Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pytanie o instalację Co i CWU

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez sambor,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kupilem nie dawno dom z kotlem z podajnikiem i wykonaną instalacja. Wszystko działa acz kolwiek strasznie buja kotłem ponieważ nie ma żadnej ochrony a cała instalacja pracuje na jednej pompie obiegowej. Chciałbym to przerobić wg schematu z tego forum który dostosowałem pod swoją instalacje. Proszę o opinię i ewentualne uwagi. Z góry dziękuję i pozdrawiam,

Schemat.jpg

Opublikowano

Ja może uzupełnię.

W instalacji z zaworem 3d, temperatura na grzejniki będzie taka sama, jak ustawiona na kotle. Najbardziej będzie to doskwierać w cieplejsze dni.

W instalacji z zaworem 4d, temperatura na grzejniki będzie mogła być ustawiana niezależnie od temperatury na kotle (ale nie więcej niż jest na nim). I kocioł będzie mógł mieć np. 60 stopni, a na grzejniki będzie można puścić np. 40 stopni.

W obydwu instalacjach, woda CWU będzie miała taką samą temperaturę jak ustawiona na kotle.

• Haha 1
Opublikowano

Dlaczego miała by być taka sama jak na kotle z zaworem 3d ?

Ja tam widzę pompę która ssie z zaworu 3d .

To samo pytanie tyczące się cwu jest pompka i zawór zwrotny więc temperatura zasobnika cwu jak najbardziej sterowalna .

Opublikowano
53 minuty temu, sambor napisał(a):

Może być, choć ja bym na zaw 4-D zrobił - pomp będzie tyle samo, a kontrola powrotu będzie lepsza.

Np tak:

image.jpeg.ebdd3a3d5692e4d03413bd513ccc6fdf.jpeg

Sambor to skoro ten bedzie lepszy to powiedz mi czy jak wszystko zrobie w 1" to bedzie dobrze bo pompy maja srubunki pod 1" a nie ma pod 6/4 aby dac na powrocie?

Opublikowano

W 1 instalacji z zaworem 3d, zawór jest jako mieszacz. A powinien być jako ochrona powrotu. Efektem mieszacza będzie ograniczony przepływ wody przez kocioł i prawdopodobne jego gotowanie. Naprawa tego, to pompa przed zaworem 3d.

CWU będzie tak sterowalne, że na górze zbiornika będzie temperatura kotła, a im niżej tym chłodniej. Przy chęci naładowania całego CWU, temperatura będzie taka jak na kotle w całej jego pojemności.

Opublikowano

Chciałbym kocioł trzymac wysoko tj 70-80 stopni a sterowac temp grzejników i aby to stabilnie dzialalo na powrocie az tak bardzo nie zależy bo kociol jest żeliwny 

Opublikowano (edytowane)

Jak chcesz tak wysoko iść z temperaturą, to pomyśl o sprzęgle. Nie wiem, czy chciałbyś tak wysoko grzać CWU. I wtedy np. zawór ATM na 60 stopni dla CWU i zawór 3d dla grzejników.

Edytowane przez kreciq21
Literówka
Opublikowano

Na 3 pompach to cwu bedzie sterowalne a wszystkim będzie dowodził skzp 02. A chce wysoko bo zeliwny wymiennik to lubi i węgiel tez

Opublikowano

Pompa tylko pcha wodę. Nic więcej nie robi.

Bez mieszacza nic nie będzie sterowalne, w tym CWU.

• Haha 1
Opublikowano
55 minut temu, Mati90 napisał(a):

Sambor to skoro ten bedzie lepszy to powiedz mi czy jak wszystko zrobie w 1" to bedzie dobrze bo pompy maja srubunki pod 1" a nie ma pod 6/4 aby dac na powrocie?

Wszystko możesz zrobić 1" i będzie dobrze dla kotłów do 25kW .

Godzinę temu, kreciq21 napisał(a):

W obydwu instalacjach, woda CWU będzie miała taką samą temperaturę jak ustawiona na kotle.

Nie prawda - pompę od CWU można wyłączyć w dowolnym momencie , nawet przy 40C w bojlerze a na kotle 70C

Opublikowano

@sambor A jak z rozkładem temperatur w tym bojlerze?

Opublikowano

Bez jaj , przecież nikt nie stosuje mieszacza do ładowania cwu , woda grzeje się przez wężownice ,ustawiasz zadaną temperaturę i pompa robi stop zawór zwrotny się zamyka , wiadomo że w całym zasobniku nie będzie równej temperatury , jak upuścisz trochę wody to ta zimna świeża nie miesza się z gorącą rozkład temperatur zawsze jest .

