Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam kocioł z palnikiem obrotowym kipi i mam problem z rozpalaniem, mianowicie: Gdy kocioł zaczyna się rozpalać, podaje ustawioną dawkę, płomień rośnie do ok 30-40% i po chwili spada do zera. Piec rozpoczyna drugą próbę rozpalenia i zazwyczaj już się udaje, ale nie zawsze. Po rozpaleniu nie ma spadków płomienia. Problem tkwi w pelecie czy to raczej jest wina ustawień? 

Opublikowano

Raczej w ustawieniach .

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Kordjano napisał(a):

Raczej w ustawieniach .

Dzięki za odpowiedź, masz może sugestie które ustawienia powinienem zmienić? 

Aktualnie jest tak:

Dawka rozpalania: 100g

Nadmuch rozpalania: 22%

Czas nagrzewania zapalarki: 60sec

Czas rozpalania: 8min

Kilka razy zdarzyło się też tak, że piec próbował się rozpalić ok 3x i za każdym razem podawał dawkę rozpalania, a finalnie "buchnął" dymem, tak jakby wszystko rozpaliło się naraz. 

Dodam, że aktualnie korzystam z Peletu Anpol i mam wrażenie, że jest trochę za wilgotny, ale czekam na dostawę Barlinka, może będzie lepiej śmigał. 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Sprawdz gumke na grzalce.

W serwisowych sa ustawienia progu wykrycia jasnosci plomienia.

W serwisowych jest czas po rozpaleniu (od wykrycia jasnosci) czy nie jest za dlugi.

Opublikowano

Jak duży ten palnik?

Jaki nadmuch po rozpaleniu ?

Na początek zwiększ nadmuch rozpalania na 24 % do 26%

ZMNIEJSZ czas rozgrzewania grzałki bo 60 s to nie porozumienie , po prostu dawka paliwa już dawno jest w palniku a nadmuch nie działa grzałka juz dawno jest rozgrzana i nic się nie dzieje ,wydłużasz cały proces rozpalania .

Smiało skróć ten czas do 20 s ja mam osobiście 12 s ,nadmuch powinien załączać się zaraz jak tylko cała dawka znajdzie się w palniku .

Jaki jest czas nadmuchu po rozpaleniu ? to jest czas w którym palnik nie dostaje kolejnej dawki paliwa .

Opublikowano (edytowane)

Nadmuch po rozpaleniu mam na 27%, a czas nadmuchu to 45sekund. 

Edit: Ustawiłem piec według Twoich sugestii i teraz jest całkowita klapa, płomień dochodzi do 2% i sukcesywnie spada do 0, trwa to jakieś 30 sekund, po chwili piec wchodzi w tryb praca i zaraz znowu wchodzi w tryb rozpalanie. Mam chyba bardziej namieszane w tych ustawieniach niż się spodziewałem.

6 godzin temu, PioBin napisał(a):

Sprawdz gumke na grzalce.

W serwisowych sa ustawienia progu wykrycia jasnosci plomienia.

W serwisowych jest czas po rozpaleniu (od wykrycia jasnosci) czy nie jest za dlugi.

Wykrycie jasności płomienia czyli detekcja? Jak tak to mam ustawione na 2%

Edytowane przez Slavkojad
Opublikowano

Detekcja na 5%  nadmuch po rozpaleniu moim zdaniem za duży .

Opublikowano

Spróbuj dać mniejszy np 24 % ,odpal i zaobserwuj .

Jak zgubi płomień to kiedy ? czy podczas przejścia na pracę czy przed ?

Jak sobie nie poradzisz to możesz dać kontakt ,telefonicznie szybciej pójdzie coś ustalić .

Opublikowano

Przechodzi w tryb pracy chwilę po zgubieni płomienia. Ustawiłem 24%, będę obserwował. Przed chwilą się wygasiło to nie będę go na siłę rozpalał bo już jest sauna w domu 🤣 Jak nie pomoże to będę wdzięczny za pomoc telefoniczną. 

Opublikowano

Coś mi to nie gra , skoro się odpali to nie powinno tak szybko zgasnąć, może dawka paliwa za mała ,wydajnośc podajnika spadła , albo w sterowniku  mocno zawyżona  ,może popiołu dużo w polniku zostaje .

W sumie nawet procent płomienia powinien wyżej bujnąć nawet pod sto procent chwile po zapłonie .

Opublikowano (edytowane)

Generalnie to mi się wydaje, że pelet jest mocno zawilgocony, jak robiłem kalibrację to wyszło mi ponad 2kg przez 6minut, ale to też dziwne bo jak już się rozpali to trzyma stabilne 100% płomienia. Jak miałem ustawione dłuższe grzanie zapalarki to płomień przy rozpaleniu skakał do 30%, ale po chwili cały znikał. Może też być wina w zapalarce/jej zamontowaniu bo padła mi w pierwszy dzień świąt i wydzwaniałem po monterach kto ma grzałkę na sprzedaż i finalnie udało mi się dostać jakąś chińską 60km ode mnie i zmieniałem ją sam. Może faktycznie problem leży w źle docisniętej gumce tak jak kolega wyżej pisał, jak będę miał wolną chwilę to rozbiorę palnik i sprawdzę. To właśnie po zmianie zapalarki ustawiłem czas grzania na 60sec bo miałem wrażenie, że nie wyrabia przy rozpalaniu, ale jak była jeszcze ta oryginalna to były podobne problemy z gubieniem płomienia. 

Edytowane przez Slavkojad