Skocz do zawartości
IGNOROWANY

PC KAISAI - własna krzywa temperaturowa nr9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Gdyby ktoś, kiedyś, z jakichś powodów, chciał w PC KAISAI -  ZMODYFIKOWAĆ sobie "krzywą użytkownika" (NR9) w nastawach TEMPERTURY, to należy:

a) WARUNEK KONIECZNY modyfikacji - najpierw wejść menu użytkownika wybrać krzywą nr9 i ją aktywować.

b) przejść do menu MENU → SERWIS → kod (u mnie) 2-3-4 → 3. KONF. TRYB GRZANIA i tam poszukać dwóch parametrów 

USTAWIENIA WSPÓLNE (TYCH NIE ZMIENIAĆ)
Parametr    Wartość
T4H1    (u mnie fabrycznie) −15 °C (zostawić - nie zmieniać)
T4H2    (U mnie fabrycznie) +17 °C (zostawić - nie zmieniać)

TABELA NASTAW – KRZYWA 9 do modyfikacji (ja zastosowałem logikę OFFSET`u OD KRZYWEJ NR 1 o wartość +3°C
ZMIENIAMY i ZAPISUJEY TYLKO I WYŁĄCZNIE - dwa poniższe parametry wg logiki T1SetH1 - to parametr logiki "ZIMNA", a T1SetH2 to parametr logiki "CIEPŁA"

PARAMETRY DO ZMIANY KRZYWEJ
Parametr:
T1SetH1 (KAISAI rozumie, że jest "ZIMNO":)
- ustawić swoją wybrana temp max grzania dla krzywej °C

T1SetH2 (KAISAI rozumie, że jest "CIEPŁO")    
- ustawić wybrana temp °C

Dlaczego to zrobiłem
-Ponieważ brakowało mi mocy w najmocniejszej krzywej KAISAI nr1. (Pompa "taktowała" ponad 17razy na dobę)
W krzywej użytkownika nr9 jednak, parametr T1SetH1 - miał b wysoką, absurdalną wartość - bo aż 50°C. Parametr T1SetH2, zaś - był już odpowiedni 33°C, i miał tę samą wartość jak w krzywej nr1 - więc nie zmieniłem go. Ta modyfikacja pozwoliła mi zmienić na zasadzie OFFSET (lustrzanego odbicia - z przesunięciem) o +3°C i podnieść moją własną krzywą nr 9 w stosunku do fabrycznej krzywej nr1.
Oczywiście analogicznie można sobie zrobić inny offset, o dowolnie wybrana wartość °C - na własnej krzywej użytkownika (nr9) 

Może komuś się przyda.

Edytowane przez ZEITgst
ort.
  • Lubię to 1