Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panowie pytanie takie mam do was bo tak: -mam piec gazowy de dietrich dwufunkcyjny + stara instalacja od pieca centralnego grzejniki aluminiowe(kaloryfery) i założone głowice termostatyczne *** i sprawa ma się tak,że grzejniki strasznie szumią jak na dołączonym w linku pliku z audio.Jak zmniejsze np z 5 na 1 to cichnie ale nie w każdym tak działa w dwoch tak jest z 5 jak na 1 ustawię to cisza.Piec mam de dietrich 20 24 inidens i jak rozebrałem obudowę frontową to jest pompa i nie ma tam regulacji typu bieg 1/2/3 tylko chyba ona elektroniczna jest.Poprzez wejście serwisowe w menu to jedynie można zmniejszyć moc pompy zakres od 85 minimum do 100 maks ale to bez różnicy czy 85 czy 100 bo i tak szumi.Grzejniki odpowietrzane wiele razy na piecu też aktywowalem funkcję ''deair'' i dalej jest to samo.Dolne zawory na grzejnikach są odkręcone na maks (śruby wewnątrz torx czy tam imbus pod zaślepkami) mówię dolne zawory chodzi o dolne węże czyli powrót.Czego to jest wina? w nocy to jak na morzu szum nie do zniesienia...

Edytowane przez Ryszard
Ofertę komercyjną usunięto
Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, sambor napisał(a):

Ile tych grzejników jest?

kolego łącznie 6 i tylko w ostatnich dwóch pokojach szumią najbardziej pozostałe o połowę ciszej.. 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, niko9999 napisał(a):

pod pokrętłami jak zdejmę to tylko pisze oznaczenie 1/2/3/4/5 i kreska jakaś i tyle 

Zobacz na YT kryzowanie grzejników

https://youtu.be/PyUblbf6IKo?si=18TVXJJdXMiV1IMZ

Edytowane przez CeKris
Opublikowano

próbowałem regulacji po zdjeciu głowicy są oznaczenia na białym małym pokrętle od 1 do 6  a na miedzianej śrubie kreska i zmieniając nastawy to w sumie nie ma różnicy dużej np na 4 jest głośniej niż na 6.. nawet jak dałem na 1 to i tak słychać było.Normalnie jak kryzy mam na 6 ustawione czyli full a na pokrętle mam 5tkę najwyższą to słychać jak zmniejsze na pokrętle na 3 to o połowę już ciszej jest ale zaś tutaj gdzie termostat musze mieć na 5 i boli głowa od szumu.. to samo mama mówi u niej w pokoju spać się nie da.. czemu to tak szumi hurgocze jakby nie wiadomo co tam się działo 

Opublikowano

Panowie moja pompa wygląda tak zdjęcie przykładowe z neta ale taka sama  i nie ma regulacji oprócz mocy 85 lub 100% maks natomiast w internecie są takie pompy np https://allegro.pl/oferta/pompa-obiegowa-do-co-wilo-yonos-para-25-6-43-sc-130mm-energooszczedna-16055900751

czy taka pompa z przełączeniem biegów była by lepsza? ale zas jak piec nowy na gwarancji to sens zmieniać jest? dodam też,że jak temperatura na sterowniku jest niższa np 18.5 stopnia to grzejniki cicho chodzą ale jak dobija do zadanych 20stopni to już głośniej

ppm.jpg

Opublikowano
W dniu 28.12.2024 o 18:20, niko9999 napisał(a):

mam piec gazowy de dietrich dwufunkcyjny

Jaki model, typ?

Opublikowano

Nie wiem jaki cel miał producent montując pompę pwm i jednocześnie właściwie uniemożliwiając korzystanie z jej możliwości. Bo 85% to niewiele mniej od nominalnej wydajności.

Chyba nic cię nie ratuje tylko założenie sprzęgła i drugiej pompy, albo zaworu nadmiarowo upustowego.

