Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Router służy do routingu, sieć można rozbudować (zasięg sieci wifi) za pomocą access pointa. Jak dołoży drugi router na domyślnych ustawieniach, to będą dwa które zaczną przydzielać adresy ip w sieci lokalnej i wszystko się popie...👍

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Niech uruchomi co tam ma pod ręką router też może pracować jako access point  , nie trzeba w nim nawet nic konfigurować skrętkę rj 45 podłączy ze swojego routera z domu do routera  przy anenji do gniazda LAN i już ma siec  hasło do wifi znajdzie na dolnej naklejce routera zrobi test czy to pomoże a potem najlepiej na stałe zrobić przy anenji  dostępny stabilny internet bo teraz to do końca nie wiadomo czy jest czy za słaby bo duża odległość w easunie miał innej budowy dataloger na kablu i tam zasięg mógł być mocniejszy i mu to działało .Może sobie nawet anenji wybudować i przynieść do domu gdzie ma router i tam sobie spróbować skonfigurować chodzi też o to żeby sprawdzić i mieć pewność czy dataloger jest sprawny czy uszkodzony .Dataloger i smartfon powinny być przy konfiguracji w tej samej sieci domowej.

Edytowane przez marcus312
Opublikowano

Najgorsze w tym wszystkim że nie ma czasu na zabawe bo sto innych ważniejszych spraw, zamówiłem jakiś acces point z zasilaniem poe ,zadziała ? nie wiem ale czekać trzeba , mam kilka routerów leżeć i chyba w DWR-921 można ustawić jako accespoint ale czasu mało ech.

Opublikowano
33 minuty temu, berti napisał(a):

,,,, zamówiłem jakiś acces point z zasilaniem poe ,,,,

Już widzę oczyma wyobraźni, jak w nieodległym czasie będziemy z zapartym tchem śledzić Twoje zmagania, z instalacją monitoringu zasilanego po PoE.
Bo taki majątek przy otwartym polu, należy starać się pieczołowicie chronić.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Już widzę oczyma wyobraźni, jak w nieodległym czasie będziemy z zapartym tchem śledzić Twoje zmagania, z instalacją monitoringu zasilanego po PoE.
Bo taki majątek przy otwartym polu, należy starać się pieczołowicie chronić.

Zawsze można to olać w sumie czyż nie prawda ?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Zagniatarkę RJ45 i wtyczki już kupiłeś? Będą Ci potrzebne, no i jeszcze przewód skrętkę.

PS Jeszcze prosty tester połączenia by sie przydał, a tych wtyczek to kup z 20x więcej niż potrzebujesz, bo będziesz musiał potrenować zagniatanie.

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Można pójść na łatwiznę i kupić gotową na wymiar skrętkę zakutą już we wtyczki niektóre sklepy elektroniczne punkty napraw elektronicznych świadczą taką usługę okucia kabla przy kupnie  .Jest też lokalny usługodawca internetu na telefon który pomoże przyjedzie rozbuduje sieć domową , może nawet jak zagada to skonfiguruje tego anenji.

Opublikowano

Przecież to mu polecałem. Miał kupić skrętkę i sprawdzić, czy logger działa. Zabrał sie od dupy strony i kupił AP`ka.

Teraz będzie ciągnął kabel, ale przeciąganie pomiędzy meblami, ścianami z wtyczką jest kłopotliwe, wiec musi kupić zagniatarkę, żeby to ogarnąć. Od razu podpowiem, że skrętki nie lutujemy, bo potem nie działa.

Jakby logger działał po kablu, to wiedziałby na czym stoi, wtedy kupiłby od biedy takie g... jak wzmacniasz sygnału "repeater" i podłączył logger.

Jak zwykle jednak kolega wie lepiej🤣

• Lubię to 1
Opublikowano

Porządki kablowe zrobi sobie póżniej moja wizja była taka żeby na już kabel puścić na skróty po tzw podłodze zbudować tymczasową sieć wifi sprawdzić czy dataloger jest sprawny bo istnieje podejrzenie że coś z nim jest nie tak wyjaśnić sprawę a potem dalej podjąc stosowne działania do zaistniałej sytuacji.

