Mati90 Opublikowano 3 Lutego 2025 Autor #26 Opublikowano 3 Lutego 2025 17 minut temu, Kordjano napisał(a): @kreciq21 @Mati90 Zrób z 4d do twojego kotła dokładnie jak kolega sambor zalecił , z trzy d pasowało by ATM dołożyć z wkładką nie wiem 60 st jak chcesz tak wysoko kocioł ganiać , w tym twoim schemacie trzeba by regulować dławić przepływ w tym twoim krótkim obiegu , może by i było ok , ale pewniejsze będzie z 4d . Oki czyli 4d tylko jeszcze a propo cwu moze w takim wypadku wpiac powrot cwu zaraz pod 4d i puscic pompe cwu non stop i zrobic to na 2 pompach? A na wyjsciu z zasobnika mieszacz kosztuje podobnie do pompy... Cytuj
Gość kreciq21 Opublikowano 3 Lutego 2025 #27 Opublikowano 3 Lutego 2025 @Mati90 Nie, bo kocioł jak zacznie przestawać grzać, to zacznie wysysać ciepło z bojlera. Cytuj
lenas1 Opublikowano 3 Lutego 2025 #28 Opublikowano 3 Lutego 2025 Oj kreciq21, czyli wszyscy według Ciebie mają CWU nie sterowalne. Cytuj
Kordjano Opublikowano 3 Lutego 2025 #29 Opublikowano 3 Lutego 2025 Ten schemat kolegi @sambor jest sprawdzony i działa dobrze więc może nie kombinuj z dwoma pompami i powrót cwu wepnij jak na tym schemacie , co do zaworu zwrotnego to u mnie spisuje się taki elektrozawór bezprądowo zamknięty ,załączany wraz z pompą cwu , tego żadna grawitacja nie otworzy a przepływ nie jest tłumiony jak cwu się ładuje . Cytuj
Gość kreciq21 Opublikowano 3 Lutego 2025 #30 Opublikowano 3 Lutego 2025 @lenas1 Może na początek wyjaśnijmy, co rozumiesz przez "sterowalne"... Cytuj
Mati90 Opublikowano 3 Lutego 2025 Autor #31 Opublikowano 3 Lutego 2025 Spokojnie nie chce kombinować tylko ten cwu mnie troche zastanawial, ale zrobię jak na schemacie dam go na 3/4" i zz klapowy za pompą i powinno być oki. Resztę będzie pilnował skzp Cytuj
lenas1 Opublikowano 3 Lutego 2025 #32 Opublikowano 3 Lutego 2025 To Ty wytłumacz co miałeś na myśli, że nie sterowalne. W kołach z podajnikiem ustawiasz temp. CWU, histrezę załączania pompy i tak kocioł dogrzewa CWU. Od tego jest sterownik. Cytuj
nightwatch Opublikowano 3 Lutego 2025 #33 Opublikowano 3 Lutego 2025 Grzanie CWU to naprawdę prosty temat, nie ma tu co dzielić włosa na czworo. Pompa CWU załącza się gdy temperatura CWU spadnie poniżej nastawionej minus histereza, a wyłącza się po osiągnięciu nastawionej. W większych baniakach jest 2 lub 3 otwory na umieszczenie czujnika temperatury więc możemy sobie wybrać w którym miejscu tego bojlera chcemy mieć pomiar - im niżej czujnik tym więcej wody w bojlerze będzie nagrzane. Sterownik kotła pilnuje by podczas grzania CWU nie przegrzać bojlera, po prostu podgrzewa kocioł lekko ponad nastawioną temp CWU , nie więcej. Cytuj
Mati90 Opublikowano 3 Lutego 2025 Autor #34 Opublikowano 3 Lutego 2025 (edytowane) Czyli to jest prawidlowy schemat zamknięty a jesli otwarty to zamiast grupy na powrocie naczynie prosto od kotla rura 1"? Pytanie jeszcze o pompy na grzejniki mam evoste 2 25-70. Obecna 25-60 do cwu dam a kotłowa wystarczy 25-40? Żebym nie musiał kupować dwóch pomp Edytowane 3 Lutego 2025 przez Mati90 Cytuj
sambor Opublikowano 3 Lutego 2025 #35 Opublikowano 3 Lutego 2025 Na powrocie wystarczy pompa 25/40 - na CWU też, chyba że już masz 25-60 1 Cytuj