Opublikowano

co oznacza sprzęgła i drugiej pompy? a np nie da sie tej pompy co mam na zdjeciu wyjąć i ''pp' wsadzić pompę tez elektroniczną ale taką jak pokazałem gdzie sa trzy tryby? bo wtedy gwarancje stracę? a zmieniło by to coś? bo np obecna pompa w takim razie 85% mocy to pompa która ma trzy biegi to na dwójce ile by miała?

Opublikowano

Po co takie kombinacje, jak nie można wyregulować grzejników, w co niezbyt wierzę.

Można dać zaraz za kotłem zawór nadmiarowo upustowy różnicy ciśnień i nim wyregulować przepływ w instalacji.

Opublikowano

Dodam jeszcze,że tak w pokoju gdzie regulator jest grzejnik ustawiony jest na 5 a w pokoju obok(grzejniki łączy ze sobą rura przez ścianę) jest grzejnik na 3 ustawiony i nie da się spać.. żeby było cicho to muszę w tym pokoju co jest na 5 zmniejszyć na np 3 i wtedy jak w drugim obok dam na 3 to już ciszej jest o wiele ale zaś samo danie na ''3'' bez zmniejszania w tym pokoju co jest na 5 nic prawie nie daje można nawet ustawić na 1 czy poniżej i tez jakiś hurgot leci w grzejniku i znów muszę iść do pokoju obok i w nim jak dam na 1 to wtedy cisza absolutna...:

Opublikowano
19 minut temu, niko9999 napisał(a):

a np nie da sie tej pompy co mam na zdjeciu wyjąć i ''pp' wsadzić pompę tez elektroniczną ale taką jak pokazałem gdzie sa trzy tryby? bo wtedy gwarancje stracę? a zmieniło by to coś?

Może i się da fizycznie podmienić, ale...

Po pierwsze. Na jaką? Marka, model, typ? I skąd pewność że na I-szym biegu nowa pompa nie będzie hałasowała, albo hałas będzie tolerowalny?

Po drugie. Jak spowodujesz, ze pompa podczas odpalania będzie zwiększała obroty tak by kocioł nie wpadł w taktowanie?

Po trzecie, związane z drugim. Jak podniesiesz obroty pompy do grzania c.w.u.?

Opublikowano

Między kotłem a pierwszym rozwidleniem instalacji zrobic bypass z zaworem nadmiarowo upustowym.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, niko9999 napisał(a):

kolego i on zredukuje szumy?

W pewnym zakresie tak. 

Ten kocioł w ogóle nie powinien być montowany bezpośrednio (czyli bez sprzęgła albo wymiennika) w małych instalacjach grzejnikowych bo to jest proszenie się o kłopoty. W instrukcji jest pewna informacja, ale dla osób nie obeznanych z tematem kompletnie nic nie mówiaca:

Cytat

W instalacji zastosowano pompę modulującą o wysokim ciśnieniu tłoczenia odpowiednią dla każdego typu jedno- lub dwu przewodowej instalacji c.o.

Cytat

Aby zapobiec emisji hałasu podczas przepływu, należy zwrócić uwagę na konstrukcję układu hydraulicznego instalacji c.o.

Zrzut ekranu 2024-12-31 065440.png

Edytowane przez sorier
Opublikowano (edytowane)

Wymiennik ciepła na instalacji c.o. Gdy podłącza się kotły do starej (a właściwie brudnej) lub otwartej instalacji c.o. robi się to za pomocą wymiennika i dodatkowej pompy c.o. Wymiennik fizycznie oddziela obiegi (woda nie miesza się) kotła i instalacji.

W kotle masz wymiennik c.w.u.

