Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie mam piec ogniwo 18kw i taka sprawa pięć chodzi ok 3 do 4 dni a później się wyłącza i włącza się alarm. Myślałem że to wina grzałki ale zostały wymienione na nowe i nowsze w sumie kupiłem 3 ale problem dalej się pojawia , pellet kupuje ten niemiecki , był serwisant wyczyscil wszystko co było możliwe razem z grzałka do zapalania i problem nadal narasta firma z brzeszczy telefonicznie też pomogła zmieniliśmy tylko nadmuch grzania ale problem nadal jest , wszystkie parametry są ustawione prawidłowo  nie wiem już o co chodzi , piec  jest czyszczony co miesiąc od podstaw. Może ktoś już się z tym spotkal i może wie co to może być za przyczyna wyłączania . Jest to możliwe że piec fabrycznie jest źle zrobiony ?

Jeszcze nie robiłem aktualizacji sterownika bo trochę dla mnie to ciemna sprawa 

Jeśli możecie pomóc i podpowiedzieć co może być przyczyną proszę dać znać dziękuję telefonicznie też mogę porozmawiać 

Adam

• marcin zmienił(a) tytuł na Problem z Ogniwo 18kw - wyłącza się po 3-4 dniach
Opublikowano (edytowane)

Podeślij link do sterownika. I co za alarm się włącza?

Edytowane przez wuwok1
Opublikowano

Jak wół napisane, że nieudane rozpalanie. Pewnie podajnik zapchany, albo pellet zapycha sie w rurze, albo w palniku.

Po co od razu grzałki wymieniać?  

Opublikowano

Wyczyścić palnik, sprawdzić kanały nadmuchowe, czy są drożne. Było majstrowane przy dawkach paliwa?

Opublikowano (edytowane)

Gdyby to była zapalarka to już w ogóle by nie rozpalał, a nie co kilka dni.
Co po takim nie udanym rozpaleniu robisz żeby się odpalił?
Kalibracja / przeważenie paliwa było robione?
Rura z zasobnika do palnika, może masz za mały kąt i nie leci swobodnie?

Edytowane przez bioly
Opublikowano

Ale faktycznie się nie rozpala, czy może rozpala ale sterownik nie wykrywa że się pali i podnosi alarm? Może instrukcja sterownika wyjaśnia jak działa wykrywanie czy się pali, czy na podstawie temperatury spalin, czy może jest jakiś inny czujnik? A może ma jakieś ustawienia które wpływają na moment zadziałania tego czujnika? No taka praca domowa bo nie sposób wywróżyć na podstawie zerowych informacji..