Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Viessmann vitodens 100-w 19 kw i podłogówka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem w trakcie remontu i mam założony kocioł gazowy do ogrzewania jednego piętra całość podłogówka( 90m²) Reszta domu jest grzana z ekogroszku( 2 osobne systemy).

Mam jeszcze możliwość modyfikacji instalacji i dlatego pytam. Jak najlepiej sterować podłogówka.??

Teraz kocioł jest uruchomiony bez żadnych sterowników i czujników i zauważyłem, że często się wyłącza i włącza.

Jest jeszcze cwu do niego ale jeszcze nie podłączone. Kocioł wczesniej wygrzewał podłogę i teraz od 2 dni pracuje normalnie. Ustawiony na 20 stopni bo piętro jeszcze nie zamieszkałe. Teraz zużycie gazu według aplikacji vicare wynosi około 3.5m³ na dzień.

Proszę o porady jakie sterowanie będzie najlepsze do tego kotła i podłogówki.

Zależałoby mi aby mi aby kocioł pracował cały czas. Bez wychładzania podłogi. Zdjęcia robione dużo wcześniej.

IMG_20241204_183159.thumb.jpg.cc081b477cbe6ef166313331c71d60b2.jpgIMG_20241013_174319.thumb.jpg.a68b3a8889b1617c20f06736fe75e3f6.jpg

Opublikowano

Chodzi Ci o te rurki?

IMG_20241227_190115.thumb.jpg.bdf08a8f6d6426af50508c6850881e5f.jpg

Opublikowano

1 cal, średnica zewnętrzna 33mm.

A ten czujnik zewnętrzny to chodzi o sterowanie pogodowe? Czy tylko o odczyt temp. Zewnętrznej.

Opublikowano

Mój instalator będzie montował sterowanie pogodowe, ale mówi mi aby w 3 pokojach zainstalować termostaty( jak będę chciał,) kable przygotował, ale będzie to zależało ode mnie czy je montować czy nie. Te Pokoje są  bardzo dobrze nasłonecznione.  

Tylko nie wiem czy inwestować w  termostaty w tych pokojach. 

Czy sterowanie pogodowe i te termostaty będą ze sobą fajnie współpracować.

Opublikowano

Montować. 

Niekiedy bywa, że masz źle dobrane grzejniki lub kryzowanie nieodpowiednie i wtedy pomieszczenia nie nagrzewają się równo. Inna sytuacja przy typowej zimowej pogodzie jest wszystko OK, przychodzi dzień słoneczny i pomieszczenie bardziej nasłonecznione się przegrzewa. 

Czasami możesz mieć potrzebę zwiększenia lub obniżenia temperatury w danym pomieszczeniu i już tego nie zrobisz.

Opublikowano

Tam mam wszędzie podłogowe i tylko podłogowe grzeje ten kocioł.