Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podesłał mi ktoś coś takiego czy ten schemat jest dobry 

Ja nie mam w ogóle pojęcia 

1.piec 2.zawór różnicowy 3.pompa c.o

4.rula przelotowa 5.naczynie przelotowe 

6.zawór termostatyczny 7.grzejnik 8.zawór mieszający(3d) 9.termometr 10.pompa c.o 11.zawór zwrotny 12.odpowietrznik automatyczny 13.zawór zwrotny i kulkowy 14.zawór mieszający  jak by coś było nie tak to poprosze o poprawki 

Messenger_creation_161F307B-9774-43F7-AB66-7F686A82A27D.jpeg

Opublikowano

Tu masz przykładowy schemat takiej instalacji jak powinna być zrobiona - do NACZYNIA PRZELEWOWEGO RURA METALOWA min 1" średnicy

Między kotłem a zaworem 4-D jak najkrótsze odcinki, rury min 1", sam zawór lekko nad kotłem (15-20cm) .

image.thumb.png.be48f4eb44c8397a64200c44cd73ebf0.png

Opublikowano
2 godziny temu, sambor napisał(a):

Tu masz przykładowy schemat takiej instalacji jak powinna być zrobiona - do NACZYNIA PRZELEWOWEGO RURA METALOWA min 1" średnicy

Między kotłem a zaworem 4-D jak najkrótsze odcinki, rury min 1", sam zawór lekko nad kotłem (15-20cm) .

2 godziny temu, sambor napisał(a):

Sambor

Witam a ten rozdzielacz musi być to jest ogrzewanie grzejnikowe 

Opublikowano
1 godzinę temu, lewy40 napisał(a):

Sambor

Jeszcze jedno pytanie cze jakiś zawór można wstawić żeby nie grzeć w lato domu tylko wede na bojlera podpowedz gdzie go wstawić zgóry wielkie dzięki 

Opublikowano

Co do zaworów odcinających, to powinny być przed i za każdą z pomp, dodatkowo przed każdą z pomp filtr siatkowy skośny.

Nie chcę już poprawiać na rysunku, ale pozycja pompa ( ta od CO i od CWU) to naprawdę jest zestaw : zaw kulowy, filtr skosny, pompa, zaw kulowy.

Pompy wystarczą 25/40, a przy skręceniu zaw 4-D w pozycję zero, woda nie idzie na instalację CO, więc dodatkowy zaw na pracę w lecie nie jest potrzebny, on będzie psuł obieg grawitacyjny - kocioł - zaw 4-D.

Nie ma różnicy do którego króćca się podłączysz, prawy czy lewy to bez znaczenia.

Opublikowano

Sambor

Witam Pana czy morze być naczynie wzbiorcze do C.W.U i odzdielnie do C.O naczynie przelotowe bo takie naczynie posaidam już wmontowaną dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam 

Opublikowano

Do CWU (bojler) musi być oddzielne naczynie , gdyż ono jest montowane na innym obiegu - na obiegu zimnej wody - poniżej schemat poprawiony o obieg wody użytkowej.

Naczynie przelewowe ma być 1 nie ważne do którego króćca zasilania podłączone , do niego ma iść z kotła wprost rura metalowa ( stal lub miedź) o średnicy min 1"!!!

image.thumb.png.dfda69fe1c46a0aa954323fb0a205a51.png

Opublikowano
3 godziny temu, sambor napisał(a):

Do CWU (bojler) musi być oddzielne naczynie , gdyż ono jest montowane na innym obiegu - na obiegu zimnej wody - poniżej schemat poprawiony o obieg wody użytkowej.

Naczynie przelewowe ma być 1 nie ważne do którego króćca zasilania podłączone , do niego ma iść z kotła wprost rura metalowa ( stal lub miedź) o średnicy min 1"!!!

image.thumb.png.dfda69fe1c46a0aa954323fb0a205a51.png

Sambor  

Witam a morze podpowiedzi mi Pan jaki dać zestaw 4d z siłownikiem może konkretny model ma Pan 

Opublikowano
W dniu 29.04.2025 o 15:43, sambor napisał(a):

A co Pan sądzi o tym ZESTAW ZAWÓR 4 DROGOWY 1 CAL SIŁOWNIK TECH ASTIBI

8 minut temu, lewy40 napisał(a):

A co Pan sądzi o tym 

ZESTAW ZAWÓR 4 DROGOWY 1 CAL SIŁOWNIK TECH ASTIBI

Jeszcze jedno naczynie jest podłączone tak jak zrobiłem co Pan proponuje 

20250501_173541.png

Opublikowano

Naczynie MUSI BYĆ podłączone wprost do kotła , a nie gdzieś do instalacji!!!!!!

