Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam proszę o dobór zaworu mieszającego temostrycznego nowy kociol 17 kv  defro wegiel podłączony z buforem 500 l I zbufora leci na podłogi ale tam temat załatwiony. Potrzebuję ZAWÓR MIESZAJĄCY TERMOSTATYCZNY. Jaki kvs czy wystarczy calowy ? Rury z kotła miedz 28. zwór potrzebny w celu ochrony powrotu kotła 

Edytowane przez sciand924
Opublikowano
5 godzin temu, sciand924 napisał(a):

Te co chcesz ograniczają temp powrotu na kocioł z "góry" - czyli jak leci zimna woda , to działa, a jak zaczyna grzać to odcina! - czyli bez sensu

Dla twojego kotła trzeba zaw 55C, o Kvs ok 6-6,5 i gwincie 1"

Te co polecał kolega post wyżej są za duże

Opublikowano

Uważam że powinien być 5/4" ale skoro za duży ( wcale nie za duży h ale podobno się nie znam ) to bierz 1".

Masz na tej samej aukcji 1". 🧐

Opublikowano (edytowane)

@Tuptus

Dlaczego uważasz że zaw ochrony powrotu do kotła 17kW powinien być 5/4"?

I jednocześnie takimi radami obniżasz poziom tego forum- chwaląc się że podobno się nie znasz w tym temacie.

Edytowane przez sambor
Opublikowano

To powiedz/napisz mi po co dławić przepływ calowym zaworem skoro wyjście z kotła jest 5/4 ( o ile dobrze internety podają i wybrałem właściwy kocioł ) ?

A to już Tu mi kiedyś zarzuciłeś że "się nie znam".

Opublikowano

Przecież pytający ma rury Cu28=1", a zbyt duże KVS powoduje niedokładne mieszanie.

Np ESBE zaleca do kotłów 30kW Kvs max 3,2

image.thumb.png.79adc8898dc7eea74c9d499dc7fd226e.png

Taki zaw 3-D to za przeproszeniem nie q...s, aby jak większy to lepszy.

Opublikowano

No, i to jest wreszcie konkret odpowiedź ( umknęła mi ta tabelka ).

Się zaraz okaże że mam zamontowany zły ATV.🧐

Dziękuję za odpowiedź w imieniu swoim i innych potomnych.😁