Opublikowano
15 minut temu, sambor napisał(a):

Wszystko możesz zrobić 1" i będzie dobrze dla kotłów do 25kW 

Oki tylko jeszcze pytanko czy cwu zrobić na 3/4 aby grawitacja nie dzialala przy wysokiej na kotle?

2 godziny temu, sambor napisał(a):

Może być, choć ja bym na zaw 4-D zrobił - pomp będzie tyle samo, a kontrola powrotu będzie lepsza.

Np tak:

image.jpeg.ebdd3a3d5692e4d03413bd513ccc6fdf.jpeg

A czy taki uklad można by zrobić zamkniety? Gdzie trzeba by dac grupę bezpieczeństwa? Na powrocie przy samym kotle?

Opublikowano

Jak układ zamknięty to grupa bezpieczeństwa musi być przy samym kotle, najlepiej na powrocie - niższa temp wody.

Można zrobić obieg grzania CWU cieńszą rurą np 3/4" lub rurą z syfonem na powrocie - wtedy na pewno nie będzie grawitacyjnego rozładowania bojlera

Opublikowano (edytowane)

image.png.4f4e1f2d135691f3706534edb46ac1ff.png

Bez mieszacza tak to będzie wyglądać. Jak komuś to pasuje, niech tak robi.

Bez mieszacza im więcej ma być ciepłej wody, tym bardziej gorąca ona będzie u góry. To nie moja wina, że fizyka chce tak a nie inaczej. A jak ktoś chce mieć cały baniak ciepłej wody, to będzie to temperatura taka, jak na kotle.

A jak ma być równo bez mieszacza, to wężownica powinna być na dnie bojlera.

Edytowane przez kreciq21
Opublikowano

A z mieszaczem stale będzie zasobnik z jednakową temperaturą ? 

Jak napełni wannę to i tak w dolnej części będzie zimniejsza , co będzie na okrągło pompa cwu chodzić ? 

Pamiętaj że jak mieszacz będzie puszczał stale 40 st czy 45 to doładowanie potrwa dłużej .

To jest kocioł z podajnikiem , więc jaki problem doładować zasobnik po spadku o histerezę .

Opublikowano

Bo kreciq21 nie bardzo wie jak to działa w kołach z podajnikiem. 

• Nie zgadzam się 1
Opublikowano

Czyli który schemat lepszy? 3d czy 4d? Bo ewentualny zamkniety czy otwarty uklad to nie problem jak również ladowanie zasobnika cwu przez pompe sterowana czujnikiem z histereza.

IMG_20250203_183759.jpg

Schemat.jpg

Opublikowano

Chodzi o to, że jak ustawisz 40 stopni na górze, to w połowie będzie może 30. A w 1/3 będzie 20. Jak sondę termometru wsadzisz w połowie zbiornika i nagrzejesz 40 stopni, to na górze będzie 60 stopni, w połowie 40, a w 1/3 30 stopni. Jak wsadzisz sondę w 1/3, to na górze będzie 80 stopni, w połowie z 60 stopni, a w 1/3 będzie te 40 stopni.

Z mieszaczem ustawionym na 40 stopni na górze będzie 40, w połowie będzie 40 i w 1/3 będzie 40 stopni. I to jest ta zasadnicza różnica.

Baniak lepiej ładować wyższą temperaturą i mieszacz dać na wyjściu wody już do kranów. W ten sposób baniak naładuje się szybciej.

Tak czy inaczej, bez mieszacza jest kiepsko.

Opublikowano

@kreciq21 Ja wiem o co Ci chodzi , ale bez mieszacza wcale nie musi być kiepsko .

@Mati90 Zrób z 4d do twojego kotła dokładnie jak kolega sambor zalecił , z trzy d pasowało by ATM dołożyć z wkładką nie wiem 60 st jak chcesz tak wysoko kocioł ganiać , w tym twoim schemacie trzeba by regulować dławić przepływ w tym twoim krótkim obiegu , może by i było ok , ale pewniejsze będzie z 4d .

Opublikowano

Ja u siebie baniak ładuję do 66 stopni i na wyjściu mam mieszacz, z którego wychodzi około 50 stopni.

Opublikowano

Z tym się zgodzę , pod prysznic i tak za dużo 😉chyba że jest głowica termostatyczna .

Opublikowano

Inni nie mają mieszacza i nie narzekają, a Ty piszesz wyżej, że taki układ bez mieszacza będzie nie sterowalny.

Opublikowano

Bo nie jest sterowalny. Ja prądem z PV tyle ładuję, odcięcie termostatem elektronicznym. Z kotła ładuję do 60 bez termostatu. I tyle mam ustawione na kotle. Bez mieszacza by było na wyjściu różnie.

@Kordjano Przy prysznicu mam głowicę termostatyczną. A te 50 stopni przydaje się do pralki, mniej kWh wtedy wciąga z sieci.