dużych mrozach nadal uważam że PC może nie ruszyć.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

3-5 kWh na dobę, to całkiem sporo York max 1kWh stara PC około 2kWh na 24h, myślę że 3-5 coś nie tak.