Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zwracam się z tematem do użytkowników kotłów Ferroli Biopelet Pro/Top.

Biorę pod uwagę montaż takiego kotła zamiast palnika KIPI do mojego śmieciucha 3 kat 12 KW

Aktualnie 70m użytkowe, parterowo - 5 grzejników - termostaty, 3 podłogówki ( pętle 80m, 70m, 30m x16mm) - zawory RTL, instalacja na jednym obiegu rozgałęzionym, drugi obieg to CWU 80L. Marne ocieplenie domu i śmieciuch daje rade. W Styczniu ocieplam strop, na wiosnę docieplam budynek + 15 cm styropianu.

Docelowo: ok. 100 m użytkowych -  8 grzejników - termostaty, 5 podłogówek (pętle 80m, 70m, 30m, 80m, 60m x16mm) - zawory RTL, instalacja na jednym obiegu rozgałęzionym, drugi obieg CWU około 180L, Bufor CO z wężownicą bądź bez na około 300 L, piec Pellet.

Zestaw pytań do użytkowników:

1. Pytanie podstawowe, Opcja 12 KW wystarczy według waszego przeczucia, czy pchać się w 18 KW?

2. Czy Ferroli Biopelet Pro obsłuży bufor CO oraz cyrkulacje CWU? - na stronie wytłuszczona informacja jest tylko przy wersji "TOP"

3. Prośba o fotografie użytkowników tych pieców.

Opublikowano

1. 12 kw będzie ze spoooorym zapasem, nawet za dużo jak nie chcesz robić bufora

2. Nie mam u siebie cyrkulacji ale wydaje mi się że to osobna automatyka obsłyguje poza piecem, wybierając wode ze zbiornika CWU. Piec standardowo dogrzewa zbiornik jak temperatura spadnie poniżej zadanego progu, bez znaczenie czy to z powodu zużycia wody cz z wychłodzenia przez cyrkulacje. Pamiętaj że ta cyrkulacja to mało ekonomiczna jest i sporo ciepła się marnuje

3. Moje foto ci się nie przyda 😛 , a fotek pieca masz od groma w necie i nawet na tym forum

Piec ogólnie ok, (Biopellet Pro, nie mówie o Premium) u mnie przez 6 lat padła tulejka pod ślimakiem i musiałem ze dwa razy czyścić czujnik obrotów wentylatora. Ma dobry algorytm spalania, pali mało pelletu i robi to całkiem czysto - i co ważne jest tani. Automatyka w piecu jest prymitywna nie obsługuje mieszacza ani krzywej grzewczej, więc ja do sterowania instalacją używam osobnego sterownika Tech i-2 (poszukaj na stronie techa czy nie ogarnąłby też cyrkulacji CWU)

4 wady

mało sewisantów - musisz sobie radzić sam

pali tylko dobry pellet - o jakimś tańszym pellecie z łuski czy innych wynalazkach możesz zapomnieć - musi być dobry pellet

nie zostawisz go na tydzień bez nadzoru w środku zimy. Ja musze co 3-5 dni jednak wyczyścić co się nazbierało w koszyczku, ten popielnik też jest śmiesznie mały, pojemnik nad piecem też mieści relanie 5 worków. To w szycie zimy - latem jak grzeje samo CWU zaglądam tam co 3 tygodnie

czyszczenie pieca to coś mało przyjemnego i praktycznie wymaga odkurzacza do tego celu. Rozbieranie tego pieca do jego comiesięcznego czyszczenia też nie jest niczym przyjemnym. Słabo pomyślane te zawirowywacze bo żeby wyczyścić te kanały dymne w wymienniku to trzeba je wyjąć a to nie jest proste

Opublikowano

I tu szacun dla kolegi za konkretną opinię kotła. 👍