Skocz do zawartości
IGNOROWANY

SAS Bio Slim 24kw ustawienia z PID

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, walczę w tym sezonie(przeprowadzka) z kotłem SAS Bio Slim 24kw i nie mogę sobie poradzić. Zacznę od domu. Dom około 250m, ocieplony styropianem 20cm, dach ocieplony pianką pur, dom dwupiętrowy z poddaszem nieogrzewanym. Na dole podłogówka i trzy kaloryfery(dwa w garażu zakręcone i jeden w pokoju), u góry na przedpokoju i w łazienkach podłogówka(dwa kaloryfery w łazienkach), i kaloryfery w pokojach(łącznie 8 z łazienkami). Instalacja wykonana z zaworem czterodrogowym, pompą CO, pompą podłogową i pompą CO. W tym roku dołożyłem siłownik automatyczny Afriso i sterownik Salus podpięty do pompy podłogowej . Piec ma sterownik TECH ST-450 zPID, a regulator pokojowy to TECH ST-298. Regulator pokojowy nie wyłączał podłogówki po dogrzaniu dlatego zamontowano w tym roku sterownik Salus. Mam kilka pytań i proszę o pomoc bo nie mam już siły z tym walczyć. Pellet ANPOL, zużycie 8 worków(120kg) na 3 doby

1. Kiedy piec  powinien przechodzić w tryb podtrzymania? Pod dogrzaniu pomieszczenia? Po dogrzaniu zaworu CO?

2. Dlaczego piec na pompach równoległych nie potrafi dogrzać do zadanej (65st), a po przełączeniu na grzanie domu dobija bez problemu? Czy najpierw grzeje wodę do zadanej, a potem resztę? Cały czas kręci się w okolicy 48-50st (CWU zadana 50st)

3. Czy ochrona powrotu jest konieczna? Jeśli tak to co trzeba dołożyć/zmienić w instalacji aby ona była i jak wpływa na ekonomiczność grzania?

4. Jakie powinno być mniej więcej zużycie przy takich parametrach domu?

5. Dlaczego na grzaniu PID komora pieca jest osmolona? Podobno trzeba więcej powietrza ale podobno PID sam sobie to reguluje

Proszę o pomoc. Załączam zdjęcia pieca i instalacji

20250214_181609.jpg

20250214_181626.jpg

20250214_181637.jpg

20250214_181650.jpg

Opublikowano

Ochrona powrotu potrzebna. Najlepiej było to połączyć przez Atv bufor/sprzęgło. Jak masz miejsce na bufor to polecam ci się do edukować się jakie zalety daje bufor przy tak przewymiarowanym kotle. Nie musi być wielki.. wystarczy 400-500l .Kto ci tak wielki kocioł zainstalował, doradził??  

Opublikowano (edytowane)

Ochrone powrotu prowadzi 4D zawor.Brakuje tylko pompy malego obiegu kotlowego pomiedzy 4D i powrotom kotla.

Pid sam reguluje nadmuch,ale dla twoich ustawionych wartosci.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

czyli nie trzeba według Ciebie bufora żadnego? A powiedz, bo teraz mam inny problem, kocioł się wygasił i nie chce się rozpalić, po kliknięciu na rozpalanie na sterowniku nic sie nie dzieje, potem można kliknąc tylko Wygaszanie i Wyłączenie. Na pracy ręcznej, grzałka, ruszt, nadmuch wszystko działa i odpala. Jak włączyłem tryb letni to też zaczął się rozpalac, na innych nie

Opublikowano

Sprzęgło to minimum co tu trzeba wstawić, a najlepiej bufor.

Aby się nie powtarzać, Link.

Opublikowano

Czy nie stoi na temperaturze hysterezy i nie chce rozpalic,czy signal termostatu....

Opublikowano

Jaki masz komin? z cegły? systemowy czy jest już wkład? Masz bardzo duży kocioł i on będzie ci nastręczał dużo problemów. Wpierw co polecam to instrukcję obsługi kotła i kilka kaw do kotłowni wziąć. Starać się dopasować grzanie do budynku. 

Opublikowano

mam wkład do komina. Gdyby człowiek się na tym choć trochę znał to pewnie by sobie to jakoś poustawiał. Ale z tego co pisali koledzy powyżej to żeby uzyskać mniejsze zużycie to nie obejdzie się bez sprzęgła i tej pompy obiegu. Ale zanim zacznę szukać do tego fachowca to wolałbym wiedzieć co trzeba zrobić na 100% żeby palenie tym kotłem było jak najbardziej ekonomiczne. Przyjmę wszystkie porady bardzo chętnie

Opublikowano

Najpierw zrób charakterystykę zapotrzebowania na ciepło (np. na https://www.cieplowlasciwie.pl- chwilowo nie działa). Potem porównaj to z mocą kotła i będziesz wiedział, czy potrzebujesz sprzęgła, czy bufora.

250m + ocieplenie + 24kW kocioł, to już na wstępie można powiedzieć, że sprzęgło to za mało.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Przy kotle weglowym na weglu o kalorycznosci 17Mj spalam na 200m2 nie ocieplonych  teraz 40-45 kg dziennie i to jest moc stala okolo 10 KW.Poki zapotrzebowanie spada do okolo 5KW,to spalam okolo 30-33,czyli marnujem,bo kociol jest przewymiarowana 25ka.Przy twoim ociepleniu mial bys spalac polowe.Utrzymac efektywne spalanie na poziome odbioru 5KW przy kotlu 24KW,to juž porzadna dawka kawy i poprzemyslanie nad ustawieniami pracy kotla i ukladu.Musisz potestowac,czy oplaca sie stala praca z zasilaniem nižsza temperatura,czy cykliczne grzanie z wyzsza i wygaszaniem kotla.I porzadnie poczytac instrukcji obslugi,wyciagnuc maximum z možliwosci sterowania ukladu i kotla.W przyslosci bufor.Po co nie odpala,tego nie možliwe wywrožic.

Opublikowano (edytowane)

Histereza kotła CO 2 , CWU 5 temp kotła 62-65

Edytowane przez RobikF
Opublikowano

Najpierw spróbuj zrozumieć jak ten kocioł i sterownik działa I dlaczego nie chce się rozpalić, myślę że to kwestia edukacji i rozwiążesz problem. Zanim zabierzesz się za zmiany instalacji znajdź dobrego instalatora i z nim rozmawiaj. Forum jest życzliwe ale to tylko opinie.. 

Opublikowano

Problem jest w znalezieniu dobrego instalatora właśnie, przywróciłem ustawienia fabryczne po spisaniu najpierw wszystkich nastawów z menu instalatora (tak poradził pan na infolinii Tech) i piec odpalił ale teraz przy grzaniu z PID wchodzi w tryb nadzoru, co chyba nie jest dobra, prawda? Widzę, że RobikF masz taki sam kocioł, może zdradzisz jak go postawiać?

Opublikowano

To zależy od minimalnej mocy z jaką kocioł potrafi pracować,  jak nie ma wystarczającego odbioru ciepła to przejdzie w podtrzymanie albo się wygasi. Ale to jeszcze go nie dyskwalifikuje.  Generalnie wolę jak się kocioł wygasza całkiem bo w podtrzymaniu generuje sadzę. Myślę że można tak to ustawić że będziesz zadowolony ale to wymaga dobrego zrozumienia jak działa sterowanie

Opublikowano (edytowane)

Nie ma innego sposobu, musisz się nauczyć.  Instrukcja obsługi i do dzieła. Albo opcja druga, syp pelet, wyciągaj popiół, nie drąż, nie wnikaj

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie, dlaczego kocioł włącza się po wychłodzeniu się o "obniżenie pokojówki" na piecu, a nie po spadnięciu temperatury w pomieszczeniu? Na regulatorze wszystko dogrzane ale jak spadnie na piecu o 10 stopni to znowu się włącza i dogrzewa do zadanej, i tak się włącza co 40 minut średnio. Gdzie zmienić to ustawienie?

Opublikowano
w instrukcji obsługi sterownika nie ma niczego przydatnego, w DTR kotła również. Przeczytałem obie
To czytaj jeszcze raz. I staraj się zrozumieć. Wtedy zadaj pytanie. Nikt ci nie jest w stanie wytłumaczyć całego sterownika. Albo jak już było wspomniane pogódź się z tym co masz.
  • Zgadzam się 1