Mati90 Opublikowano 3 Lutego 2025 #1 Opublikowano 3 Lutego 2025 Witam, kupilem nie dawno dom z kotlem z podajnikiem i wykonaną instalacja. Wszystko działa acz kolwiek strasznie buja kotłem ponieważ nie ma żadnej ochrony a cała instalacja pracuje na jednej pompie obiegowej. Chciałbym to przerobić wg schematu z tego forum który dostosowałem pod swoją instalacje. Proszę o opinię i ewentualne uwagi. Z góry dziękuję i pozdrawiam, Cytuj
Rozwiązanie sambor Opublikowano 3 Lutego 2025 Rozwiązanie #2 Opublikowano 3 Lutego 2025 Może być, choć ja bym na zaw 4-D zrobił - pomp będzie tyle samo, a kontrola powrotu będzie lepsza. Np tak: Cytuj
Gość kreciq21 Opublikowano 3 Lutego 2025 #3 Opublikowano 3 Lutego 2025 Ja może uzupełnię. W instalacji z zaworem 3d, temperatura na grzejniki będzie taka sama, jak ustawiona na kotle. Najbardziej będzie to doskwierać w cieplejsze dni. W instalacji z zaworem 4d, temperatura na grzejniki będzie mogła być ustawiana niezależnie od temperatury na kotle (ale nie więcej niż jest na nim). I kocioł będzie mógł mieć np. 60 stopni, a na grzejniki będzie można puścić np. 40 stopni. W obydwu instalacjach, woda CWU będzie miała taką samą temperaturę jak ustawiona na kotle. Cytuj
Kordjano Opublikowano 3 Lutego 2025 #4 Opublikowano 3 Lutego 2025 Dlaczego miała by być taka sama jak na kotle z zaworem 3d ? Ja tam widzę pompę która ssie z zaworu 3d . To samo pytanie tyczące się cwu jest pompka i zawór zwrotny więc temperatura zasobnika cwu jak najbardziej sterowalna . Cytuj
Mati90 Opublikowano 3 Lutego 2025 Autor #5 Opublikowano 3 Lutego 2025 53 minuty temu, sambor napisał(a): Może być, choć ja bym na zaw 4-D zrobił - pomp będzie tyle samo, a kontrola powrotu będzie lepsza. Np tak: Sambor to skoro ten bedzie lepszy to powiedz mi czy jak wszystko zrobie w 1" to bedzie dobrze bo pompy maja srubunki pod 1" a nie ma pod 6/4 aby dac na powrocie? Cytuj
Gość kreciq21 Opublikowano 3 Lutego 2025 #6 Opublikowano 3 Lutego 2025 W 1 instalacji z zaworem 3d, zawór jest jako mieszacz. A powinien być jako ochrona powrotu. Efektem mieszacza będzie ograniczony przepływ wody przez kocioł i prawdopodobne jego gotowanie. Naprawa tego, to pompa przed zaworem 3d. CWU będzie tak sterowalne, że na górze zbiornika będzie temperatura kotła, a im niżej tym chłodniej. Przy chęci naładowania całego CWU, temperatura będzie taka jak na kotle w całej jego pojemności. Cytuj
Mati90 Opublikowano 3 Lutego 2025 Autor #7 Opublikowano 3 Lutego 2025 Chciałbym kocioł trzymac wysoko tj 70-80 stopni a sterowac temp grzejników i aby to stabilnie dzialalo na powrocie az tak bardzo nie zależy bo kociol jest żeliwny Cytuj
Gość kreciq21 Opublikowano 3 Lutego 2025 #8 Opublikowano 3 Lutego 2025 (edytowane) Jak chcesz tak wysoko iść z temperaturą, to pomyśl o sprzęgle. Nie wiem, czy chciałbyś tak wysoko grzać CWU. I wtedy np. zawór ATM na 60 stopni dla CWU i zawór 3d dla grzejników. Edytowane 3 Lutego 2025 przez kreciq21 Literówka Cytuj