Edytowane przez sorier
Opublikowano

1.kolego a jakby był wymiennik osobny to by nie szumiało? kurde bo nie wiem kompletnie bo co zrobić by mieć obecne grzejniki a by nie szumiało? np pisałem o wymianie pompy z tym,że np o tej

https://allegro.pl/oferta/pompa-obiegowa-do-co-wilo-yonos-para-25-6-43-sc-130mm-energooszczedna-16055900751

https://allegro.pl/oferta/pompa-obiegowa-elektroniczna-wilo-para-25-6-43-180mm-3-43w-energooszczedna-16865868483

ona elektroniczna jest ale ma trzy tryby pracy.Chyba,że musi koniecznie być np pompa taka jak obecna czyli nie można dać innej np z trybami pracy bo źle będzie piec pracował? bo w obecnej jest tylko możliwość ustawienia mocy między 85 a 100% i nawet jak pompa chodzi to ona widzę na 85 ciągle chodzi.Zas serwistant powiedział mi przez telefon,że on może zmniejszyć niby programowo obroty czy jakoś tak ale nie poleca bo to na moją odpowiedzialność bo może wymiennik się zepsuć

2.Dwa pisane tutaj bylo o tym by wstawić bypass i jedna osoba pisała mi również coś takiego:

zawór bypassowy to trzeba odpowiednio dobrać i wyregulować, nawet jeśli to już osiągniemy to możemy mieć problem z niedogrzaniem układu z uwagi na zbyt wczesne przyjście ciepłej wody na powrót kotła''

3.Pod głowicami termostatycznymi zmiana ustawień bo mam od 1do 6 nic nie daje prócz tego,że np jak obracam kombinerkami pokrętło z cyframi to schodząc niżej czyli np na 4 to jeszcze głośniej się robi bo jakby przymyka wodę i słychać opór więc każdy grzejnik ma na 6 ustawione czyli full otwarcie.

Opublikowano

Od końca.

16 godzin temu, niko9999 napisał(a):

3.Pod głowicami termostatycznymi zmiana ustawień bo mam od 1do 6 nic nie daje prócz tego,że np jak obracam kombinerkami pokrętło z cyframi to schodząc niżej czyli np na 4 to jeszcze głośniej się robi bo jakby przymyka wodę i słychać opór więc każdy grzejnik ma na 6 ustawione czyli full otwarcie.

Żeby kręcenie kryzami miało jakikolwiek skutek, to ciśnienie na zaworze musi być w granicach przewidzianych przez producenta zaworu, ani mniej ani więcej. Na pewno kręcenie nimi nie zlikwiduje hałasów których przyczyną jest zbyt duże ciśnienie.

zawór bypassowy to trzeba odpowiednio dobrać i wyregulować, nawet jeśli to już osiągniemy to możemy mieć problem z niedogrzaniem układu z uwagi na zbyt wczesne przyjście ciepłej wody na powrót kotła''

Bypass z zaworem nadmiarowo przelewowym nie spowoduje niedogrzania jeżeli jest dobrze dobrany i wyregulowany, czyli jak ze wszystkim w instalacji. Przypominam, że gdybyś mial dobrze dobrany kocioł (czyli z pompą która ma właściwą wydajność, albo chodziaż pełny zakres regulacji to nie miałbyś problemów).

Zas serwistant powiedział mi przez telefon,że on może zmniejszyć niby programowo obroty czy jakoś tak ale nie poleca bo to na moją odpowiedzialność bo może wymiennik się zepsuć

To dobry pomysł, ale to ty musisz mieć dostęp do tego menu kotła, bo nie będziesz co chwile wzywał serwisanta jeżeli okaże się że po zmianie wrunków pracy będzie znów potrzebna zmiana wydajności pompy.

Te pompy są za duże. Zresztą róznią się od twojej tylko tym ze mają regulacje, np trzy poziomy stałej wydajności. Nie wiem jaki skutek przyniesie ich montaż. 

.kolego a jakby był wymiennik osobny to by nie szumiało?

Oczywiście. Pompa kotła tłoczyła by tylko w swoim obiegu do wymiennika, a na instalacji miałbyś drugą małą pompę ustawiona na stałe ciśnienie, najpewniej na 1-szym biegu.