Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam starszy model viesmanana vitodens 100. Dom 4letni, kupiony kilka miesięcy temu, 25cm styroparniu na ścianach, na podłodze 15cm, ławy fundamentowe, okna 3szybowe, super szczelność (robiła pomiar profesjonalna firma) Wszędzie podłogowka łącznie 171m, w tym garaż z kotłowania 47m2. Podłogowka na piecu ustawiona na 35 stopni. W domu ustawione na 22. Mam łącznie 17 pentli. Pomijam tzn wyłączone są pętle: garaż (dwie strefy) obecnie jest tam 12 stopni, kotłownia (jedna strefa) obecnie jest tam 18 stopni.  Dzienny poziom zużycia gazu to 4m3. W tym woda do codziennego użytku, rodzina 2+1. Jakieś sugestie czy coś robię źle ? 

Opublikowano

Nic nie robisz źle, u mnie 2x więej gazu idzie. 1m3 to na dobę idzie tylko na CWU, jakiiego się spodziewasz zużycia?

Opublikowano

dzięki, tak bardziej z ciekawości zapytałem, to moj pierwszy dom, kupiłem od kogoś i uczę się powoli o co w tym chodzi.

zastanawia mnie tez to ze piec uruchamia się co kilka minut na kilka sekund dosłownie, natomiast do CWU kilka minut na maksa pracuje. Zazwyczaj wieczorem po kąpieli to pracuje na maxa po to pewnie aby dogrzac zużyta wodę, tylko później jak rano wstaje to znów grzeje bo pewnie wystygła przez noc 😛 nie mowie ze to złe tylko pytam czy to normalne. 

kolejna sprawa to dwie pętle które nie wiem od czego są, jak kupiłem dom to nie mialem opisanych żadnych wiec pożyczyłem kamerę termowizyjna i okręcałem pojedynczo aby opisywać która jest od czego. Finalnie dwie mam zakręcone, czasem je odkręcę na kilka dni i szukam czy cos się zmieniło ale zero reakcji na chacie. 

Mam tez pod stołem w salonie fragment większy który jest odczuwalnie zimniejszy niż reszta podłogi, moze to któraś z tych pętli ale nie działa. Mam jakieś automatyczne odpowietrzniki wiec juz nie wiem jak to dalej sprawdzić czemu nie grzeje tam. Jakieś pomysły ?

Opublikowano (edytowane)

Może być zapowietrzony układ. Automatyczne odpowietrznik to kwiatek do kożucha. Przydają się głównie podczas napełniania instalacji. Nie są w stanie odpowietrzyć zapowietrzonego układu podłogowego. Warto też mimo wszystko zakręcać kapturki na tych odpowietrznikach i tylko okresowo je odkręcać a następnie od razu zakręcać. Gdybyś miał odpowoetrzniki przemysłowe to co innego ale te zwykłe to taka zabaweczka. 

Jeśli chodzi o te dwie dodatkowe pętle to może na grzejniki w łazience i garaż. Jak jest duże pomieszczenie typu garaż czy jakiś duży salon to mogły być porobione po dwie pętle na takie pomieszczenie. Może to co ci nie grzeje pod stołem to właśnie taką pętla 😉

Edytowane przez itor
Opublikowano

aaa kumam, czyli to lipa jakaś, tak właśnie robiłem, czasem odkręcę a później mocno dokręcam te czerwone nakrętki, a jak w takim razie odpowietrzyć jedna pętle ? sam chyba tego nie ogarnę ?

Opublikowano (edytowane)

Może jedna z tych pętli to jeszcze kotłownia jeśli masz w osobnym pomieszczeniu ?

Jedna da się odpowietrzyć ale potrzebujesz do tego trochę sprytu i czasem pompy ogrodowej. Lepiej odpowietrzyć całość jednak.  Możesz na wszelki wypadek jeszcze sprawdzić na rozdzielaczu na powrocie czy nie masz głowic zakreconych w tych dwóch sekcjach. Jeśli byłyby zakręcone to wtedy rotametrami możesz całe życie kręcić i nic to nie da;)

Edytowane przez itor
Opublikowano

sprytuna czasem pompy ogrodowej ? tzn ?

sekcje od kotłowni mam opisana, zawory powrotne na rozdzielaczu oczywiście są odkręcone, aż takim amatorem nie jestem. Natomiast rura na powrocie nie jest wyraźnie ciepła jak inne wiec moze rzeczywiście to zapowietrzenie. 

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli na wszystkich rotametrach masz ustawiony w przybliżeniu równy przepływ to pętle z wyraźnie chłodniejszym powrotem są albo bardzo dlugie albo moga byc zapowietrzone. Dwa wyjscia. Krecisz rotametrem na tej petli jesli sie da wiekszy przeplyw i sprawdzasz czy to cos dalo. Jesli nie to albo zapowietrzona (i trzeba odpowietrzyc) albo jest bardzo dluga i niewiele z tym zrobisz. Pamietac musisz ze jak na dluga pentle dasz max przeplyw to moze sie okazac ze spadna przeplywy na pozostalych. Z podlogowka jest duzo problemow jesli nie byla robia z projektem tylko na tzw oko. Jakie masz przeplywy na rotametrach ?

Edytowane przez itor
Opublikowano (edytowane)

na oko jest dość daleko wiec może być długa, próbowałem juz różnych metod, nawet uruchamiają tylko tę pętlę.

a czy są jakieś domowe sposoby na odpowietrzenie jednej pętli ?

przepływy mam prawie wszędzie na 1/5 2.0

Edytowane przez mateuszpce
Opublikowano

Natomiast jeśli chodzi o pierwszą część twojego posta to kocioł ci taktuje. Albo za duża moc na potrzeby ogrzania pomieszczeń i trzeba się pobawić ustawieniami mocy startowej i max albo trzeba pobawić się histereza.