Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Zastanawiam się nad założeniem inteligentnych zaworów termostatycznych jednak nie wiem czy w miom przypadku będzie, to możliwe. Z racji, że mam zamontowany zwykły grzejnikowy zawór nie mam możliwości montażu w tym miejscu smart termostatu, a wymiana zaworów na odpowiednie wiąże się z ich wymianą, a tego chcę uniknąć . Jednak widziałem gdzieś w necie, że takie zawory można założyć z tyłu grzejnika u góry tam gdzie jest odpowietrznik. Czy w moim przypadku można tam to zamontować? Zdjęcia w załączniku. 

20251001_150058.jpg

20251001_150019.jpg

20251001_150033.jpg

Opublikowano

Jakie zadanie ma spełnić taki smart zawór w odpowietrzniku ?

Opublikowano
1 godzinę temu, Tuptus napisał(a):

Jakie zadanie ma spełnić taki smart zawór w odpowietrzniku ?

On ma być właśnie w tym miejscu zamiast tego odpowietrznika, tylko czy jest tam możliwość montażu. 

Opublikowano

Nadal nie wiem co Smart zawór termostatyczny ma robić w miejscu odpowietrznika. Co on ma regulować ?

To tak jak by podawać do silnika paliwo przez rurę wydechową.

Wrzuć jakiegoś linka z opisem bo może jest jakaś technologia z NASA o której nie wiem, ale bym się dowiedział.

Opublikowano
2 minuty temu, Tuptus napisał(a):

Nadal nie wiem co Smart zawór termostatyczny ma robić w miejscu odpowietrznika. Co on ma regulować ?

To tak jak by podawać do silnika paliwo przez rurę wydechową.

Wrzuć jakiegoś linka z opisem bo może jest jakaś technologia z NASA o której nie wiem, ale bym się dowiedział.

Jak na zdjęciu 

Screenshot_20251001_211531_YouTube.jpg

Opublikowano

Co ma dane miejsce w grzejniku do ograniczenia/regulacji temperatury przepływu czynnika ? 🤔

Opublikowano
3 godziny temu, pawel790328 napisał(a):

........ Jednak widziałem gdzieś w necie, że takie zawory można założyć z tyłu grzejnika u góry tam gdzie jest odpowietrznik. Czy w moim przypadku można tam to zamontować? 

Raczej NIE