Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pytanie o instalację Co i CWU

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez sambor,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, Kordjano napisał(a):

@kreciq21

@Mati90 Zrób z 4d do twojego kotła dokładnie jak kolega sambor zalecił , z trzy d pasowało by ATM dołożyć z wkładką nie wiem 60 st jak chcesz tak wysoko kocioł ganiać , w tym twoim schemacie trzeba by regulować dławić przepływ w tym twoim krótkim obiegu , może by i było ok , ale pewniejsze będzie z 4d .

Oki czyli 4d tylko jeszcze a propo cwu moze w takim wypadku wpiac powrot cwu zaraz pod 4d i puscic pompe cwu non stop i zrobic to na 2 pompach? A na wyjsciu z zasobnika mieszacz kosztuje podobnie do pompy...

Opublikowano

@Mati90 Nie, bo kocioł jak zacznie przestawać grzać, to zacznie wysysać ciepło z bojlera.

Opublikowano

Oj kreciq21, czyli wszyscy według Ciebie mają CWU nie sterowalne. 

Opublikowano

Ten schemat kolegi @sambor jest sprawdzony i działa dobrze więc może nie kombinuj z dwoma pompami i powrót cwu wepnij jak na tym schemacie , co do zaworu zwrotnego to u mnie spisuje się taki elektrozawór bezprądowo zamknięty ,załączany wraz z pompą cwu , tego żadna grawitacja nie otworzy a przepływ nie jest tłumiony jak cwu się ładuje .

Opublikowano

@lenas1 Może na początek wyjaśnijmy, co rozumiesz przez "sterowalne"...

Opublikowano

Spokojnie nie chce kombinować tylko ten cwu mnie troche zastanawial, ale zrobię jak na schemacie dam go na 3/4" i zz klapowy za pompą i powinno być oki. Resztę będzie pilnował skzp

Opublikowano

To Ty wytłumacz co miałeś na myśli, że nie sterowalne. 

W kołach z podajnikiem ustawiasz temp. CWU, histrezę załączania pompy i tak kocioł dogrzewa CWU. 

Od tego jest sterownik. 

Opublikowano

Grzanie CWU to naprawdę prosty temat, nie ma tu co dzielić włosa na czworo. Pompa CWU załącza się gdy temperatura CWU spadnie poniżej nastawionej minus histereza, a wyłącza się po osiągnięciu nastawionej. W większych baniakach jest 2 lub 3 otwory na umieszczenie czujnika temperatury więc możemy sobie wybrać w którym miejscu tego bojlera chcemy mieć pomiar - im niżej czujnik tym więcej wody w bojlerze będzie nagrzane.
Sterownik kotła pilnuje by podczas grzania CWU nie przegrzać bojlera, po prostu podgrzewa kocioł lekko ponad nastawioną temp CWU , nie więcej.

Opublikowano (edytowane)

Czyli to jest prawidlowy schemat zamknięty a jesli otwarty to zamiast grupy na powrocie naczynie prosto od kotla rura 1"? Pytanie jeszcze o pompy na grzejniki mam evoste 2 25-70. Obecna 25-60 do cwu dam a kotłowa wystarczy 25-40? Żebym nie musiał kupować dwóch pomp

IMG_20250203_183759.jpg

Edytowane przez Mati90
Opublikowano

Wystarczy 25-40  choć elektroniczna byla by oszczędniejsza .

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@lenas1 Obieg na grzejniki mam 60 stopni, wpięte w ten obieg jest CWU, sonda sterownika w połowie baniaka, nastawiona temperatura CWU to 40 stopni. Baniak 50l.

I pytanie do ciebie, jaka poleci mi temperatura z kranu? Ile ciepłej wody o temperaturze 40 stopni poleci mi z kranu? Przy założeniu, że CWU w sterowniku jest już nagrzane, a to będzie pierwsze odkręcenie od zaraportowania nagrzania CWU przez sterownik.

Opublikowano

@nightwatch Kolego, ja mieszkam w Polsce i kabaret widzę jak tylko wyjrzę za okno...

Opublikowano

13 minut temu, kreciq21 napisał(a):

@lenas1 Obieg na grzejniki mam 60 stopni, wpięte w ten obieg jest CWU, sonda sterownika w połowie baniaka, nastawiona temperatura CWU to 40 stopni. Baniak 50l.

I pytanie do ciebie, jaka poleci mi temperatura z kranu? Ile ciepłej wody o temperaturze 40 stopni poleci mi z kranu? Przy założeniu, że CWU w sterowniku jest już nagrzane, a to będzie pierwsze odkręcenie od zaraportowania nagrzania CWU przez sterownik.

O czym ty piszesz? 

Ty masz instalację z lat 80tych. i śmieciucha,a tu piszemy o kotle z podajnikiem i konkretnym schemacie. Jak jesteś zadowolony to tak sobie grzej, ale proponował bym żebyś nie mieszał innym w głowach. 

Opublikowano

Ja piszę o schemacie jak wyżej. No chyba że ty masz schemat magiczny, gdzie CWU zasilasz ze sterownika...

• Haha 1
Opublikowano
43 minuty temu, sambor napisał(a):

Na powrocie wystarczy pompa 25/40 - na CWU też, chyba że już masz 25-60

Mam 25-60 która obecnie pracuje, a powoli kupuje graty do przerobki i kupilem dab evoste 2 25-70 i musze kupic jeszcze jedna dlatego pytalem. Najwyżej ta 60 będę dławił zaworem żeby nie szumiala po rurach

A pompy wszystkie będą elektroniczne spięte pod skzp 02 a może później dołożę siłownik do zaworu

Opublikowano

@lenas1 Jak to jest tak dla ciebie zabawne, to powiedz koledze @Mati90, że buduje instalację z lat '80.

Opublikowano

Zabawne bo ty dalej nie rozumiesz, że CWU steruje sterownik. 

Opublikowano

Mi już ręce opadają do takiego betonu. Nawet narysowałem, ale dalej magia sterownika zakrzywia czasoprzestrzeń w bojlerze... No cóż, ja odpadam, żyj w swoim przeświadczeniu, że czarne jest różowe.

Opublikowano

Amen. 

Opublikowano

Panowie po co nerwy bardzo dziękuję za wszystkie porady, należą się wam duze 🍺 pozdrawiam,

• Lubię to 1
Opublikowano

Dla mnie sprawa jest prosta. Jak nie będziesz wiedział, jak to działa i jak się rozkłada temperatura w bojlerze, to będziesz miał sytuację, że bojler 150l ledwo wystarczy na jeden prysznic.