Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, jestem na etapie wyboru pieca, mam podłączony gaz do działki ale nie wiem jak wyjdą rachunki. dom 220 m2 z garażem, zastanawiam się również nad pelletem, mam zrobiony komin w raze czego. może ktoś pomóc mi w wyborze czy warto zrobić gaz czy jednak pellet ?

dziękuje za odpowiedź

Opublikowano

Szukasz osoby, na którą później będzie można zrzucić winę, w przypadku jak rachunki wzrosną.

Pellet jest nieco tańszy, ale wymaga obsługi.

Gaz jest całkowicie bezobsługowy, ale jest droższy.

Jaka cena będzie każdego z tych paliw w przyszłości? Chyba szklana kula u każdego się zepsuła, aby to stwierdzić.

Opublikowano

Nie piszesz nic o instalacji w budynku, ani o stanie budynku - nowy , starszy, ocieplony, nie ocieplony.

Gaz jest tańszą inwestycją na etapie instalacji, natomiast w eksploatacji bywa różnie.

Za mało danych

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

@milenanowak Najpierw może niech Pani sobie policzy zapotrzebowanie domu na ciepło na stronie ciepło właściwe https://cieplo.app/

Ceny paliw są nieprzewidywalne, więc ciężko wywróżyć co będzie najtańsze. Moim zdaniem dobrą opcją byłoby coś w pełni bezobsłogowego (trzebaby przeanazliwoać gaz, pompe ciepła lub ewentualnie megabufor) plus coś co pali drewnem kawałkowym aby w razie skoku cen gazu/prądu (tudzież pelletu/ekogroszku) mieć alternatywę do palenia tańszym paliwem w postaci drewna czyli np. kominek, koza, piec kaflowy, kuchnia kaflowa, piec akumulacyjny, kocioł na drewno, kocioł dwupaliwowy drewno-pellet itd. W praktyce często zdarza się, ze ludzie palą drewnem kawałkowym na rusztach awaryjnych w kotłach pelletowych/ekogroszkowych, ale to jest spalania raczej z niską sprawnością, podczas gdy można to lepiej spalić.

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano
  W dniu 2.03.2025 o 06:39, kreciq21 napisał(a):

Gaz jest całkowicie bezobsługowy, ale jest droższy.

Rozwiń  

No nie do końca. Jednak komin trzeba czyścić, a niektórzy myślą że jak założą gaz to już o niczym myśleć nie muszą.

Opublikowano

Kontrola komina to chyba sprawa oczywista. Nie do chodźmy do absurdu, że pompa ciepła też nie jest bezobsługowa, bo czasem trzeba kanały odpływowe udrożnić.