Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba o pomoc w ustawieniach ferroli 12KW pro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry .

Zacznę od opisu budynku . Dom dwukondygnacyjny . Ocieplony styropianem 10cm. Okna plastiki .  Grzejniki aluminiowe , piony stalowe , odgałęzienia miedź. Powierzchnia ogrzewania 120m.

Od 2 miesięcy użytkuję piec ferroli pellet 12kw pro. Nie mogę sobie poradzić z dogrzaniem pieca a tym samym grzejników a dodatkowo z dużym zużyciem paliwa (3 worki na dobę). Mianowicie :

Zadana temperatura na piecu 70stopni , start pompy c.o 60 stopni,  histereza pompy c.o 3 stopnie.  Piec w momencie niepracującej pompy dogrzewa i osiąga temperaturę bez problemu . Po przekroczeniu 60stopni załącza pompę c.o i po chwili (2-3min) wychładza się do 54 stopni. Pompa się wyłącza i znowu zaczyna dobijać temperaturę . Falowanie temperaturowe odczuwalne jest również na grzejnikach. Nie da się ustabilizować temperatury . Próbowałem różnych prędkości pompy c.o. Żadnych efektów. 

Wcześniej pompę miałem ustawioną na th19= 45 i pompa chodziła cały czas ale nie mogłem uzyskać temperatury wyższej jak 45stopni. Program P5 auto. 

Istotną sprawą jest jeszcze to iż między uzyskaną (niezależnie jaką) temperaturą na piecu a temperaturą na grzejnikach jest różnica 10stopni. Np piec 60 -> grzejniki 50 i analogicznie piec np. 50 ->grzejniki 40 i tak dalej. 

Na chwilę obecną ustawienia przedstawiają się tak:

temperatura zadana 70

th19 = 60

ih = 3

th21 = 75

ih21 = 10

p26 = 2 bo nie chciałem przerwy w grzaniu domu przy dogrzewaniu CWU ale to i tak nie miało znaczenia w problemie .

ATV 45

Program P5 Auto

kalibracja ślimaka 0

kalibracja wentylatora +1   bo zakapcał szybkę komory na czarno

pompa c.o bieg najniższy CP1 = 21W ale znalazłem że można zejść na CN1 = 8W lecz nie próbowałem

Obecna temperatura falowania na grzejnikach 45-50. Czyli jak wyżej napisałem piec 54-62 

Termostat pokojowy ustawiony na 21 stopni histereza 0.3 stopnia. Po spadku temperatury do 20.5 piec się załącza i w obecnym trybie działania (falowanie ) dobicie do 21stopni w pomieszczeniach zajmuje 3 godziny wraz z rozpaleniem

Proszę o pomoc co tu zmienić

Edytowane przez rezacz1976