Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam parę pytań odnośnie mojej instalacji CO CWU.

Piec zgazowujący Lazar Holz Master 20 kW z buforem Austria Email PSM 1000 wymiennik CWU dwupłaszczowym 200l Viessmann Horicell z cyrkujacją i zaworem ATM 363 ograniczającym temperaturę CWU

Instalacja musi zostać odseparowana od elementów wykonanych ze stali czarnej dlatego jestem zmuszony zastosować wymiennik płytowy i pytania mam takie:

1. Czy można połączyć wumiennik cwu szeregowo z wymiennikiem płytowym aby pracowało to na jednej pompie obiegowej?

2. Czy ten obieg wody kotłowej jest sens robić na układzie otwartym ?

3. Na który króciec bufora podłączyć powrót z szeregowego połączenia układu wymiennika CWU i wymiennika płytowego?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Wymiennik płytowy z CWU rownolegle.pdf Wymiennik płytowy z CWU szeregowo.pdf

Opublikowano
17 godzin temu, elektriko napisał(a):

Instalacja musi zostać odseparowana od elementów wykonanych ze stali czarnej

Dlaczego?

Jeśli masz zbiornik ze stali szlachetnej typu INOX to nie potrzebny jest wymiennik płytowy.

Wystarczy złącze przejściowe wykonane z tworzywa sztucznego(można kupić).

Ja mam zbiornik Kospela INOX i w komplecie były takie przejścia do podłaczenia rur innych niz INOX i PP-R oraz wymogiem gwarancji było zastosowanie tych plastikowych nypli gz/gw

Opublikowano

W połączeniu z podłogówką będą też maty kapilarne które są "otwarte dyfuzyjnie "cokolwiek to znaczy i nie mogą mieć kontaktu z czarną stalą bo mocno wydziela się korozja w układzie a bufor jest stalowy jak i kocioł więc jest opcja bufora z wężownicą nierdzewną lub wymiennik płytowy. Bufor kocioł i zbiornik cwu już są w kotłowni więc muszę zastosować wymiennik jeśli będę miał maty kapilarne  i nie wiem czy mogę połączyć go szeregowo i dzięki temu zrobić układ na trzech pompach obiegowych a nie na czterech.

Opublikowano (edytowane)

A czy są jakieś przeciwwskazania aby połączyć ten wymiennik płytowy z zasobnikiem CWU  szeregowo na jednej pompie tak jak jest to na schemacie ?Wymiennik płytowy z CWU szeregowo.pdf

Edytowane przez elektriko
Opublikowano
53 minuty temu, elektriko napisał(a):

będą też maty kapilarne które są "otwarte dyfuzyjnie "cokolwiek to znaczy i nie mogą mieć kontaktu z czarną stalą

nie, tu chodzi o to aby same maty były wykonane z materiałów nierdzewnych(rury tworzywowe, stal nierdzewna, mosiądz) i same w sobie nie rdzewiały.

obrazowo tak to wygląda w wirtualnym powiększeniu:

zwykła rura stalowa image.jpeg.0134adeaa0658541ba2a97998135a29a.jpeg

rura nierdzewna czyli INOX, tworzywo, mosiądz będzie w środku czysta, bez rdzy

Gdyby było tak jak mówisz, to w 99% przypadków instalacji CO ludzie musieliby stosować wymienniki.

Część instalacji stalowa, część miedziana, część z tworzywa.

W instalacji otwartej ta stal będzie z czasem rdzewiała, przy instalacji zamkniętej i szczelnej , woda po pewnym czasie będzie bez tlenu(takiego rozpuszczonego) i będzie neutralna dla stali. Wytworzy sie tzw. "czarna woda"

Opublikowano
35 minut temu, elektriko napisał(a):

A czy są jakieś przeciwwskazania aby połączyć ten wymiennik płytowy z zasobnikiem CWU  szeregowo na jednej pompie tak jak jest to na schemacie ?Wymiennik płytowy z CWU szeregowo.pdf

Nie ma przeciwwskazań, natomiast ZZ na obiegu podłogi powinien być między wpięciem 3-D a wpięciem naczynia przeponowego

Opublikowano
W dniu 17.03.2025 o 10:33, Gonzo19 napisał(a):

nie, tu chodzi o to aby same maty były wykonane z materiałów nierdzewnych(rury tworzywowe, stal nierdzewna, mosiądz) i same w sobie nie rdzewiały.

obrazowo tak to wygląda w wirtualnym powiększeniu:

zwykła rura stalowa image.jpeg.0134adeaa0658541ba2a97998135a29a.jpeg

rura nierdzewna czyli INOX, tworzywo, mosiądz będzie w środku czysta, bez rdzy

Gdyby było tak jak mówisz, to w 99% przypadków instalacji CO ludzie musieliby stosować wymienniki.

Część instalacji stalowa, część miedziana, część z tworzywa.

W instalacji otwartej ta stal będzie z czasem rdzewiała, przy instalacji zamkniętej i szczelnej , woda po pewnym czasie będzie bez tlenu(takiego rozpuszczonego) i będzie neutralna dla stali. Wytworzy sie tzw. "czarna woda"

Też nie bardzo mi się to widziało że tak jest ale jak zobaczyłem na filmie to nie będę ryzykował zamulenia instalacji. 

W tym filmie 15 minuta 45 sekunda https://www.youtube.com/watch?v=fxvJgl1kY8c

Pozdrawiam.

Opublikowano

Szkoda że wybiórczo oglądasz i bez zrozumienia.

Obejrzyj jeszcze raz lub dwa i wsłuchaj się co mówi oraz jakie części pokazuje.

Tam jest kluczowe twierdzenie opisujące dokładnie to co napisałem wcześniej.

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, Gonzo19 napisał(a):

Szkoda że wybiórczo oglądasz i bez zrozumienia.

Obejrzyj jeszcze raz lub dwa i wsłuchaj się co mówi oraz jakie części pokazuje.

Tam jest kluczowe twierdzenie opisujące dokładnie to co napisałem wcześniej.

To znaczy że Twoim zdaniem stosowanie wymiennika płytowego w instalacji z matami kapilarnymi jest fanaberią ? Chcę zastosować maty i chcę aby dobrze działały i wolałbym wpiąć je bezpośrednio do instalacji z wodą kotłową bo było by to prostsze i tańsze.

Nie jestem expertem tylko laikiem w tym temacie dlatego staram się zasięgnąć porady aby nie popełnić błędu. 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Źle mnie zrozumiałeś.

Wymiennik nie jest zły bo pozwala hydraulicznie oddzielić obwody.

Masz taką potrzebę to to robisz.

Chodziło mi o to abyś zrozumiał, że 

- to maty muszą być wykonane z materiałów nierdzewnych,

- zbiorniki i rury ze stali czarnej będą rdzewiały na potęgę ale w układzie otwartym ze względu na ciągły dostęp do tlenu.

- w układzie zamkniętym nie ma dostępu tlenu oprócz tego który był np. wodzie do napełnienia ukladu, więc stal połączy się z tym tlenem tworząc magnetyt. On powstanie tylko w takiej ilości na ile pozwoli ilość tego tlenu. W związku z tym że nie ma dopływu świeżego tlenu, więcej nie powstanie a to co powstało pokryje powierzchnię tworząc barierę ochronną na stali. Stal nie będzie rdzewiała, a woda będzie bez tlenu. Nie liczy się ten tlen co jest w cząsteczce H²O bo on jest zajęty trzymaniem tych dwóch atomów wodoru 🙂

Na filmiku w dwóch słowach powiedzieli, że to układ otwarty nie wyjaśniając tego tylko skupiając się na tej rdzy. Nie wspomnieli również że były tam kształtki z ocynkiem co w połączeniu  z resztą przyspieszyło efekt.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 17.03.2025 o 09:29, elektriko napisał(a):

W połączeniu z podłogówką będą też maty kapilarne które są "otwarte dyfuzyjnie" cokolwiek to znaczy ,,,,

W dniu 18.03.2025 o 20:13, Gonzo19 napisał(a):

,,,, Chodziło mi o to abyś zrozumiał, że 

- to maty muszą być wykonane z materiałów nierdzewnych,

- zbiorniki i rury ze stali czarnej będą rdzewiały na potęgę ale w układzie otwartym ze względu na ciągły dostęp do tlenu.

- w układzie zamkniętym nie ma dostępu tlenu oprócz tego który był np. wodzie do napełnienia ukladu, ,,,,

@Gonzo19 to co zaznaczyłem na czerwono, mija się z prawdą.

Oczywiście mówimy tu o instalacji hydraulicznej wykonanej z polipropylenu. Wyjątkiem są instalacje polipropylenowe z warstwą antydyfuzyjną

Opublikowano

Każdy wie, że instalację CO z rur PP-R robi się z rur z warstwą antydyfuzyjną i to jednolitą gdzie nie potrzeby jej zdzierania(budowa podobna do rur PEX). Te rury co mają warstwę gdzie wtopiona osłona jest perforowana i trzeba ją zdzierać aby zgrzać ze sobą nie są antydyfuzyjne.