Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Stalmark eko silver 19kW sterownik Tech ST 978-M

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam  wszystkich po latach ciszy  .

Od  2019  roku jestem  posiadaczem tego kotła : Stalmark eko silver  Tech ST 978-M , super kocioł  z palnikiem samoczyszczącycm mechanicznie .

Miesiąc temu do instalacji dodałem  Bufor 1000L z  wężownicą  CWU   ,  mój  mały problem to brak w ustawieniach  histerazy  bufora , mam ustawione  63'C  na górę bufora i  60'C na dół bufora  , kocioł  pięknie go wygrzewa ale  po spadku  o 2'C na buforze znowu się  załącza ,  w ten sposób zamiast 2-3 razy dziennie  nagrzać bufor i pozwolić mu się  ostudzić do powiedzmy  50'C    to kocioł się  załącza  co   godzinę  pop[yka  10-12 minut  podbije  temperature na buforze o  2'C  i sie wyłącza .

Opublikowano

Bo masz za wysoko górę.  Ustaw 50° lub mniej i będzie ok. 

Pojęcie gora i dol bufora w ustawieniach nie nic wspólnego z rzeczywistą nazwą. 

• Lubię to 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ciekawe , to niby co oznacza  góra i dół w  sterowniku  Tech ?  Ja potrzebowałem zimą na  kaloryfery puścić  te  minimum 55'C  dlatego grząłem bufor do  60'C  ,teraz jak ciepło grzeje pompą ciepła  kocioł od 3 tygodni odpoczywa .

Opublikowano

Wyjaśniam. 

W każdym sterowniku jeśli chodzi o temperatury odczytywane jakie sa w danej chwili to oznacza dokładnie to co jest napisane. Góra to góra a dół to dół. 

Natomiast jeśli chodzi o początek ładowania i koniec ładowania (czyli temperatury ustawiane)to jest odwrotnie czyli początek ładowania odnosi sie do góry bufora a koniec ładowania odnosi sie do dołu bufora.

Z Twojego opisu wynika że mylisz te dwie sytuacje. 

W dniu 21.03.2026 o 09:24, BeneQ napisał(a):

mam ustawione  63'C  na górę bufora i  60'C na dół bufora

To oznacza że kocioł ładuje dotąd aż dol bufora osiągnie 63° i zaczyna ładować ponownie jak gora osiągnie 60°.

W dniu 21.03.2026 o 09:24, BeneQ napisał(a):

mój  mały problem to brak w ustawieniach  histerazy  bufora

Bo w żadnym sterowniku nie ma histerezy bufora dlatego że masz dwa czujniki.

Musisz ustawić początek ładowania np. 45°-50° to oznacza że jak gora bufora osiągnie ta temperature to załączy sie ładowanie. W tym czasie dół bufora będzie miał 25°-30° i on nas na tym etapie nie interesuje. Natomiast koniec ładowania musisz ustawić na np. 55°-60° i to oznacza że skończy ładować ja dol bufora osiągnie ta temperature. W tym czasie gora bufora może osiągnąć temperature powyżej 60°. Mogę to byc nawet 70-80°. Nie ważne jaką bo podczas ładowania to nas nie interesuje.

Ustawiając temperaturę konca ladowania czyli dolu bufora, musisz też pamiętać że im jest ona wyższa tym trudniej ja osiągnąć dlatego że dół bufora caly czas jest zalewany zimną wodą z instalacji. 

Jedyne temperatury ktore mozesz ustawiać przy buforze to te z początkiem i końcem ładowania. Producenci sterowników mogą je różnie nazywać ale idea jest taka sama. U mnie nazywają sie tak jak na zdjeciu

17772638012517587741187093623324.jpg

A tak wygląda wykres teperatur bufora z ustawieniami jak na zdjęciu i moją instalacją CO.

Screenshot_20260427_062755_Chrome.jpg