Mati90 Opublikowano 3 Lutego 2025 Autor #9 Opublikowano 3 Lutego 2025 Na 3 pompach to cwu bedzie sterowalne a wszystkim będzie dowodził skzp 02. A chce wysoko bo zeliwny wymiennik to lubi i węgiel tez Cytuj
Gość kreciq21 Opublikowano 3 Lutego 2025 #10 Opublikowano 3 Lutego 2025 Pompa tylko pcha wodę. Nic więcej nie robi. Bez mieszacza nic nie będzie sterowalne, w tym CWU. Cytuj
sambor Opublikowano 3 Lutego 2025 #11 Opublikowano 3 Lutego 2025 55 minut temu, Mati90 napisał(a): Sambor to skoro ten bedzie lepszy to powiedz mi czy jak wszystko zrobie w 1" to bedzie dobrze bo pompy maja srubunki pod 1" a nie ma pod 6/4 aby dac na powrocie? Wszystko możesz zrobić 1" i będzie dobrze dla kotłów do 25kW . Godzinę temu, kreciq21 napisał(a): W obydwu instalacjach, woda CWU będzie miała taką samą temperaturę jak ustawiona na kotle. Nie prawda - pompę od CWU można wyłączyć w dowolnym momencie , nawet przy 40C w bojlerze a na kotle 70C Cytuj
Gość kreciq21 Opublikowano 3 Lutego 2025 #12 Opublikowano 3 Lutego 2025 @sambor A jak z rozkładem temperatur w tym bojlerze? Cytuj
Kordjano Opublikowano 3 Lutego 2025 #13 Opublikowano 3 Lutego 2025 Bez jaj , przecież nikt nie stosuje mieszacza do ładowania cwu , woda grzeje się przez wężownice ,ustawiasz zadaną temperaturę i pompa robi stop zawór zwrotny się zamyka , wiadomo że w całym zasobniku nie będzie równej temperatury , jak upuścisz trochę wody to ta zimna świeża nie miesza się z gorącą rozkład temperatur zawsze jest . Cytuj
Mati90 Opublikowano 3 Lutego 2025 Autor #14 Opublikowano 3 Lutego 2025 15 minut temu, sambor napisał(a): Wszystko możesz zrobić 1" i będzie dobrze dla kotłów do 25kW Oki tylko jeszcze pytanko czy cwu zrobić na 3/4 aby grawitacja nie dzialala przy wysokiej na kotle? 2 godziny temu, sambor napisał(a): Może być, choć ja bym na zaw 4-D zrobił - pomp będzie tyle samo, a kontrola powrotu będzie lepsza. Np tak: A czy taki uklad można by zrobić zamkniety? Gdzie trzeba by dac grupę bezpieczeństwa? Na powrocie przy samym kotle? Cytuj
sambor Opublikowano 3 Lutego 2025 #15 Opublikowano 3 Lutego 2025 Jak układ zamknięty to grupa bezpieczeństwa musi być przy samym kotle, najlepiej na powrocie - niższa temp wody. Można zrobić obieg grzania CWU cieńszą rurą np 3/4" lub rurą z syfonem na powrocie - wtedy na pewno nie będzie grawitacyjnego rozładowania bojlera Cytuj
Gość kreciq21 Opublikowano 3 Lutego 2025 #16 Opublikowano 3 Lutego 2025 (edytowane) Bez mieszacza tak to będzie wyglądać. Jak komuś to pasuje, niech tak robi. Bez mieszacza im więcej ma być ciepłej wody, tym bardziej gorąca ona będzie u góry. To nie moja wina, że fizyka chce tak a nie inaczej. A jak ktoś chce mieć cały baniak ciepłej wody, to będzie to temperatura taka, jak na kotle. A jak ma być równo bez mieszacza, to wężownica powinna być na dnie bojlera. Edytowane 3 Lutego 2025 przez kreciq21 Cytuj
