Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Tak jak w temacie mam problem ze zbiornikiem cwu , posiadam 2 piece. Jeden na paliwo stałe, a drugi na gaz.

Problem polega na tym, że jakim by piecem/kotłem nie ogrzał zbiornika cwu to szybko się wychładza, dodatkowo sa podpięte solary (2 wężownice).

Próbowałem odłączać pompki zamykać zawory lecz skutek jest nadal nie zadawalający.

Wczoraj natomiast wziąłem instrukcję w rękę bojlera cwu i zauważyłem chyba 2 błędy stąd moja prośba o zweryfikowanie oraz ewentualne postawienie diagnozy przez Państwa :).

Zauważyłem że górna wężownica jest można powiedzieć w sumie dobrze podłączona jeżeli chodzi o zasilanie, lecz powrót który grzeje (sprawdziłem termometrem, który jest widoczny na zdjęciu "wyciąga" od 28 - 35 stopni) i rurka która idzie nie wiadomo gdzie na strop zamiast w centralne bezposrednio powrót.

Natomiast powrót z kotła gazowego jest podłączony pod 9 na schemacie - czyli cyrkulację.

Zaznaczyć również chciałem że gdy nagrzeję wodę załóżmy o godzinie 21 to jest wrzątek że rękę trudno utrzymać, a rano tj około 8 rano jest lekko ciepła a nawet zimna.

Czy widzicie szanowni forumowicze jakiś błąd w instalacji ? Wierzę że macie większe doświadczenie niż ja jako laik ;). 

W załączeniu przesyłam zdjęcie oraz instrukcję mojego zbiornika cwu.

IMG_20251119_231916.jpg

IMG_20251120_121630.jpg

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, nightwatch napisał(a):

Obstawiam że to cyrkulacja wychładza bojler. No chyba że ogrzewasz też panele solarne, ale zakładam że na zimę ten obieg jest zamknięty?

To znaczy są podłączone ale do drugiej wężownicy na dole , i tam rurki są zimne.

Cyrkulacja to ta, która prowadzi wodę do kranu ? To nic że na wężownicy górnej na wylocie jest rurka która prowadzi nie wiadomo gdzie ? 🙂

Pompka od solarów jest wyłączona.

Czy ta co podłączony jest kocioł gazowy ? 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

No nie mam pojęcia kto i gdzie te rurki poprowadził, ale zakładam że powrót do kotła nie może iść z króćca cyrkulacji w bojlerze, bo tam jest woda z wodociągu a nie z CO

No właśnie i może tam jest problem a na termometrze cały czas koło 30 jest wyciąg w tą rurkę z wyjścia górnej wężownicy , a piec gazowy ma powrót ze zbiornika (cyrkulacji) 

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

To by pierdykło już dawno gdyby kocioł podłączyć do wodociągu..

On nie jest do wodociągu tylko do króćca nr 9 według schematu czyli jakby ciągnie na wylocie ciepła wodę z baniaka

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

Kocioł gazowy powinien być podłączony do górnej wężownicy króćce #2i#4 po prawej stronie bojlera(nie do króćca #9 bo to cyrkulacja)To raczej nie jest możliwe bo wtedy woda kotłowa zmieszałaby się z uzytkową.Wyjście ciepłej wody na instalację jest u góry króciec #5 Ze zdjęcia nic się nie wyzna.Masz w ogóle zrobioną cyrkulację?jest pompka cyrkulacyjna?która powinna tłoczyć wodę do krócca #9 o ile w ogóle jest cyrkulacja CWU(trzecia,dodatkowa rura poprowadzona od najdalszego punktu poboru ciepłej wody)Z twojego opisu na zdjęciu wynikałoby że naczynie przeponowe jest zamontowane na zasilaniu CWU podczas gdy powinno ono być na zasilaniu zimną wodą bojlera z sieci wodociągowej króciec#13 w dodatku jest zamontowane na sztywno,nawet nie ma tam śrubunka=w przyszłości będę problemy.

Edytowane przez Uzytkownik2
Opublikowano

Dziękuję za podpowiedź 

Nie ma pompki cyrkulacyjnej , o dziwo jak otwieram wodę na 1 piętrze to dosłownie zaraz i jest w krainie ciepła czyli grawitacja działa.

W takim razie jest powrót źle zamontowany z pieca co, muszę przepiąć piętro wyżej ? Zasilanie do wężownicy jest poprawne to wiem 🙂

Co do naczynia przeponowego no tak majster zrobił i było tyle lat..

Właśnie jakas rurka jest wpieta do wyjścia z wężownicy która idzie do góry nawet sam nie wiem gdzie.. 

Opublikowano (edytowane)

Z opisu króćców bojlera(prawa strona)wynika że patrząc kolejno od góry:pierwszy od góry-wyjście ciepłej wody na budynek,drugi-zasilanie wężownicy z kotła gazowego,trzeci to czujnik,czwarty-powrót z wężownicy do kotła gazowego.Z tym że łatwo rozróżnić króćce od wężownicy bo mają większy rozmiar co najmniej 1" podczas gdy cyrkulacja pewnie 3/4" a czujniki 1/2"Czy na zasilaniu zbiornika zimną wodą jest zawór zwrotny i zawór bezpieczeństwa?bo przy tak podłączonym naczyniu wszystkiego można się spodziewać

Opublikowano (edytowane)

Czyli jest błędnie podpięty eh dziękuję za odpowiedź co do zasilania bojlera z wodociągów to sprawa wygląda tak jak na zdjęciu

IMG_20251120_112628.jpg

Edytowane przez tabza
Inne zdjęcie
Opublikowano (edytowane)

Musisz sprawdzić "idąc po rurach" skąd dokąd idą.Być może wężownica jest dobrze podłączona,ta rura w otulinie zaraz pod czujnikiem(ten widoczny kabelek)to powinien być teoretycznie powrót z wężownicy do powrotu kotła=sprawdź czy ona idzie do kotła gazowego.Podłą czenie wody z sieci właściwie powinno być z lewej strony bojlera króciec #13 Najniższy króciec z prawej strony to powinien być zawór spustowy.Nie jestem w stanie dostrzec ze zdjęcia czy jest zawór bezpieczeństwa i zawór zwrotny przy założeniu że jednak doprowadzenie wody z sieci jest  z prawej strony(zdjęcie ciemne)

Opublikowano

Właśnie nie idzie pod tym kabelkiem tylko idzie pionowo przez strop , a powrót z kotła jest podłączony pod cyrkulację (piętro niżej) teraz byłem sprawdzić na tej rurce pod kabelkiem jest 38 stopni ..