Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zdaje się że na tej samej zasadzie jest RTB, NBE, Hargasner, Windhager.

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, PioBin napisał(a):

,,,, Wykorzystam Twoj link aby podzielic sie jeszcze jedna ciekawostka (jak dla mnie):

“W kotłach na paliwo stałe zazwyczaj do kontroli jakości spalania stosuje się sondę lambda umieszczoną w przewodzie spalinowym.W kotle Easypell mamy inne rozwiązanie – system ECO oparty na bezpośrednim pomiarze temperatury spalania w obszarze spalania wtórnego. Każda wartość temperatury wody w kotle, uzależniona dodatkowo od aktualnej mocy kotła, ma swoją wymaganą i oczekiwaną temperaturę w komorze spalania. W przypadku stwierdzenia odchyłki rzeczywistej temperatury od zadanej, następuje korekta ilości paliwa oraz ilości powietrza doprowadzonego do komory spalania. W ten sposób uzyskano zarówno ciągłą kontrolę procesu spalania, jak i automatyczne dopasowanie się systemu do jakości samego paliwa.”

17 godzin temu, sambor napisał(a):

U mnie w Vikingu do kontroli spalania dla odmiany służy czujka optyczna - im jaśniej się pali tym albo słabiej wieje albo dawka paliwa jest zwiększana, oczywiście zmiany są w pewnych granicach.

Prawdopodobnie jest to czujnik strumienia ciepła Gardona lub nazywany także Schmidta-Boeltera.
Czujnik ten działa podobnie jak termopara, tylko ma większą powierzchnie pomiarową (więcej termopar), czasem wspomagany chłodzeniem wodą.
Jak działa termopara, to tego chyba nie muszę Wam tłumaczyć.

źródło:
https://en.wikipedia.org/wiki/Gardon_gauge

poniżej nieco dokładniejsze techniczne objaśnienie
https://patents.google.com/patent/US6186661B1/en

17 godzin temu, PioBin napisał(a):

Ok mnie tylko interesuja pomysly innych firm. Nie oceniam nie polecam nie neguje.

To polecam lekturę tego forum, w jaki sposób analityczny rozgryzaliśmy zasadę działania algorytmu sterownika Ecoal

Kropkę nad "i" postawił kolega ratownik z https://www.csrg.bytom.pl/ , przeglądając skrupulatnie kod maszynowy oprogramowania procesora.
Przypomnę, że w pierwotnej wersji sterownika użytkownik nastawiał tylko temperaturę wody w kotle (chyba). 
Sterownik w ciemno podawał kilka razy opał do paleniska oraz odpowiednią ilość powietrza, a następnie analizował przebieg wzrosu i opadu temperatury strumienia spalin w czopuchu

źródło:

Edytowane przez Andrzej_M_
  • Lubię to 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Sterownik w ciemno podawał kilka razy opał do paleniska oraz odpowiednią ilość powietrza, a następnie analizował przebieg wzrosu i opadu temperatury strumienia spalin w czopuchu.

@Andrzej_M_ nie poswiecilem moze wystarczajaco duzo czasu ale przeczytalem temat ktory zalaczyles, popatrzylem tez w instrukcje sterownika gdzie rowniez jest opis jego dzialania i… ten sposob do mnie nie przemawia. Wytluscilem w cytacie to co mi sie nie podoba.

PS. Pokusilem sie jednak o ocene.

Opublikowano
1 godzinę temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Prawdopodobnie jest to czujnik strumienia ciepła Gardona lub nazywany także Schmidta-Boeltera.

Nie wymyślaj, rzeczy niestworzonych - u mnie jest foto element reagujący na światło dzienne lub nawet na światło latarki, element prosty, zmieniający swoją rezystancję zależnie od natężenia światła.

Jedyną zagadką jest jego cena - prawie 100€ z przesyłką.

Metoda detekcji i kontroli płomienia jest taka sam jak w najnowszych modelach Vikinga kl5