Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z ciśnieniem w instalacji po zamknięciu układu i wymianie rur.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

sambor grzejniki mam z serii Compact C22 ( różne rozmiary w zależności od pomieszczenia )

Co do pompy to na grzejniki mam 25 / 60

Edytowane przez pablos83
Opublikowano

A przy jakiej temp. włącza się pompa na obieg. Może utaw na 30st. żeby woda równomiernie się nagrzewała i 4d wcześniej otwierał, może to coś zmieni. A pompa na powrocie powinna być, 25/40 wystarczy. 

A jak to nic nie zmieni zrób jak pisał Sambor. 

Opublikowano
7 minut temu, pablos83 napisał(a):

grzejniki mam z serii Compact C22

Grzejnik 2 płytowy 1m długości i wysokości 600 ma pojemność ok 6,1l , inne są proporcjonalnej pojemności.

Pompa 25/60 jest chyba za duża, nawet do tej instalacji, a na pewno do obiegu kotłowego.

Opublikowano

lenas1 nigdzie nie widzę opcji ustawienia przy jakiej startuje pompa. 

sambor dzięki za podanie pojemności grzejników. Co do pompy, to wcześniej miałem 25/40 ale tamta uległa awarii i musiałem na cito kupić inną, a że mieli tylko 25/60 to taką kupiłem. Czy to duży błąd montowanie takiej pompy w moim przypadku ?

Opublikowano

6319345300_1703790726_thumb.png.7c0858ede47a4e64ac4e220067800dba.png.e653d75e87807c49d9fb42ec982aba3f.png

Pompa powrotu musi być taka sama. W powyższej sytuacji, gdy zawór 4d jest w 100% otwarty, obie pompy są na jednej linii obiegowej. Więc muszą być takie same.

25/40 by wystarczyła dla zaworu 3d. Ale dla zaworu 4d muszą być pompy takie same.

A czy właściwe są pompy 25/40, czy 25/60 nie wiem. To trzeba policzyć.

• Nie zgadzam się 2
Opublikowano
29 minut temu, nightwatch napisał(a):

Aż się boję zapytać co było nie tak ze starą instalacją otwartą... 

No właśnie nic się nie działo. Ten sam kocioł na niej pracował i wszystko było git, dopóki nie nadszedł czas jej wymiany ze starości, a przy okazji wtedy zamknięto układ i zaczęły się problemy.

Opublikowano

@lenas1 @sambor 

2.png.d447a206edc437451cc5a45e532822fc.png

Jeżeli 1 pompa będzie 40-tka, a 2 60-tka, to jaka będzie wydajność przepływu (wysokość podnoszenia)? Uświadomcie mnie, skoro się ze mną nie zgadzacie...

Opublikowano

Szukaj w ustawieniach powinno być temp. zał. pompy. 

Opublikowano
2 minuty temu, kreciq21 napisał(a):

Jeżeli 1 pompa będzie 40-tka, a 2 60-tka, to jaka będzie wydajność przepływu (wysokość podnoszenia)?

To są dwa różne parametry i nijak się do siebie nie mają.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
4 minuty temu, lenas1 napisał(a):

Szukaj w ustawieniach powinno być temp. zał. pompy. 

Aż wziąłem instrukcję do ręki i jest tam napisane " W przypadku pracy z zaworem mieszającym pompa C.O pracuje cały czas "

Opublikowano

Panowie czy rzeczywiście może być tak, że problemy z ciśnieniem mogą wynikać z braku tej pompy? Czy nierównomierna temperatura wody w kotle powoduje wzrost ciśnienia w instalacji C.O. ? 

Opublikowano

Nie, to jakaś bzdura, pompa nie powinna mieć z tym związku. Podejrzewam że ten zawór 4d jest zamknięty gdy powinien być otwarty. On jest sterowany automatycznie? Jeśli tak to go otwórz na obieg co i odłącz sterowanie, niech będzie otwarty cały czas, i wtedy zobacz czy dalej dziwne rzeczy się dzieją.

