Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli to, co pisałem do postu #17 włącznie śmiało stosuj.

Opublikowano

Jak wszystko będzie dobrze u nas ,to instalator będzie w przyszłym tygodniu (zamiast dzisiaj,bo ja nie dam rady być).Pytanie co Gonzo19 zasugerował czy nie wpiąć niby w to miejsce co producent sugeruje,ale zostawię to wiedzy też instalatora.Wielkie dzięki za rady.Bez Was sobie nie poradzę,a jestem już wiedzowo bardziej ogarnięty.

Właśnie załączyłem cyrkulacje ,więc spadek temp bedzie widoczny.

Poinformuję o sukcesie.Do usłyszenia.

IMG_20250203_171219.jpg

IMG_20250203_171435.jpg

Opublikowano

Ja to widzę że na zdjęciach jest jedno, Ty opowiadasz drugie.

Zostaw tą cwu w spokoju i napraw ten zawór rozdzielający zaznaczony na zdjęciu w poście #24. Tyle i tylko tyle. Reszta jest ok

A jeśli już przyczepiłes się do cyrkulacji cwu to tak będzie i już . Cyrkulacja zawsze wychładza ciepłą wodę w baniaku i tego nie przeskoczysz , Ty dodatkowo wpiales ja w najwyższy możliwy punkt co dodatkowo potęguje wychładzanie.

Reasumując to w zależności o co Ci chodzi to albo napraw ten zawór przełączający grzanie CO z CWU, albo powrót cwu wepnij tam gdzie przewidział producent czyli dużo niżej. Wtedy zmniejszysz efekt wychładzania cwu przy działającej cyrkulacji.

Opublikowano

Ale podłogowka działa w porządku i przełącza tak jak mówisz ,raz na grzanie CO raz na CWU. Te dwa białe baniaki są na CO właśnie a niebieski połączony z Wyjściem ciepłej wody z bufora.

Ale jeśli ten przełącznik działa błędnie to jak go samemu sprawdzić?

Czy instalator ma jakieś specjalne możliwości czy ja we własnym zakresie jestem w stanie to okreslic?

Dziękuję 

Dobrej nocy

Opublikowano

Te dwa małe baniaki to naczynia przeponowe i one nie mają znaczenia.

Myślę że najpierw powinieneś określić co rozumiesz pod pojęciem bufora z tytułu wątku "Wychładzanie bufora poprzez powrót CWU".

Dla rozjaśnienia podpowiem że u Ciebie w kotłowni Bufor to ten duży biały wiszący zbiornik,

a to co stoi na podłodze z napisem Joule to zbiornik cwu zwany czasami zasobnikiem cwu lub bojlerem.

Więc co Ci wychładza? To duże białe wiszące na ścianie czy to jeszcze większe stojące na podłodze z napisem Joule?

Opublikowano

No i wszystko jasne.

1. Za wysoko wpięty powrót cyrkulacji,

2. Zbyt mała histereza zbiornika, tylko ok 10° może 12°

3. Zbyt mała temperatura końcowa naładowanego zbiornika.

Co możesz zrobić?

1. Wpiąć powrót cwu tam gdzie powinien być -to podstawa i bez tego reszta jest bez znaczenia

2. Po zrobieniu punktu 1 zwiększyć histerezę do 15-17°C

3. Podnieść temperaturę końca ładowania do co najmniej 50°C.

4. W ostateczności zrezygnować z cyrkulacji..

5. Zażywać mniej ciepłej wody 🙂

Jest jeszcze jedna opcja, ale tego hydraulik Ci nie zrobi.

Dać dwa czujniki temperatury 

Jeden najwyżej gdzie się da a drugi tam gdzie jest lub niżej. Czujniki przełączane poprzez przekaźnik sterowany napięciem pompy cyrkulacyjnej