Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy taka instalacja jest ok czy coś zmienić 20250719_161401.thumb.jpg.554b84fe785f8388aa1205c2f66662c3.jpg20250719_161335.thumb.jpg.fa29f6af8362355c424a1b5dad3d6ff9.jpg20250719_161317.thumb.jpg.ecc2bba1bd03d3f3be8689c3dbf68c59.jpg20250719_161309.thumb.jpg.0e50178a10d43b4319081cdf345e1ebc.jpg

Opublikowano (edytowane)

A to ma znaczenie czy przy kotle czy nie? W rurach woda ma tę samą temperaturę, niezależnie czy na wyjściu z kotła czy dwa metry dalej, o ile jest przepływ. Nie rozwalał bym instalacji, o ile jakiś przepis jawnie nie zakazuje używania pp przy kotle peletowym

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano
16 godzin temu, nightwatch napisał(a):

o ile jest przepływ.

A jak wody braknie lub braknie przepływu?

Zawsze trzeba rozpatrywać najbardziej ekstremalną sytuację np zagotowanie się kotła - częsty przypadek , szczególnie przy przeróbkach pelletu na drewno lub awaria pompy - nawet te najlepsze czasem się psują- sam tak miałem z nową pompą wilo, dobrze ,że instalacja w miedzi była.

Przeważnie w takich instalacjach są skośnookie badziewia + rury PP podobnej jakości, topiące się przy 85-90C.

Ponadto popatrz na częste praktyki - ładowanie bufora do max, ile kocioł da, często do 95C lub więcej.

Więc lepiej nie dawaj takich pseudo "rad", gdyż możesz się na nich "przejechać".

Opublikowano

Mówię tylko o tym że jesli pp nie wolno stosować przy kotle, to tak samo nie wolno stosować nigdzie indziej gdzie może dopłynąć gorąca woda, bo się rury roztopią. Woda potrzebuje kilku sekund żeby w rurach pokonać 5m gdy pompa działa.

Jak ktoś jest hydraulikiem to żaden problem, może sobie przerabiać instalację dwa razy w tygodniu. A tu człowiek ma zrobioną cała kotłownię, teraz mialby jeszcze raz zapłacić za wykonanie?

Przed ewentualną wymianą bym się upewnił że zostały użyte rury do gorącej wody, a nie przypadkiem takie do zimnej. Sprawdzić deklarowane parametry, jak producent pisze ze wytrzymuje 100 ºC to raczej nie przez minutę tylko w ciągłej pracy. Nie wiem jakie jest ryzyko awarii takiej rury, ale wg mnie małe, jest mnóstwo takich instalacji a nie słychać żeby plastikowe rury pękały czy topiły się. Ale mogę się mylić oczywiscie

Opublikowano

Gdzieś coś czytałem że od kotła stalopalnego powinna być rura stalowa nie krótsza niż 1 m. A od kotła do bufora jest 5 m rury, czyli te 4 m już mogą być w tworzywie ?

U mnie w robocie jest zrobiona cała instalacja w PPR na 3 kotły gazowe i 2 bufory po 3000 l.  Firma która to robiła składają całe instalacje przemysłowe na PPR i inżynier mówił że wytrzymałość graniczna wynosi 180° pary technicznej.

Opublikowano

Panowie to jest rura PP-R raczej powinna wytrzymać chodzi o całość podłonczenia kotła o schemat czy ma to sens czy nie może trzeba sprzęgło albo zawór 3d plus jakieś bajery do tego 

Opublikowano

Tych rur jest kilka rodzajów, różniących się temperaturą pracy na którą są projektowane. Ale wypadało by dokładnie sprawdzać co się kupuje. Np rury z czerwonym paskiem mają info ze temperatura projektowa to np 70 lub 80 stopni, maksymalna np 95, a są jeszcze tabelki gdzie jest info ze przy 70 stopniach może pracować bez ograniczeń, przy 90 przez rok, a przy 100 stopniach tylko przez kilkaset godzin. Tzn rozumiem że zagotowanie kotła czy inną awarie wytrzyma, ale na pewno nie ciągłą pracę na 100 stopniach. Jak ktoś ma instalację zaprojektowaną do pracy przy 90 stopniach lub więcej to nie powinien wybierać plastiku. W 180 stopni to nie wierzę, zrobiła by się plastelina.

I w ten jeden metr rury metalowej też nie wierzę bo to nijak nie zmieni temperatury wody, będzie taka sama przy kotle jak i metr czy dwa od kotła.

Opublikowano

@Tuptus wyczytałeś że przynajmniej 1 metr ma być w stali ( miedzi) i tego się trzymaj. Inżynierowie, po latach badań dowiedli że ludzie uwierzą we wszystko co powiedzą inżynierowie.

Opublikowano

Dlatego pisałem że czytałem a nie szukałem żadnych przepisów i norm.

Odnośnie 180° pary technicznej to napisałem że to wytrzymałość graniczna, czyli nastąpi zniszczenie/rozszczelnienie/stopienie/rozprucie itd.

Daje to margines że takie tworzywo wytrzymuje bez szkody dla połączeń zagotowanie czynnika grzewczego.

Opublikowano
1 godzinę temu, Tuptus napisał(a):

U mnie w robocie jest zrobiona cała instalacja w PPR na 3 kotły gazowe i 2 bufory po 3000 l.  Firma która to robiła składają całe instalacje przemysłowe na PPR i inżynier mówił że wytrzymałość graniczna wynosi 180° pary technicznej.

To chyba nie inżynier branży sanitarnej

Tu fragment z katalogu jednego z producentów rur PP-R (Pipelife)

image.png.bb4c4dd975a177082f17dd863e1d5c42.png

Opublikowano
22 minuty temu, sambor napisał(a):

To chyba nie inżynier branży sanitarnej

No z pewnością od gumowych dzwonków.