Producent zaw 4-D i sterownika dowolny, nie wiem po co pytasz, jak masz inny, ten co proponujesz też może być.

Opublikowano
11 godzin temu, sambor napisał(a):

Naczynie MUSI BYĆ podłączone wprost do kotła , a nie gdzieś do instalacji!!!!!!

Producent zaw 4-D i sterownika dowolny, nie wiem po co pytasz, jak masz inny, ten co proponujesz też może być.

Witam czy zamiast naczynia przelotowego mogę dać naczynie przeponowe i jakiej mocy by musiało być na ogrzanie 60m2  domek 

Opublikowano
8 minut temu, sambor napisał(a):

Naczynie zależy od pojemności instalacji i od tego czy producent dopuszcza pracę kotła w układzie zamkniętym.

Jaki ma być kocioł- marka, model?

kocioł kotly Piec PELLPAL stalowy na pellet 8 kW

18 minut temu, lewy40 napisał(a):

Kodzie mi oto że  kotłownia jest niska i bojler mam równo z sufitem a zasilanie od pieca teraz idzie przy suficie to naczynie przelewowe nie miał bym gdzie dać a bym robił tak jak Pan mi dał przyklad tylko nie wiem gdzie te naczynie zamontowac a jak bym obniżył zasilanie do grzejników to bym mógł nad piecem dać naczynie przelotowe 

17461697137768925600970914769948.jpg

48 minut temu, lewy40 napisał(a):

Kodzie mi oto że  kotłownia jest niska i bojler mam równo z sufitem a zasilanie od pieca teraz idzie przy suficie to naczynie przelewowe nie miał bym gdzie dać a bym robił tak jak Pan mi dał przyklad tylko nie wiem gdzie te naczynie zamontowac a jak bym obniżył zasilanie do grzejników to bym mógł nad piecem dać naczynie przelotowe 

17461697137768925600970914769948.jpg

A chciałem coś takiego zrobić nie jestem hydraulikiem dlatego dopytuje się przepraszam za zawracanie gitary

17461698623038130350008820863605.jpg

Opublikowano

Naczynie przelewowe otwarte musi być minimum 0,5m wyżej nad innymi rurami czy bojlerem.

Do tego kotła trzeba naczynie przeponowe ok 35l + grupa bezpieczeństwa, naczynie musisz podłączyć najlepiej na powrocie grzania bojlera, przed samym kotłem.

Opublikowano
4 minuty temu, sambor napisał(a):

Naczynie przelewowe otwarte musi być minimum 0,5m wyżej nad innymi rurami czy bojlerem.

Do tego kotła trzeba naczynie przeponowe ok 35l + grupa bezpieczeństwa, naczynie musisz podłączyć najlepiej na powrocie grzania bojlera, przed samym kotłem.

To już nie wiem jak mam zrobić może ma Pan jakieś rozwiązanie przepraszam za trucie i dziękuję za korespondencję pozdrawiam 

Opublikowano
Godzinę temu, lewy40 napisał(a):

To już nie wiem jak mam zrobić może ma Pan jakieś rozwiązanie przepraszam za trucie i dziękuję za korespondencję pozdrawiam 

Ma Pan morze jakiś pomysł 

Opublikowano
Godzinę temu, sambor napisał(a):

Tu nie idzie o "pomysł", tylko ja też mam swoje zajęcia!

Poniżej masz schemat, jak powinno to wyglądać:

image.thumb.png.887715e9c9350d660739bec34bf62a62.png

Oczywiście naczynia przelewowego (otwartego) nie ma.

Dziękuję bardzo i tak mam zrobić a jeszcze nie mogę znaleźć tego naczynie przeponowe 6 bar 35l cisnienie wstepne 1,0 bar i tego drugiegonaczynie przeponowe 10 bar 12l a i ten grupa bezpieczeństwa 2,5 bar z manometrem i odpowiecznikiem jak by pan mógł to bym poprosił jeszcze raz dziękuję