• Lubię to 1
Opublikowano

Chyba jednak zdecyduję się na podmianę falownika znów na easuna i nie z powodu tej nieszczęsnej apki ale z tego że co byśmy nie zrobili to zimą nie ogarniemy całego domu łącznie z pompą ciepła więc decyzja że magazyn 32kwh od powiedzmy teraz do końca lutego będzie zasilał tylko 2 lodówki całe oświetlenie łącznie z podwórkiem 2 telewizory komputery i inne dropbne urządzenia  więc spokojnie wystarczy do tego 6,2 falownik z 1 stringiem ,  cel był grzać pompą ciepła ale 2-3 dni  pusty magazyn a słońce za tydzień , za dużo babrania bez sensownego , a co do tego accespointa to zamówiony taki na wifi nie poe bo z tym nieszczęsnym falownikiem11kw będzie czy nie będzie się komunikował nie ma znaczenia ale znaczenie ma jak latem pod wiatą nie mam internetu więc straty nie będzie. pzdr.

• Haha 1
Opublikowano

Tradycyjnie już nie ogarniam, co nam chcesz przekazać👍🙃

• Zgadzam się 1
Opublikowano

To przeczytaj jeszcze raz i daj mi święty spokój ,nie potrzebuję twojej pomocy i szkoda że ten wątek założyłem , zaraz napiszę do moda aby to usunął ,nie lubię natarczywości może komuś to sprawia frajdę mnie nie.

Opublikowano (edytowane)

To zaznaczaj berthold, że akurat ja mam Ci nie pomagać 👍

Zawsze na początku wątku, żebym nie zapomniał, a Ty nie musiał z kolei za pół roku swojego kolejnego wcielenia zakładać 🤣

PS Tylko, nie myśl, że jak będziesz bzdury wypisywał to się nie odezwę, żeby je sprostować! Na bzdury zachowaj swój profil na fejsbóczku👍

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Kolego @berti, może nieco więcej pokory ze swej strony byś wreszcie okazał.

Zaakceptuj swoje ułomności, dotyczące ogólnej wiedzy technicznej.
Bądź otwarty na własną naukę.
Rozwijaj i ćwicz w sobie asertywność.

ps.
Kolego @berti, ja także na jakiś czasookres nie będę odpowiadał na Twoje zapytania.
Co najwyżej będę odnosił się tylko, do Twoich wypowiedzi na tym forum.

Opublikowano

No wykazałem się pokorą wszak napisałem że żałuję za napisanie tego wątku tym bardziej że przemyślałem jakie mamy słoneczne dni od teraz do końca stycznia więc polecę na starym falowniku i tyle , to nie pokora ?

Opublikowano
14 godzin temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Kolego ….. może nieco więcej pokory ze swej strony byś wreszcie okazał

Innym fantastom bez wiedzy i praktyki technicznej a wypisujacy glupoty na forum tez by sie przydalo (to nie do Ciebie). Ale jest jak jest.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, PioBin napisał(a):

Innym fantastom bez wiedzy i praktyki technicznej a wypisujacy glupoty na forum tez by sie przydalo (to nie do Ciebie). Ale jest jak jest.

Mógłbyś to rozwinąć co masz na myśli i kogo ? kogo masz na myśli bez wiedzy technicznej ??

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano
22 godziny temu, berti napisał(a):

magazyn 32kwh od powiedzmy teraz do końca lutego będzie zasilał tylko 2 lodówki całe oświetlenie łącznie z podwórkiem 2 telewizory komputery i inne dropbne urządzenia 

Tego też nie ogarnie przyjdzie taki okres że i tak braknie prądu i trzeba przełączyć się na sieć chyba że będziesz doładowywał magazyn energii z agregatu prądotwórczego albo dołożysz turbinę wiatrową pod warunkiem że masz tam dobry wiatr.

