Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z obiegiem po zmianie wkładki termostatycznej ATV

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich:) Mam problem z obiegiem wody w instalacji CO. Wrzucam najpierw schemat mojej kotłowni, poniżej wszystko opiszę.

schematkotowni.thumb.jpg.6d9cab6809f079dfe62e887cdfc2472b.jpg

Od początku. Kocioł to MPM DS Wood 18kW + bufor 1000l 

Postanowiłem zmienić wkładkę w ATV na 72C ponieważ przy 55C na powrocie kocioł osiągał max 70st.

Po zmianie temperatura była już 80-85st. 

Od tamtego momentu obieg wody wychodzącej z pieca tak mi się zmniejszył, że nie starcza przepływu do zasilenia pomp idących na dom, przy rozpalaniu po załączeniu pomp zamiast ciągnąć ciepłą wodę z kotła to ciągnie zimną z bufora. Przy zakręconym buforze obieg w ogóle nie idzie w instalację.

Przed zmianą przepływ był na tyle duży że starczało na dom, cwu, i reszta szła na bufor, zawór 3D był otwarty na 20%, po zmianie jest na 100% i nie osiąga zadanej temp

Wróciłem więc do starej wkładki 55C i dalej to samo, dokupiłem też wkładkę 63C myśląc, że na tej będzie chodziło ale teraz na wszystkich trzech jest lipa.

Sprawdziłem już chyba wszystko... poziomowanie pieca, sprawność pomp, różne ich ustawienia mocy, drożność przewodów i filtrów skośnych, rozebrałem i przeczyściłem ATV, dołożyłem dodatkowe odpowietrzenia do kotła, nawet wywaliłem bebechy z ATV robiąc z niego trójnik:) Jedyne czego nie sprawdziłem to zawory zwrotne.. 

Obieg z pieca jest na tyle mały, że jak się załączy pompa cwu to na 1 biegu nie grzeje a na ostatnim pcha ciepłą wodę w powrót w stronę bufora i bufor nagrzewa się od dołu..

Na początku myślałem, że wkładka o wyższej temperaturze po prostu dopuszcza mniej wody z powrotu więc sprawdzałem wszystkie wkładki grzejąc ATV w garnku i każda z nich przy nominalnej temperaturze otwiera zawór na jednakową wielkość.

Może ktoś z was miał podobną sytuację albo ma jakiś pomysł na rozwiązanie problemu

Edytowane przez acoustic
Opublikowano

Ale żeś to pomodził na tym schemacie .

Opublikowano

Wróć z wkładką ATV na 55st 

Kocioł nie musi osiągać 85st.

Ewentualnie nie włączaj instalacji CO dopóki bufor nie nagrzeje się choć w połowie.

Opublikowano

Nie mogę edytować więc dopisze.

A pompa kotła jest sprawna? 

Może jak ruszyłeś zawór ATV to jakiś syf wpadł do pompy i ja zablokował