Kordjano Opublikowano 3 Lutego 2025 #17 Opublikowano 3 Lutego 2025 A z mieszaczem stale będzie zasobnik z jednakową temperaturą ? Jak napełni wannę to i tak w dolnej części będzie zimniejsza , co będzie na okrągło pompa cwu chodzić ? Pamiętaj że jak mieszacz będzie puszczał stale 40 st czy 45 to doładowanie potrwa dłużej . To jest kocioł z podajnikiem , więc jaki problem doładować zasobnik po spadku o histerezę . Cytuj
lenas1 Opublikowano 3 Lutego 2025 #18 Opublikowano 3 Lutego 2025 Bo kreciq21 nie bardzo wie jak to działa w kołach z podajnikiem. Cytuj
Mati90 Opublikowano 3 Lutego 2025 Autor #19 Opublikowano 3 Lutego 2025 Czyli który schemat lepszy? 3d czy 4d? Bo ewentualny zamkniety czy otwarty uklad to nie problem jak również ladowanie zasobnika cwu przez pompe sterowana czujnikiem z histereza. Cytuj
Gość kreciq21 Opublikowano 3 Lutego 2025 #20 Opublikowano 3 Lutego 2025 Chodzi o to, że jak ustawisz 40 stopni na górze, to w połowie będzie może 30. A w 1/3 będzie 20. Jak sondę termometru wsadzisz w połowie zbiornika i nagrzejesz 40 stopni, to na górze będzie 60 stopni, w połowie 40, a w 1/3 30 stopni. Jak wsadzisz sondę w 1/3, to na górze będzie 80 stopni, w połowie z 60 stopni, a w 1/3 będzie te 40 stopni. Z mieszaczem ustawionym na 40 stopni na górze będzie 40, w połowie będzie 40 i w 1/3 będzie 40 stopni. I to jest ta zasadnicza różnica. Baniak lepiej ładować wyższą temperaturą i mieszacz dać na wyjściu wody już do kranów. W ten sposób baniak naładuje się szybciej. Tak czy inaczej, bez mieszacza jest kiepsko. Cytuj
Kordjano Opublikowano 3 Lutego 2025 #21 Opublikowano 3 Lutego 2025 @kreciq21 Ja wiem o co Ci chodzi , ale bez mieszacza wcale nie musi być kiepsko . @Mati90 Zrób z 4d do twojego kotła dokładnie jak kolega sambor zalecił , z trzy d pasowało by ATM dołożyć z wkładką nie wiem 60 st jak chcesz tak wysoko kocioł ganiać , w tym twoim schemacie trzeba by regulować dławić przepływ w tym twoim krótkim obiegu , może by i było ok , ale pewniejsze będzie z 4d . Cytuj
Gość kreciq21 Opublikowano 3 Lutego 2025 #22 Opublikowano 3 Lutego 2025 Ja u siebie baniak ładuję do 66 stopni i na wyjściu mam mieszacz, z którego wychodzi około 50 stopni. Cytuj
Kordjano Opublikowano 3 Lutego 2025 #23 Opublikowano 3 Lutego 2025 Z tym się zgodzę , pod prysznic i tak za dużo 😉chyba że jest głowica termostatyczna . Cytuj
lenas1 Opublikowano 3 Lutego 2025 #24 Opublikowano 3 Lutego 2025 Inni nie mają mieszacza i nie narzekają, a Ty piszesz wyżej, że taki układ bez mieszacza będzie nie sterowalny. Cytuj
Gość kreciq21 Opublikowano 3 Lutego 2025 #25 Opublikowano 3 Lutego 2025 Bo nie jest sterowalny. Ja prądem z PV tyle ładuję, odcięcie termostatem elektronicznym. Z kotła ładuję do 60 bez termostatu. I tyle mam ustawione na kotle. Bez mieszacza by było na wyjściu różnie. @Kordjano Przy prysznicu mam głowicę termostatyczną. A te 50 stopni przydaje się do pralki, mniej kWh wtedy wciąga z sieci. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi