Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry .

Zacznę od opisu budynku . Dom dwukondygnacyjny . Ocieplony styropianem 10cm. Okna plastiki .  Grzejniki aluminiowe , piony stalowe , odgałęzienia miedź. Powierzchnia ogrzewania 120m.

Od 2 miesięcy użytkuję piec ferroli pellet 12kw pro. Nie mogę sobie poradzić z dogrzaniem pieca a tym samym grzejników a dodatkowo z dużym zużyciem paliwa (3 worki na dobę). Mianowicie :

Zadana temperatura na piecu 70stopni , start pompy c.o 60 stopni,  histereza pompy c.o 3 stopnie.  Piec w momencie niepracującej pompy dogrzewa i osiąga temperaturę bez problemu . Po przekroczeniu 60stopni załącza pompę c.o i po chwili (2-3min) wychładza się do 54 stopni. Pompa się wyłącza i znowu zaczyna dobijać temperaturę . Falowanie temperaturowe odczuwalne jest również na grzejnikach. Nie da się ustabilizować temperatury . Próbowałem różnych prędkości pompy c.o. Żadnych efektów. 

Wcześniej pompę miałem ustawioną na th19= 45 i pompa chodziła cały czas ale nie mogłem uzyskać temperatury wyższej jak 45stopni. Program P5 auto. 

Istotną sprawą jest jeszcze to iż między uzyskaną (niezależnie jaką) temperaturą na piecu a temperaturą na grzejnikach jest różnica 10stopni. Np piec 60 -> grzejniki 50 i analogicznie piec np. 50 ->grzejniki 40 i tak dalej. 

Na chwilę obecną ustawienia przedstawiają się tak:

temperatura zadana 70

th19 = 60

ih = 3

th21 = 75

ih21 = 10

p26 = 2 bo nie chciałem przerwy w grzaniu domu przy dogrzewaniu CWU ale to i tak nie miało znaczenia w problemie .

ATV 45

Program P5 Auto

kalibracja ślimaka 0

kalibracja wentylatora +1   bo zakapcał szybkę komory na czarno

pompa c.o bieg najniższy CP1 = 21W ale znalazłem że można zejść na CN1 = 8W lecz nie próbowałem

Obecna temperatura falowania na grzejnikach 45-50. Czyli jak wyżej napisałem piec 54-62 

Termostat pokojowy ustawiony na 21 stopni histereza 0.3 stopnia. Po spadku temperatury do 20.5 piec się załącza i w obecnym trybie działania (falowanie ) dobicie do 21stopni w pomieszczeniach zajmuje 3 godziny wraz z rozpaleniem

Proszę o pomoc co tu zmienić

Edytowane przez rezacz1976
Opublikowano
7 godzin temu, rezacz1976 napisał(a):

Proszę o pomoc co tu zmienić

Th19 55

Ih minimum 5

To po pierwsze.

Po drugie wywalić termostat pokojowy .

7 godzin temu, rezacz1976 napisał(a):

Termostat pokojowy ustawiony na 21 stopni histereza 0.3 stopnia. Po spadku temperatury do 20.5 piec się załącza i w obecnym trybie działania (falowanie ) dobicie do 21stopni w pomieszczeniach zajmuje 3 godziny wraz z rozpaleniem

I tak będzie przez ten termostat.  Jest Ci on potrzebny jak wrzód na .... .

Opublikowano (edytowane)

Bardzo Ci dziękuję Gonzo.  Zmieniłem parametry jak pisałeś i wszystko wygląda obiecująco.  Piec nie faluje,  pompka chodzi stabilnie i wygląda na to że dogrzał powrót bo temperatura stabilna . Różnica miedzy piecem a grzejnikami to już tylko 4 stopnie ale zapewne jak by dłużej pracował to sie wyrowna tylko ogranicza go termostat pokojowy bo osiaga zadaną.  Podniosę i zobacze przy dłuższym cyklu ale myślę że będzie ok.  Zastanawiam sie jeszcze nad tym co pisałeś żeby zrezygnować z tego termostatu ale wtedy musiałbym chyba zejść na p3 auto lub p2 manual i niech leci cały czas. Dobrze myślę ?

P.s spalanie spadło do 2 worków na dobę.

Edytowane przez rezacz1976
Opublikowano
57 minut temu, rezacz1976 napisał(a):

P.s spalanie spadło do 2 worków na dobę.

to i tak dużo jak na 

W dniu 30.11.2025 o 13:24, rezacz1976 napisał(a):

Dom dwukondygnacyjny . Ocieplony styropianem 10cm. Okna plastiki .  ............. Powierzchnia ogrzewania 120m.

Ja przy swojej powierzchni, temp. w domu średnio 22,5st spalam ok 10 worków na 7 dni przy temp. na zewnątrz w okolicach 0-1st.

razem z cwu.

Opublikowano

40 minut temu, Gonzo19 napisał(a):

to i tak dużo jak na 

Ja przy swojej powierzchni, temp. w domu średnio 22,5st spalam ok 10 worków na 7 dni przy temp. na zewnątrz w okolicach 0-1st.

razem z cwu.

Masz w automacie czy manualu ?

Opublikowano

nie bardzo rozumiem o co chodzi. Ale jeśli chodzi o całą instalację to mam tylko sterownik kotła, jeden zawór 3d z siłownikiem sterowany pogodówką do grzejników, jeden 3d termostatyczny do ochrony powrotu, jeden 4d termostatyczny do podłogówki i na wszystkich grzejnikach zawory termostatyczne. Kocioł pracuje automatycznie. Jedynie dwa lub trzy razy do roku przestawiam 4d na podłogówce 26>28>26 (stopnieC) reszta automat

Oczywiście zawory na grzejnikach to kazdy sam sobie dowolnie kręci, jedynie co to mam ustawione blokady pomiędzy 3 a 3i1/4 na głowicach aby za bardzo nie krecili. jak nie było blokad, to bez zrozumienia pomiędzy 2 a 5 i lament bo raz za gorąco a raz za zimno

Opublikowano

Tylko jedno mnie zastanawia, dlaczego start pomp c.o od 60st.

Opublikowano
Godzinę temu, Gonzo19 napisał(a):

nie bardzo rozumiem o co chodzi. Ale jeśli chodzi o całą instalację to mam tylko sterownik kotła, jeden zawór 3d z siłownikiem sterowany pogodówką do grzejników, jeden 3d termostatyczny do ochrony powrotu, jeden 4d termostatyczny do podłogówki i na wszystkich grzejnikach zawory termostatyczne. Kocioł pracuje automatycznie. Jedynie dwa lub trzy razy do roku przestawiam 4d na podłogówce 26>28>26 (stopnieC) reszta automat

Oczywiście zawory na grzejnikach to kazdy sam sobie dowolnie kręci, jedynie co to mam ustawione blokady pomiędzy 3 a 3i1/4 na głowicach aby za bardzo nie krecili. jak nie było blokad, to bez zrozumienia pomiędzy 2 a 5 i lament bo raz za gorąco a raz za zimno

Może źle sprecyzowałem. Chodziło mi o program na kotle. Ale piszesz że w automacie więc doczytałem.  Dziękuję Gonzo za cierpliwość i pomoc. 

Opublikowano

U mnie to jeden grzyb. Ja grzeje bufor. Ty musisz doświadczalnie sprawdzić bo grzejesz bezpośrednio instalację. 

Opublikowano
Godzinę temu, lenas1 napisał(a):

Tylko jedno mnie zastanawia, dlaczego start pomp c.o od 60st.

Człowiek dopiero się uczy. Okazuje sie że pompa c.o ustawiona w automacie (45W) niestety wychładza kocioł.  Teraz już wiem. Kiedy miałem próg włączenia na 45stopni miałem ją właśnie w automacie i nie mogłem rozgrzać pieca.  Stąd gdzieś wyczytałem aby podnieś próg na 60stopni. Teraz kiedy wiem że najlepszą opcją jest prędkość 20W pewnie wracając do progu 45 stopni będzie dobrze 

Może jutro to przetestuję.  Dzisiaj już się szykuję na noc do pracy.  

Opublikowano

Testuj, z czasem się nauczysz. 

Opublikowano
21 godzin temu, rezacz1976 napisał(a):

Teraz kiedy wiem że najlepszą opcją jest prędkość 20W pewnie wracając do progu 45 stopni będzie dobrze 

przy 42l pojemności kotła, to raczej zbyt nisko te 45st. Ustaw na tyle na ile stopni masz masz zawór ochrony powrotu

Opublikowano

Zostawiam tak jak pisałeś na 55

Co prawda ochrona powrotu jest na 45 ale po co tłoczyć w grzejniki zimną wodę.  Nagrzeje to puści 

Zastanawia mnie opcja puszczenia pieca non stop. Bez termostatu pokojowego. Tylko jak dopasować żeby utrzymać nastawię 70 a regulować w domu. Jedynie chyba grzejnikami jak sądzę?