Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Granulacja Eko Groszku A Jego Kaloryczność


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie postanowiłem po spaleniu 2 ton Pieklorza w 20kg workach z kopalni Bobrek Centrum, przetestować dwa rodzaje eko groszku z innego składu opału. Otwarcie worków (ponieważ kupiłem eko przywożony luzem i workowany w składzie opału) skłoniło mnie do zadania pytań.

 

1.Czy granulacja groszku ma wpływ na jego kaloryczność. Pieklorz w workach oryginalnych po 20kg. był wielkości 15-20mm. Retopal który właśnie testuję ma granulację średnio 10mm. Pieklorz (luzem) ma granulację około 30mm, ale często zdarzają się „bryłki” 40-50mm po dłuższym boku.

 

2.Czy do tego Pieklorza o większej granulacji należy zmienić jakieś parametry z urzędu, np. siłę dmuchawy?

 

3.Czy tak duże „bryłki” nie spowodują problemów z podajnikiem (uszkodzenia ślimaka itp.)?

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Granulacja raczej nie ma wplywu wedlug moich obserwacji na kaloryczność ,natomiast co do problemów z podajnikiem to mokry groch jest bardziej szkodliwy niż ten o większej granulacji gdy jest suchy.Każdy węgiel potrzebuje innych ustawień do właściwego spalenia.Istotne jest to aby na retorcie był przyzwoity kopczyk i nie wywalało niespalonego węgla do wyczystki ,jak również nie było spieków.Ważna jest zatem prawidłowa temperatura i dopływ powietrza w kotle.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.