elektriko Opublikowano 16 Marca #1 Opublikowano 16 Marca Panowie mam parę pytań odnośnie mojej instalacji CO CWU. Piec zgazowujący Lazar Holz Master 20 kW z buforem Austria Email PSM 1000 wymiennik CWU dwupłaszczowym 200l Viessmann Horicell z cyrkujacją i zaworem ATM 363 ograniczającym temperaturę CWU Instalacja musi zostać odseparowana od elementów wykonanych ze stali czarnej dlatego jestem zmuszony zastosować wymiennik płytowy i pytania mam takie: 1. Czy można połączyć wumiennik cwu szeregowo z wymiennikiem płytowym aby pracowało to na jednej pompie obiegowej? 2. Czy ten obieg wody kotłowej jest sens robić na układzie otwartym ? 3. Na który króciec bufora podłączyć powrót z szeregowego połączenia układu wymiennika CWU i wymiennika płytowego? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie. Wymiennik płytowy z CWU rownolegle.pdf Wymiennik płytowy z CWU szeregowo.pdf Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 17 Marca #2 Opublikowano 17 Marca 17 godzin temu, elektriko napisał(a): Instalacja musi zostać odseparowana od elementów wykonanych ze stali czarnej Dlaczego? Jeśli masz zbiornik ze stali szlachetnej typu INOX to nie potrzebny jest wymiennik płytowy. Wystarczy złącze przejściowe wykonane z tworzywa sztucznego(można kupić). Ja mam zbiornik Kospela INOX i w komplecie były takie przejścia do podłaczenia rur innych niz INOX i PP-R oraz wymogiem gwarancji było zastosowanie tych plastikowych nypli gz/gw Cytuj
elektriko Opublikowano 17 Marca Autor #3 Opublikowano 17 Marca W połączeniu z podłogówką będą też maty kapilarne które są "otwarte dyfuzyjnie "cokolwiek to znaczy i nie mogą mieć kontaktu z czarną stalą bo mocno wydziela się korozja w układzie a bufor jest stalowy jak i kocioł więc jest opcja bufora z wężownicą nierdzewną lub wymiennik płytowy. Bufor kocioł i zbiornik cwu już są w kotłowni więc muszę zastosować wymiennik jeśli będę miał maty kapilarne i nie wiem czy mogę połączyć go szeregowo i dzięki temu zrobić układ na trzech pompach obiegowych a nie na czterech. Cytuj
sambor Opublikowano 17 Marca #4 Opublikowano 17 Marca Ilość pomp nie jest argumentem, najważniejsza jest prawidłowa praca i sterowanie. Cytuj
elektriko Opublikowano 17 Marca Autor #5 Opublikowano 17 Marca (edytowane) A czy są jakieś przeciwwskazania aby połączyć ten wymiennik płytowy z zasobnikiem CWU szeregowo na jednej pompie tak jak jest to na schemacie ?Wymiennik płytowy z CWU szeregowo.pdf Edytowane 17 Marca przez elektriko Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 17 Marca #6 Opublikowano 17 Marca 53 minuty temu, elektriko napisał(a): będą też maty kapilarne które są "otwarte dyfuzyjnie "cokolwiek to znaczy i nie mogą mieć kontaktu z czarną stalą nie, tu chodzi o to aby same maty były wykonane z materiałów nierdzewnych(rury tworzywowe, stal nierdzewna, mosiądz) i same w sobie nie rdzewiały. obrazowo tak to wygląda w wirtualnym powiększeniu: zwykła rura stalowa rura nierdzewna czyli INOX, tworzywo, mosiądz będzie w środku czysta, bez rdzy Gdyby było tak jak mówisz, to w 99% przypadków instalacji CO ludzie musieliby stosować wymienniki. Część instalacji stalowa, część miedziana, część z tworzywa. W instalacji otwartej ta stal będzie z czasem rdzewiała, przy instalacji zamkniętej i szczelnej , woda po pewnym czasie będzie bez tlenu(takiego rozpuszczonego) i będzie neutralna dla stali. Wytworzy sie tzw. "czarna woda" Cytuj
sambor Opublikowano 17 Marca #7 Opublikowano 17 Marca 35 minut temu, elektriko napisał(a): A czy są jakieś przeciwwskazania aby połączyć ten wymiennik płytowy z zasobnikiem CWU szeregowo na jednej pompie tak jak jest to na schemacie ?Wymiennik płytowy z CWU szeregowo.pdf Nie ma przeciwwskazań, natomiast ZZ na obiegu podłogi powinien być między wpięciem 3-D a wpięciem naczynia przeponowego Cytuj
elektriko Opublikowano 18 Marca Autor #8 Opublikowano 18 Marca W dniu 17.03.2025 o 10:33, Gonzo19 napisał(a): nie, tu chodzi o to aby same maty były wykonane z materiałów nierdzewnych(rury tworzywowe, stal nierdzewna, mosiądz) i same w sobie nie rdzewiały. obrazowo tak to wygląda w wirtualnym powiększeniu: zwykła rura stalowa rura nierdzewna czyli INOX, tworzywo, mosiądz będzie w środku czysta, bez rdzy Gdyby było tak jak mówisz, to w 99% przypadków instalacji CO ludzie musieliby stosować wymienniki. Część instalacji stalowa, część miedziana, część z tworzywa. W instalacji otwartej ta stal będzie z czasem rdzewiała, przy instalacji zamkniętej i szczelnej , woda po pewnym czasie będzie bez tlenu(takiego rozpuszczonego) i będzie neutralna dla stali. Wytworzy sie tzw. "czarna woda" Też nie bardzo mi się to widziało że tak jest ale jak zobaczyłem na filmie to nie będę ryzykował zamulenia instalacji. W tym filmie 15 minuta 45 sekunda https://www.youtube.com/watch?v=fxvJgl1kY8c Pozdrawiam. Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 18 Marca #9 Opublikowano 18 Marca Szkoda że wybiórczo oglądasz i bez zrozumienia. Obejrzyj jeszcze raz lub dwa i wsłuchaj się co mówi oraz jakie części pokazuje. Tam jest kluczowe twierdzenie opisujące dokładnie to co napisałem wcześniej. Cytuj
elektriko Opublikowano 18 Marca Autor #10 Opublikowano 18 Marca (edytowane) 23 godziny temu, Gonzo19 napisał(a): Szkoda że wybiórczo oglądasz i bez zrozumienia. Obejrzyj jeszcze raz lub dwa i wsłuchaj się co mówi oraz jakie części pokazuje. Tam jest kluczowe twierdzenie opisujące dokładnie to co napisałem wcześniej. To znaczy że Twoim zdaniem stosowanie wymiennika płytowego w instalacji z matami kapilarnymi jest fanaberią ? Chcę zastosować maty i chcę aby dobrze działały i wolałbym wpiąć je bezpośrednio do instalacji z wodą kotłową bo było by to prostsze i tańsze. Nie jestem expertem tylko laikiem w tym temacie dlatego staram się zasięgnąć porady aby nie popełnić błędu. Edytowane 19 Marca przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 18 Marca #11 Opublikowano 18 Marca Źle mnie zrozumiałeś. Wymiennik nie jest zły bo pozwala hydraulicznie oddzielić obwody. Masz taką potrzebę to to robisz. Chodziło mi o to abyś zrozumiał, że - to maty muszą być wykonane z materiałów nierdzewnych, - zbiorniki i rury ze stali czarnej będą rdzewiały na potęgę ale w układzie otwartym ze względu na ciągły dostęp do tlenu. - w układzie zamkniętym nie ma dostępu tlenu oprócz tego który był np. wodzie do napełnienia ukladu, więc stal połączy się z tym tlenem tworząc magnetyt. On powstanie tylko w takiej ilości na ile pozwoli ilość tego tlenu. W związku z tym że nie ma dopływu świeżego tlenu, więcej nie powstanie a to co powstało pokryje powierzchnię tworząc barierę ochronną na stali. Stal nie będzie rdzewiała, a woda będzie bez tlenu. Nie liczy się ten tlen co jest w cząsteczce H²O bo on jest zajęty trzymaniem tych dwóch atomów wodoru 🙂 Na filmiku w dwóch słowach powiedzieli, że to układ otwarty nie wyjaśniając tego tylko skupiając się na tej rdzy. Nie wspomnieli również że były tam kształtki z ocynkiem co w połączeniu z resztą przyspieszyło efekt. Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano 18 godzin temu #12 Opublikowano 18 godzin temu W dniu 17.03.2025 o 09:29, elektriko napisał(a): W połączeniu z podłogówką będą też maty kapilarne które są "otwarte dyfuzyjnie" cokolwiek to znaczy ,,,, W dniu 18.03.2025 o 20:13, Gonzo19 napisał(a): ,,,, Chodziło mi o to abyś zrozumiał, że - to maty muszą być wykonane z materiałów nierdzewnych, - zbiorniki i rury ze stali czarnej będą rdzewiały na potęgę ale w układzie otwartym ze względu na ciągły dostęp do tlenu. - w układzie zamkniętym nie ma dostępu tlenu oprócz tego który był np. wodzie do napełnienia ukladu, ,,,, @Gonzo19 to co zaznaczyłem na czerwono, mija się z prawdą. Oczywiście mówimy tu o instalacji hydraulicznej wykonanej z polipropylenu. Wyjątkiem są instalacje polipropylenowe z warstwą antydyfuzyjną. Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 15 godzin temu #13 Opublikowano 15 godzin temu Każdy wie, że instalację CO z rur PP-R robi się z rur z warstwą antydyfuzyjną i to jednolitą gdzie nie potrzeby jej zdzierania(budowa podobna do rur PEX). Te rury co mają warstwę gdzie wtopiona osłona jest perforowana i trzeba ją zdzierać aby zgrzać ze sobą nie są antydyfuzyjne. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi