Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie o co chodzi z tym ustrojstwem jak 2 lata temu to było założone majster powiedział że na 5 będzie to będzie dobrze no i było ok. Niedawno zauważyłem ze rura po lewej gorąca nie dotkniesz rura po prawej chłodna jak przestawiłem na 8-9 to dopiero puszcza wodę. A no i rura po lewej i pompka to bojler z wodą a po prawej kaloryfery. Czy to się już zużyło że nie miesza na 5 tylko dopiero na 8?17388789448356438212558691928269.thumb.jpg.fba8d6452813a70374426f14392659de.jpg

Opublikowano

To jest zawór 4-drogowy. Jak nie wiesz jak to działa i o co w tym chodzi, zapoznaj się z poniższym filmem.

Opublikowano

Już zapoznałem się jak to działa tylko zastanawia mnie czemu wcześniej jak miałem ustawione na piątkę to obie rury były ciepłe było wszystko w porządku a teraz na piątce przestało to jakby działać że ta po prawej jest zimna a ta po lewej ręki nie przytniesz dopiero jak zwiększę skale z pięciu na 7 lub 8 to dopiero zaczyna mieszać

Opublikowano

Masz pompę na powrocie, czy za ochronę powrotu odpowiada pompa na CWU? I może ktoś zmienił obroty tej pompy i zabiera ona wodę drugiej pompie.

Opublikowano (edytowane)

Nie mam pompy na powrocie, a obroty są cały czas takie same 

I dlatego nie rozumiem dlaczego wcześniej było dobrze a teraz nagle się zmieniło ustawiłem tak jak na zdjęciu i zostawiłem żeby mieć ciepłe kaloryfery to dobrze czy źle? 

Edytowane przez StoragePrzasnysz
Opublikowano

W jaki sposób jest załączana pompa na grzejniki? Gdzie jest czujnik od jej załączania? Może trzeba go poprawić lub przeczyścić miejsce jego przyklejenia.

Opublikowano

Pompa podpięta jest do sterownika i przypuszczam że jest ustawiona temperatura na sterowniku kiedy ma się załączać pompka ale mogę się mylić na zdjęciu jest czarną izolacją owinięta czujnik temperatury ale wątpię żeby to było załączania pompy tylko po prostu to jest czujnik temperatury wody w piecu

Opublikowano

Moje przypuszczenia.

Czujnik od pompy nie ma dokładnego styku z rurą, przez co źle odczytuje temperaturę, przez co nie włącza pompy. Przestawienie mieszacza na wyższy nastaw zwiększa przepływ grawitacyjny. Czujnik dostaje wyższą temperaturę i załącza pompę.

Opublikowano

No właśnie też myślałem że ta pompka nie chodzi i dlatego po prostu nie miesza ale ona działa. Dopiero jak przekręcę na 8 to ciepła woda rusza na pompkę do kaloryferów. 

A w momencie kiedy pięć nagrzeje się do zadanej to pompka dalej pracuje 

Opublikowano

Generalnie to wygląda jak klasyczny objaw braku pompy na powrocie.

Opublikowano

A w tej instalacji nie ma żadnego filtra sitkowego? 

Opublikowano

Co to ma do rzeczy 5 czy 8. Sprawdź lepiej pompę, przecież ma 3 biegi. Jeżeli na każdym z nich efekt jest ten sam to szmelc a możesz podziękować za to temu co to montował i nie zrobił to zgodnie ze sztuką, czyli zawór z sitkiem przed każdą pompą. No poprostu Janusz !!!