Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam Wszystkich,
Mam pytania dotycz膮ce poprawno艣ci rozwi膮zania cyrkulacji CWU w instalacji z kotlem gazowym
Kociol to Viessman Vitodens 111-W z wbudowanym zasobnikiem warstwowym CWU o pojemnosci 46l
Tak, wiem, ze ten kociol nie jest jest przystosowany do cyrkulacji CWU
Zasobnik jest warstwowy i nie ma wej艣cia do cyrkulacji CWU powy偶ej wej艣cia zasilaj膮cego w zimna wode
Jednak w sieci mo偶na znale藕膰 informacje uzytkownikow tego kotla ktorzy wykonali cyrkulacje CWU i sa zadowoleni
Wiec na razie ten problem zostawiam na boku
Jezeli rozwi膮zanie cyrkulacji CWU okaze si臋 zle to wylacze cyrkulacje
Obecnie cyrkulacje CWU mam podlaczona jak na zdj臋ciu
Powrot z cyrkulacji jest wlaczony u dolu zasobnika CWU w obowod zasilania zasobnika zimna woda
Patrzac od strony powrotu wody z cyrkulacji to w obwodzie mam:
zawor odcinaj膮cy, filtr uko艣ny, pompa LFP 65 ERGA 3W, zawor odcinaj膮cy klapkowy, odpowietrznik reczny, zawor odcinaj膮cy, tr贸jnik i rurke od tr贸jnika do wej艣cia zimnej wody do zasobnika. W obwodzie zasilania zasobnika w zimna wode takze jest zawor odcinaj膮cy grzybkowy ze sprezyna
Obwod cyrkulacji CWU nie by艂 jeszcze uruchamiany.
Po jego wykonaniu i przeczytaniu informacji nt wykonania takiego obwodu zaczalem mie膰 watpliwosci
1. Czy zawor zwrotny w tym obwodzie cyrkulacji CWU powinien by膰 za pompa czy przed pompa?
Wiem ze ogolnie zawory odcinaj膮ce daje si臋 za pompa, ale wowczas w obwodzie cyrkulacji CWU jest mo偶liwo艣膰 zapowietrzania si臋 pompy i brak mozliwsoci samoczynnego ujscia 聽powietrza do zasobnika, bo ujscie blokowane jest przez zawor zwrotny. Pompa nie mo偶e zassa膰 wody z obwodu cyrkulacji i otworzy膰 zawor, bo mieli powietrze. Mo偶e tez pracowa膰 na sucho je偶eli powietrza w pompie b臋dzie du偶o. W przypadku zaworu odcinaj膮cego przed pompa powietrze powinno ujsc do zasobnika. Oczywi艣cie w mojej instalacji by powietrze moglo ujsc do zasobnika to rurka wychodzaca z tr贸jnika powinna isc do gory i do zasobnika a nie na dol i do zasobnika jak jest obecnie
2. Czy w praktyce w mojej instalacji zawor klapkowy zainstalowany pionowo b臋dzie dzia艂al poprawnie bez wzgl臋du na to czy jest zainstalowany za pompa czy przed pompa? Producent dopuszcza pionowa instalacje tego zaworu. Spotkalem si臋 z informacjami ze przy pionowej instalacji zaworu klapkowego mo偶e wystepowac cyrkulacja grawitacyjna i ze taka instalacja zaworu czyni go podanym na niedomykanie sie przez ewentualne zanieczyszczenia mechaniczne znajdujace si臋 w wodzie. Zawor odcinaj膮cy wybralem klapkowy, bo pompa LFP ma mala moc i mo偶e nie otworzy膰 zaworu grzybkowego ze sprezyna. Jezeli nie zawor klapkowy montowany pionowo ta jaki polecacie zawor grzybkowy montowany pionowo?
3. Czy odpowietrznik w tym miejscu instalacji ma sens?
Jakie sa wasze opinie jako praktykow na ten temat?
Pozdrawiam
20250626_200558.thumb.jpg.ad9460d1c767134f649ce04b363ccade.jpg
  • Przyda艂o si臋 1
Opublikowano

Zapraszam do podzielenia sie wiedza 馃檪

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.