Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie jak w temacie:
szukam pompy ciepła ze zintegrowanym zbiornikiem CWU (tzw. All in One/lodówka) która miałaby dodatkową wężownicę w zbiorniku do podpięcia solarów.
Obecnie zainstalowany jest kocioł Buderus Logamax GB172 wraz z pakietem solarnym Logasol (2 panele) które dodatkowo podgrzewają CWU, ale w ramach programu dofinansowanego z miasta chcę wymienić na zestaw:
- pompa ciepła
- fotowoltaika
- magazyn energii
- system zarządzania energią.
Z racji tego że solary już leżą na dachu to pomyślałem żeby z tego skorzystać, a z racji braku miejsca potrzebuję "lodówkę". Tylko czy znajdzie się taki model z dodatkową wężownicą?
A może w przypadku takiego zestawu jak powyżej solary w ogóle nie mają sensu i lepiej je zdemontować?

Będę wdzięczny za sugestie.

Opublikowano

Masz sprawne urządzenie które za darmo grzeje CWU i chcesz je wymienić na urządzenie które jednak będzie zużywać prąd. To bez sensu. Zamontuj zbiornik CWU z dwoma wężownicami (jedna do solarów, druga do pompy) i pompę monoblock. Wszystko się zmieści. Jeśli chcesz lodówkę to myślę że na zamówienie takie firmy jak JBG, Termatec, Izzyfast będą w stanie taki zbiornik wbudować w swoje rozwiązania.

Opublikowano (edytowane)

Dlatego szukam PC z opcją podłączenia solarów. Poza tym solary, też zużywają prąd, a biorąc pod uwagę COP dla pompy i to że nie jest zależna od nasłonecznienia to czasem się zastanawiam czy ma je sens zostawiać. Sterownik pokazuje mi łączny uzysk solarny 2700kWh z 9 lat. Tylko że podgrzewa wtedy wodę do ponad 70 stopni (czego nie potrzebuję) i tylko latem. Poza tym nie wiem czy algorytm liczenia uzysku Buderusa bierze pod uwagę zużycie EE przez pompę obiegową solarów.

Druga sprawa że kolektory są zamontowane dosłownie na środku dachu i będą utrudniać zamontowanie PV (około 10kW). 

układ paneli.jpg

Edytowane przez YERZY
Opublikowano (edytowane)

Sterownik Midea pozwala na podłączenie solarów i ma wyj/wej na to. Natomiast jak to działa, nie mam pojęcia

PS Nie masz możliwości montażu paneli na gruncie? To praktyczniejsze rozwiązanie niż dach, chociaż zajmuje więcej miejsca

Edytowane przez o6483256