Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od ponad miesiąca mam kocioł na pellet, a od około 3 tygodni z palnika jest wydawany dziwny dźwięk w czasie podawania pelletu. Zgłoszone do sprzedawcy, dzisiaj był Pan z serwisu stwierdził, że pellet zablokowany w ślimaku w palniku, wyjął ślimak, wyczyścił i odciął kawałek ślimaka twierdząc, że teraz nie będzie się blokował. Pojechał a gdy kocioł się rozpalił znowu wydobywa się ten dźwięk. Od razu zadzwoniliśmy do tego pana a on stwierdził, że na to wpływu nie ma, zrobił co miał zrobić, i że to normalny dźwięk podczas podawania pelletu.

Moje pytanie czy to normalne, jeżeli nie to co to może być.

Nagranie z dźwiękiem: https://www.kapwing.com/videos/68ecdda38982a970649af59c

Opublikowano (edytowane)

Moim zdaniem pellet jest między krawędzią ślimaka a obudową podajnika. Winy może być sam pellet gdy jego jakość jest dyskusyjna. Czym bardziej twardy tym bardziej się zaciera. Normalnie winien się rozpaść.

Zrób próbę czy taki sam dźwięk jest gdy opróżnisz zbiornik jak i ślimak a następnie włączysz podajnik w trybie ręcznym.

Edytowane przez Przemyslaw85
Opublikowano
7 minut temu, Przemyslaw85 napisał(a):

Moim zdaniem pellet jest między krawędzią ślimaka a obudową podajnika. Winy może być sam pellet gdy jego jakość jest dyskusyjna. Czym bardziej twardy tym bardziej się zaciera. Normalnie winien się rozpaść.

Zrób próbę czy taki sam dźwięk jest gdy opróżnisz zbiornik jak i ślimak a następnie włączysz podajnik w trybie ręcznym.

Dziękuję za odpowiedź, aby zrobić test po opróżnianiu zbiornika będę musiał trochę poczekać, ponieważ zbiornik jest świeżo uzupełniony.

Pellet posiada wymagane certyfikaty i zakupiłem od razu 3 palety, więc mam nadzieję, że to nie sama wina pelletu.

Pan z serwisu również stwierdził, że to zablokowany pellet, ale odciął kawałek samego ślimaka w miejscu, w którym był zablokowany i mówił, że już teraz tak nie będzie.