Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie 

Panowie uruchomiłem piec kontrolnie z nowym paleniskiem (wymiana ze stałej retory na ruchomą)

Piec cały czas chodzi na podtrzymaniu 

Niestety nie mogę sobie poradzić z zapadającym się kopczykiem.

Nie dość że się zapada i lekko nie dopala to przy innych ustawieniach w sensie większe podawanie,wieksza przerwa zupełnie mi zasypuje znowu retore.

Dodam kilka zdjęć do wglądu.

Piec Rakoczy gigar 25 kw 

IMG_20250904_082334.jpg

IMG_20250904_082435.jpg

IMG_20250904_082449.jpg

IMG_20250904_082521.jpg

IMG_20250904_082719.jpg

Opublikowano (edytowane)

Ja bym dmuchal z mniejsza moca po dlužszy czas(celom jest tylko utrzymanie,nie rakieta),zwiekszal przerwe ponad 20min.wyjscie z czuwania tež zbyt dlugie,wystarcza czas do rozpedzania dmuchawy.Czysczenie palnika ponajpierw wylaczyl bym,bo chodzi z pelna moca i wydmuchuje palnik,chlodzi zlože.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Czyli ten czas nadmuchu jeszcze więcej niż 30s 

A siłę nadmuchu na ile?

Zmniejszać co jednostkę czy dwie jednostki i sprawdzać?

Ustawiłem tak 

Zobaczę za parę godzin 

IMG_20250904_085617.jpg

Opublikowano

Sila dmuchawy slaba tak,by pozwoli plomieniia wywolalo-lekki nawiew(nie wiem jaka moc teraz 33 jest,bo roznie bywa) i czas tak dlugi,by dawke opalu dodana wypalilo,kopczyk nie rosl,nie zapadal..40-60s? poczatkowo przy slabym nadmuchu....Lepsze dlužej i slabo w podtrzymaniu podmuchac,bo czasu potrzeba do rozpalenia wiecej,niž sily.