Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja C.O. i C.W.U. w młym mieszkanku - prośba o pomoc w modernizacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam 

w małym 35 m2 mieszkanku mam instalacje na rurkach miedzianych grzejniki 15 mm rury od pieca do wymiennika cwu 22mm  5 grzejników  zbiornik cuw 100 l piec do tej pory "podkowa" teraz wstawiam  8 kw postawiony w kuchni . Grzejniki od pieca w odległości 4 m pierwszy i dalej tak do 9 m ostatni szeregowo - proste.... ale chciałbym podłączyć ten piec 8kw i tu mam problem. dotychczas instalacje zasilał plaszcz wodny w starej kuchni z szamotu i wyjcie zasilania  z płaszcza było na poziomie rur zasilających bojler lub trochę niżej , a teraz piec jest wyższy (ok 60 cm ) i wyjście jest nad rurkami zasilającymi bojler nad bojlerem duże naczynie wyrównawcze. nie mam jak przerobić instalacji - rurki zasilające wchodzą w ścianę i idą pod kafelkami wiec zastanawiam się i proszę o pomoc w problemie :

czy  te kolano nad piecem trzeba jakoś zabezpieczyć przed zapowietrzaniem - i czy ciepło pokona takie załamanie w gore i w dol.

dodatkowo nie wiem czy nie powinno sie przełożyć gdzieś pompy która jest za trójnikiem na zasilaniu grzejników. zbiornik wymiennik cuw nagrzewa sie grawitacyjnie jak do tej pory. 

co.png

• Przydało się 1
Opublikowano

@wesato Jeśli chodzi o kwestię odpowietrzenia, spadków oraz grawitacyjnego zasilania bojlera CWU to może pomoże przejrzenie tego tematu:

Sprawdź sobie instrukcje kotła bo tam może być sporo informacji np. przynajmniej część kotłów na węgiel/drewno (np. Ogniwo) ma w instrukcji wprost zalecenie dodania obejścia grawitacyjnego do pompek na wypadek awarii pompki, sterownika, prądu itd.

Jeśli zdecydujesz się na dołożenie bufora to schematy z obejściami grawitacyjnymi / grzaniem grawitacyjnym są dyskutowane tutaj:

Jeśli będziesz palił bez bufora to taki temat jest dyskutowany tutaj:

Opublikowano

dziękuje za wskazanie tematów - dobry materiał dla "świeżaków" takich jak ja :-)

Opublikowano

Warto dać odpowietrznik automatyczny, we wskazanym miejscu

image.png.9d8f27a6da217662ecd0b77fff5accc3.png

Reszta instalacji , jak do tej pory pracowała, to niech zostanie jak było.

Potencjalne zabezpieczenie masz przez obieg grawitacyjny bojlera.

Bufor jak najbardziej zbędny!

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, sambor napisał(a):

Warto dać odpowietrznik automatyczny, we wskazanym miejscu

image.png.9d8f27a6da217662ecd0b77fff5accc3.png

Reszta instalacji , jak do tej pory pracowała, to niech zostanie jak było.

Potencjalne zabezpieczenie masz przez obieg grawitacyjny bojlera.

Bufor jak najbardziej zbędny!

dziękuje bardzo za wskazanie miejsca - wydedukowałem to z filmu poleconego przez Matejko1 - zapytam tylko: to zaciąganie  wody do grzejników nie wymaga dokładania zaworu różnicowego ? Pompka pionowo w dól z filtrem skośnym i  dwoma zaworami kulowymi dla wymiany w razie awarii. a i zapomniałem dodać ze na grzejnikach chce założyć termostatyczne zawory - są zwykłe - można je tu dokładać ? piec ma zawora ciśnieniowy bezpieczeństwa wkręcony u góry w obudowę.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

ostatnie pytanko - czy polepszy mi pracę pieca układu wstawienie zaworu trójdroznego w miejsce jak na obrazku?

co.png