Opublikowano

@sambor A, no tak. Guru mówi "no bo tak" i plebs ma to przyjąć, jak objawienie.

Jak nie masz argumentów do poparcia swojej teorii, to po co się wypowiadasz. Zaliczasz tylko ilość komentarzy?

@pablos83 Tak. U ciebie sprzyja temu mała pojemność wodna kotła.

25 minut temu, sambor napisał(a):

To są dwa różne parametry i nijak się do siebie nie mają.

No rzeczywiście twoja wiedza jest przeogromna. Każda pompa ma wykres zależności przepływu od wysokości podnoszenia (oporów hydraulicznych), wg której dobiera się moc pompy. U ciebie te parametry nie są ze sobą powiązane. Gratuluję "wiedzy".

Opublikowano (edytowane)

nightwatch zawór sterowany jest za pomocą siłownika. Jak go uruchomię ( otworzę ) ręcznie to i tak zaraz się zamyka i otworzy się gdy temperatura  będzie odpowiednia. 

Nic się nie stanie jeśli go otworzę i odłączę zasilanie ?

Edytowane przez pablos83
Opublikowano

Nic się stać nie powinno, ale mam nadzieję że sam się nie zamknie po odcięciu zasilania 

Swoją drogą to dość groźne gdy palisz w kotle a zawór się nie otworzy bo np kabelek się rozłączył. 

No i jaka temperatura ma być 'odpowiednia' do otwarcia zaworu, tzn gdzie jest czujnik tej temperatury?

Opublikowano

Zawór normalnie się otwiera i zamyka ( automatycznie ) po osiągnięciu odpowiedniej temperatury na powrocie o ile wydedukowałem z obserwacji.

Opublikowano
15 minut temu, kreciq21 napisał(a):

A, no tak. Guru mówi "no bo tak" i plebs ma to przyjąć, jak objawienie.

Jak nie masz argumentów do poparcia swojej teorii, to po co się wypowiadasz. Zaliczasz tylko ilość komentarzy?

Przecież się wypowiedziałem na temat, a nauki dla plebsu nie prowadzę, od tego są szkoły, a nie forum.

W necie są wykresy ciśnienia pracy pomp CO, warto się z nimi zapoznać.

Opublikowano

Jeśli czujnik jest na powrocie (na rurze) to przy zamkniętym zaworze nie zadziała nigdy, bo ciepła woda do niego nie dopływa. Kocioł może się gotować ale czujnik dalej będzie miał temperaturę rury więc zaworu nie otworzy. 

Opublikowano

@sambor Wiesz, nie będę się zniżał do twojego poziomu.

Opublikowano
Godzinę temu, pablos83 napisał(a):

Zawór normalnie się otwiera i zamyka ( automatycznie ) po osiągnięciu odpowiedniej temperatury na powrocie o ile wydedukowałem z obserwacji.

Czujnik mieszacza powinien być umiejcowiony za zaworem 4d na zasilaniu, a nie na powrocie. 

Opublikowano (edytowane)

Po żmudnych poszukiwaniach znalazłem coś co ( chyba, ale pewności nie mam z braku wiedzy ) wygląda na czujnik. Wychodzi z zaworu 4-D i zamontowany jest na rurze idącej z 4-D do kotła, czyli na powrocie ( na tej rurze na której mam zainstalować pompkę )

Edytowane przez pablos83
Opublikowano

Ta ochroną powrotu z zaworem 4d to takie wątpliwe rozwiązanie, zwłaszcza gdy sterowanie źle działa - jak zagotujesz wode to z kotła zrobi się balon i na nic ochroną powrotu. Montaż drugiej pompy pomoże bo będzie przepływ tam gdzie go teraz nie ma, ale to takie szminkowanie świni wg mnie, albo łatanie błędnego sterowania