Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Tak jak w temacie mam problem ze zbiornikiem cwu , posiadam 2 piece. Jeden na paliwo stałe, a drugi na gaz.

Problem polega na tym, że jakim by piecem/kotłem nie ogrzał zbiornika cwu to szybko się wychładza, dodatkowo sa podpięte solary (2 wężownice).

Próbowałem odłączać pompki zamykać zawory lecz skutek jest nadal nie zadawalający.

Wczoraj natomiast wziąłem instrukcję w rękę bojlera cwu i zauważyłem chyba 2 błędy stąd moja prośba o zweryfikowanie oraz ewentualne postawienie diagnozy przez Państwa :).

Zauważyłem że górna wężownica jest można powiedzieć w sumie dobrze podłączona jeżeli chodzi o zasilanie, lecz powrót który grzeje (sprawdziłem termometrem, który jest widoczny na zdjęciu "wyciąga" od 28 - 35 stopni) i rurka która idzie nie wiadomo gdzie na strop zamiast w centralne bezposrednio powrót.

Natomiast powrót z kotła gazowego jest podłączony pod 9 na schemacie - czyli cyrkulację.

Zaznaczyć również chciałem że gdy nagrzeję wodę załóżmy o godzinie 21 to jest wrzątek że rękę trudno utrzymać, a rano tj około 8 rano jest lekko ciepła a nawet zimna.

Czy widzicie szanowni forumowicze jakiś błąd w instalacji ? Wierzę że macie większe doświadczenie niż ja jako laik ;). 

W załączeniu przesyłam zdjęcie oraz instrukcję mojego zbiornika cwu.

IMG_20251119_231916.jpg

IMG_20251120_121630.jpg

Opublikowano
1 minutę temu, nightwatch napisał(a):

Obstawiam że to cyrkulacja wychładza bojler. No chyba że ogrzewasz też panele solarne, ale zakładam że na zimę ten obieg jest zamknięty?

To znaczy są podłączone ale do drugiej wężownicy na dole , i tam rurki są zimne.

Cyrkulacja to ta, która prowadzi wodę do kranu ? To nic że na wężownicy górnej na wylocie jest rurka która prowadzi nie wiadomo gdzie ? 🙂

Pompka od solarów jest wyłączona.

Czy ta co podłączony jest kocioł gazowy ? 

Opublikowano
15 minut temu, nightwatch napisał(a):

No nie mam pojęcia kto i gdzie te rurki poprowadził, ale zakładam że powrót do kotła nie może iść z króćca cyrkulacji w bojlerze, bo tam jest woda z wodociągu a nie z CO

No właśnie i może tam jest problem a na termometrze cały czas koło 30 jest wyciąg w tą rurkę z wyjścia górnej wężownicy , a piec gazowy ma powrót ze zbiornika (cyrkulacji) 

Opublikowano
1 minutę temu, nightwatch napisał(a):

To by pierdykło już dawno gdyby kocioł podłączyć do wodociągu..

On nie jest do wodociągu tylko do króćca nr 9 według schematu czyli jakby ciągnie na wylocie ciepła wodę z baniaka