Opublikowano

To się wcześniej, czy później i tak skończy trójfazową hybrydą z papierami

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

@berti Piszesz że masz kilka routerów wolnych  to jak  masz wolny router to możesz wykonać takie proste połączenie o którym pisałem wcześniej dla sprawdzenia datalogera  i przy okazji zrobisz zasięg do altanki , garażu ja mam zrobione podobnie zasięg na cały plac.

Wideo Bing

Edytowane przez marcus312
Opublikowano
2 godziny temu, marcus312 napisał(a):

Tego też nie ogarnie przyjdzie taki okres że i tak braknie prądu i trzeba przełączyć się na sieć chyba że będziesz doładowywał magazyn energii z agregatu prądotwórczego albo dołożysz turbinę wiatrową pod warunkiem że masz tam dobry wiatr.

Nie no tyle to ogarnie bez problemu jak pompą ciepła nie będę grzał to ubytku prawie nie widać z magazynu a jak zaświeci słońce to dosyć porządnie go nabija , lodówki mało co pobierają oświetlenie praktycznie nie odczuwalne dla magazynu tv to chyba z 200 wat komputer stacjonarny pewnie z 300w ale on tez stale nie chodzi a o laptopach nie wspominam bo to szcżatkowy pobór, tak że te ponad 32kwh wystarczyłyby chyba na 2 tygodnie bez żadnego doładowania ale codziennie coś tam zawsze napyka ,dziś tylko 450-500wat ale kilka godzin to zrobi robotę ,plan jeszcze 20 paneli używek po 60 zeta i ładowarki solarne aby łapać światło rozproszone czyli panele na płasko , do pompy ciepła mam przełącznik sieć agregat i jak są słoneczne dni to jadę na ofgridzie np od 1 listopada do 11-tego za darmochę hmdarmochę nie licząc inwestycji oczywiście ale inwestuję raz a potem zbieram zyski.

1 godzinę temu, marcus312 napisał(a):

@berti Piszesz że masz kilka routerów wolnych  to jak  masz wolny router to możesz wykonać takie proste połączenie o którym pisałem wcześniej dla sprawdzenia datalogera  i przy okazji zrobisz zasięg do altanki , garażu ja mam zrobione podobnie zasięg na cały plac.

Wideo Bing

idą mi accespointy być może dziś dojdą ale bez nich mogę teraz tego byka 11 kw sprawdzić bo przytacham go do domu blisko routera i zaobaczymy czy zaskoczy czy raczej felerny dataloger a z tego co po fejsbukowych stronach piszą to chyba 70 procent tych datalogerów nie działa , są do kupienia na ali po 19 zł ale znikają w mig a na olx po 50 zeta ,jeszcze jedną wadę wymieniają że konto raz założone jest na zawsze przypisane do datalogera dziwne to trochę ale tak gadają.

1 godzinę temu, o6483256 napisał(a):

To się wcześniej, czy później i tak skończy trójfazową hybrydą z papierami

Poczekam aż stanieją Deye chętnie bym przytulił takiego co najmniej 12kw a nawet większego.

Opublikowano
6 godzin temu, berti napisał(a):

Mógłbyś to rozwinąć co masz na myśli i kogo ? kogo masz na myśli bez wiedzy technicznej ??

Jeśli czegoś nie da się zrobić to zawsze znajdzie się ktoś kto o tym nie wie i to zrobi...

I tej zasady się należy trzymać

• Lubię to 2
Opublikowano
3 godziny temu, berti napisał(a):

Nie no tyle to ogarnie bez problemu

Też mam tej wielkości magazyn energii i staram się go w okresie listopad , grudzień , styczen, luty , bardziej wykorzystywać jako UPS  tzn nie schodzę poniżej 50 % rozładowania żeby mieć coś w magazynie w razie braku prądu z sieci a poza tym okresem użytkuję go w 80% żeby trochę dłużej pożył.

3 godziny temu, berti napisał(a):

tego byka 11 kw sprawdzić bo przytacham go do domu blisko routera

No to najtańsza opcja też ją wcześniej proponowałem pomalutku dojdziesz do tego i rozwiążesz problem bo może faktycznie okazać się że był za słaby sygnał wifi, daj anenji do tego samego pomieszczenia  przy routerze bo musi być dobra siła sygnału .