Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

czy bazując na tym układzie (1 schemat) jest możliwość przerobienia w taki sposób by CWU było grzane tą samą wężownicą z dwóch kotłów ?

Mam zasobnik 300l z 2 wężownicami, ale dolna jest podłączona do solarów.

Czy poprostu trzeba wybrać albo gazem albo kotłem na drewno (w moim przypadku DS). Na schemacie chyba kocioł gazowy jednofunkcyjny ?

Wątek z tym schematem już jest zarchiwizowany, dlatego nowy. Wiem że można zrobić układ z wymiennikiem, ale narazie chcę zapytać o ten. Ogólnie ogranicza mnie ilość miejsca, nie mam gdzie postawić bufora. Kocioł DS 16kW jest nawet za duży. Dziękuję.

2 pytanie. Czy jeśli w garażu wydzielę pomieszczenie (ściana, drzwi), to mogę w nim powiesić kocioł gazowy ? 

3. Waszym zdaniem kocioł gazowy do 21kW może dać radę ?  wg strony cieplo wlasciwe, potrzebuje ok 12kW

Kocioł węglowy-kocioł gazowy 3.jpg

Taki drugi schemat znalazłem ale tu trzeba operować zaworami.

image.png

Edytowane przez Odysss
  • Przydało się 1
Opublikowano (edytowane)

1)Czy ten kocioł na drewno to zgazowujący czy zwykły?

2)Jak zamierzasz wyrzucić spaliny od kotła gazowego w tym wydzielonym pomieszczeniu, bezpośrednio przez ścianę?bo chyba nie masz komina w tym miejscu gdzie chcesz wydzielić?

3)Rozumiem że pytając o danie rady przez kocioł gazowy 21kW masz na myśli ogrzewanie budynku,oczywiście że da radę jak zapotrzebowanie jest na poziomie 12kW

Edytowane przez Uzytkownik2
Opublikowano (edytowane)

Czy ja wiem czy wynika?)A co robi naczynie wyrównawcze od rozdzielacza?! Ten schemat to jakieś nieporozumienie.Wszyscy wiedzą że jeżeli układ otwarty to naczynie wyrównawcze bezpośrednio z zasilania  kotła a jak zamknięty to naczynie przeponowe na powrocie tuż przed kotłem,kolejny kwiatek to grupa bezpieczeństwa(z naczyniem?) na zasilaniu zasobnika

Opublikowano
6 godzin temu, Uzytkownik2 napisał(a):

1)Czy ten kocioł na drewno to zgazowujący czy zwykły?

2)Jak zamierzasz wyrzucić spaliny od kotła gazowego w tym wydzielonym pomieszczeniu, bezpośrednio przez ścianę?bo chyba nie masz komina w tym miejscu gdzie chcesz wydzielić?

3)Rozumiem że pytając o danie rady przez kocioł gazowy 21kW masz na myśli ogrzewanie budynku,oczywiście że da radę jak zapotrzebowanie jest na poziomie 12kW

1. kociol zwykly (narazie,bo tylko klasa 3, choc u mnie nie obowiazuje antysmogowa ustawa, ale juz tez ma 10lat ), moze pracowac w ukladzie zamknietym przy cisnieniu max 1,5bara, z wezownica schladzajaca.

2 i 3. dlatego mysle o kotle do 21kW (ogrzewanie i podgrzanie wody CWU w zasobniku) zeby wyrzut byl przez sciane (w UK domy maja wyrzut przez sciane)

Ten drugi schemat to tylko tak "pogladowo" wrzucilem, bo byl w innym poscie, chociaz gdzies ktos pisal ze na odpowiedniej wysokosci mozna troche gazowke oszukac i stworzyc cisnienie minialne i tez bedzie pracowal. Oczywiscie rozumiem, ze i tak jest problem z zanieczyszczeniami. Na pewno rozmawiamy o ukladzie zamknietym i interesuje mnie polaczenie CWU

Opublikowano (edytowane)

W Polsce też mają wyrzut przez ścianę to już jest standard tylko oczywiście należy pamiętać aby kocioł zgodnie z przepisami nie przekraczał mocy 21kW Myślę że nawet nie musisz wydzielać pomieszczenia,chyba że chcesz.Można oba kotły połączyć stosując na zasilaniu z nich zamiast zaworów odcinających zawory zwrotne(aby jeden nie grzał drugiego)Można zrobić tak aby kocioł gazowy włączał się automatycznie jak wygaśnie w kotle na paliwo stałe.Co do CWU to teoretycznie górna wężownica jest przeznaczona dla kotła gazowego a dolna dla kotła na paliwo stałe.Być może mógłbyś podłączyć na trójnikach(powrót/zasilanie)do wężownicy solarnej? ale tu może wypowie się ktoś z większym doświadczeniem,też dałbym tu zawory zwrotne.