Kordjano Opublikowano 3 Lutego 2025 #36 Opublikowano 3 Lutego 2025 Wystarczy 25-40 choć elektroniczna byla by oszczędniejsza . 1 Cytuj
Gość kreciq21 Opublikowano 3 Lutego 2025 #37 Opublikowano 3 Lutego 2025 @lenas1 Obieg na grzejniki mam 60 stopni, wpięte w ten obieg jest CWU, sonda sterownika w połowie baniaka, nastawiona temperatura CWU to 40 stopni. Baniak 50l. I pytanie do ciebie, jaka poleci mi temperatura z kranu? Ile ciepłej wody o temperaturze 40 stopni poleci mi z kranu? Przy założeniu, że CWU w sterowniku jest już nagrzane, a to będzie pierwsze odkręcenie od zaraportowania nagrzania CWU przez sterownik. Cytuj
Gość kreciq21 Opublikowano 3 Lutego 2025 #39 Opublikowano 3 Lutego 2025 @nightwatch Kolego, ja mieszkam w Polsce i kabaret widzę jak tylko wyjrzę za okno... Cytuj
lenas1 Opublikowano 3 Lutego 2025 #40 Opublikowano 3 Lutego 2025 13 minut temu, kreciq21 napisał(a): @lenas1 Obieg na grzejniki mam 60 stopni, wpięte w ten obieg jest CWU, sonda sterownika w połowie baniaka, nastawiona temperatura CWU to 40 stopni. Baniak 50l. I pytanie do ciebie, jaka poleci mi temperatura z kranu? Ile ciepłej wody o temperaturze 40 stopni poleci mi z kranu? Przy założeniu, że CWU w sterowniku jest już nagrzane, a to będzie pierwsze odkręcenie od zaraportowania nagrzania CWU przez sterownik. O czym ty piszesz? Ty masz instalację z lat 80tych. i śmieciucha,a tu piszemy o kotle z podajnikiem i konkretnym schemacie. Jak jesteś zadowolony to tak sobie grzej, ale proponował bym żebyś nie mieszał innym w głowach. Cytuj
Gość kreciq21 Opublikowano 3 Lutego 2025 #41 Opublikowano 3 Lutego 2025 Ja piszę o schemacie jak wyżej. No chyba że ty masz schemat magiczny, gdzie CWU zasilasz ze sterownika... Cytuj
Mati90 Opublikowano 3 Lutego 2025 Autor #42 Opublikowano 3 Lutego 2025 43 minuty temu, sambor napisał(a): Na powrocie wystarczy pompa 25/40 - na CWU też, chyba że już masz 25-60 Mam 25-60 która obecnie pracuje, a powoli kupuje graty do przerobki i kupilem dab evoste 2 25-70 i musze kupic jeszcze jedna dlatego pytalem. Najwyżej ta 60 będę dławił zaworem żeby nie szumiala po rurach A pompy wszystkie będą elektroniczne spięte pod skzp 02 a może później dołożę siłownik do zaworu Cytuj
Gość kreciq21 Opublikowano 3 Lutego 2025 #43 Opublikowano 3 Lutego 2025 @lenas1 Jak to jest tak dla ciebie zabawne, to powiedz koledze @Mati90, że buduje instalację z lat '80. Cytuj
lenas1 Opublikowano 3 Lutego 2025 #44 Opublikowano 3 Lutego 2025 Zabawne bo ty dalej nie rozumiesz, że CWU steruje sterownik. Cytuj
Gość kreciq21 Opublikowano 3 Lutego 2025 #45 Opublikowano 3 Lutego 2025 Mi już ręce opadają do takiego betonu. Nawet narysowałem, ale dalej magia sterownika zakrzywia czasoprzestrzeń w bojlerze... No cóż, ja odpadam, żyj w swoim przeświadczeniu, że czarne jest różowe. Cytuj
Mati90 Opublikowano 3 Lutego 2025 Autor #47 Opublikowano 3 Lutego 2025 Panowie po co nerwy bardzo dziękuję za wszystkie porady, należą się wam duze 🍺 pozdrawiam, 1 Cytuj
Gość kreciq21 Opublikowano 4 Lutego 2025 #48 Opublikowano 4 Lutego 2025 Dla mnie sprawa jest prosta. Jak nie będziesz wiedział, jak to działa i jak się rozkłada temperatura w bojlerze, to będziesz miał sytuację, że bojler 150l ledwo wystarczy na jeden prysznic. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi