Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przebudowałem instalację pompy ciepła. Pracuje w układzie otwartym i powstał problem jakiego się nie spodziewałem.

Najprawdopodobniej zawór bezpieczeństwa albo automatyczny odpowietrznik zamontowany w pompie ciepła zasysa powietrze. Udało mi się sprawdzić ciśnieniowo układ i absolutnie nigdzie nie kapie a w trakcie pracy pompy ciepła w buforze zbiera się spora ilość powietrza. Ciśnienie pracy 0,5 - 0,7 bar.

Co zrobić aby problem zniknął?

Opublikowano

Podniesc cisnienie w instalacji. Odpowietrzyc instalacje. W instalcji cisnienie nie moze byc “ujemne”. Bez wzgledu na to jakie sa zawory czy odpowietzniki stosujesz.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Ponizej cisnienia na zewnatrz instalacji (podcisnienia). Manometr zamontowany w kazdym dowolnym miejscu ma wskazywac cisnienie.

Opublikowano

I wskazuje. Tak jak napisałem 0.5-0.7 bar. Przed pompą obiegową PC jest zamontowana pompa obiegowa "przeciwzamrożeniowa" i filtr siatkowy które mogą powodować trudności w przepływie a może nawet podciśnienie. 

Na tym odcinku instalacja jest szczelna. Zawór bezpieczeństwa i odpowietrznik są za pompami obiegowymi. To są jedyne miejsca które mogą zasysać powietrze ale tam podciśnienie nie ma prawa wystąpić.

W tej chwili PC jest wyłączona, jak znajdę chwilę to zamknę odpowietrznik automatyczny i zobaczymy jaki będzie efekt. 

Opublikowano (edytowane)

A jak podnieść ciśnienie w układzie otwartym? Chyba tylko podnosząc naczynie przelewowe, o ile sufit pozwoli..

1m poziomu wody to ok 0.1bar, więc Autor ma ok 6m wysokości slupa wody w instalacji. Może trochę więcej, bo nie wiadomo na jakiej wysokości manometr.  No ale podciśnienia to tam nie ma.

PS a instrukcja instalacji pompy ciepła nie podaje minimalnego wymaganego ciśnienia w instalacji? 

Edytowane przez nightwatch
  • Lubię to 1
Opublikowano

Instrukcja podaje minimalne ciśnienie i był oddzielny układ na wymienniku i jeszcze jednym buforze (o ile 100 litrów można nazwać buforem).

Poprawienie sprawności układu jest priorytetem, skoro zamknięcie całości na razie nie wchodzi w grę to trzeba żyć z tym co jest.

Zamknięcie odpowietrznik a jest w tej chwili najrozsądniejszym wyjściem.

Opublikowano
1 godzinę temu, Stefek1 napisał(a):

Zamknięcie odpowietrznik a jest w tej chwili najrozsądniejszym wyjściem.

Nie rozwiazujesz problemu tylko go zamiatasz pod dywan.

4 godziny temu, nightwatch napisał(a):

No ale podciśnienia to tam nie ma.

Jaki jest inny powod zasysania powietrza?

Opublikowano

Nie doczytałem, że tam jest układ otwarty, jak tak to jest taki sam problem jak przy kotle w układzie otwartym i pompie zamontowanej na powrocie- naczynie musi być minimum 0,7 x robocza wysokość podnoszenia pompy nad najwyższym grzejnikiem.

Czyli albo zmniejszyć moc pompy, albo naczynie w górę