Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Grzejnik w bloku przestał grzać - jak sprawdzić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

W mieszkaniu w 4 piętrowym bloku na parterze tydzień temu przestał grzać grzejnik C22 600x1000 - zasilanie boczne, płytowy. Góra grzejnika letnia dół zimny. Piony gorące, w mieszkaniach na wyższych piętrach grzeje dobrze. Po zgłoszeniu u zarządcy przyjechał hydraulik, spuścił wodę z pionu i wymienił oba zawory. Po napełnieniu brak poprawy, skarżyć zaczęli się sąsiedzi na wyższych piętrach. Kolejna interwencja, ekipa z elektrociepłowni przyjechała w piątek, uzupełniła wodę, coś pogrzebali w jakimś zaworze powrotnym w piwnicy. U sąsiadów u góry znów grzeje dobrze, u mnie bez zmian. Odpowietrzane kilka razy, leci woda z odpowietrznika. Kryzowanie było przestawiane na max. Jako że mieszkanie jest wynajmowane, ja osobiście tam jeszcze nie byłem, sprawy są póki co załatwiane przez telefon i gdy lokator jest w domu. Ale widzę że fachowcy ze spółdzielni zaczynają się motać i chyba nie mają pomysłu co dalej, więc jutro chcę tam jechać i coś spróbować sprawdzać.  

Podejrzewam od początku że nie ma przepływu przez grzejnik. Zastanawiam się jak to sprawnie przetestować. Myślałem aby:
-zakręcić oba zawory
-wykręcić odpowietrznik i wkręcić zamiast niego zawór kulowy 1/2cala z kawałkiem elastycznego węża do wiadra.
- odkręcić zawór kulowy a następnie odkręcić górny zawór grzejnika - woda powinna lecieć do wiadra jeśli górna gałązka oraz góra grzejnika jest drożna. Zakręcić górny zawór grzejnika
- odkręcić dolny zawór grzejnika - woda będzie lecieć jeśli jest drożna dolna gałązka oraz jest przepływ z dołu do góry przez grzejnik. 
- jeśli nie będzie przepływu w którymś z w/w testów to ściągnąć grzejnik i odkręcając dolny i górny zawór sprawdzić czy wypływa woda z gałązek.
- po zdjęciu grzejnika myślałem również aby połączyć oba zawory elastyczną rurką z zaworkiem odpowietrzającym i po odkręceniu i odpowietrzeniu sprawdzić czy rury będą gorące.

Jeszcze pytanie laika - górna rura to powinno być zasilanie, czyli powinna być bardziej gorąca, dolna to powrót i zimniejsza?

Proszę o rady i opinie odnośnie tematu, chciałbym to jak najszybciej i najsprawniej załatwić, najemca cierpliwie to znosi ale ile można.

WhatsApp Image 2026-01-18 at 12.17.14 (1).jpeg

WhatsApp Image 2026-01-18 at 12.17.14.jpeg

WhatsApp Image 2026-01-18 at 12.17.15.jpeg