Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taki problem z wzrastającym ciśnieniem w zbiorniku CWU.  W instalacji  zasilającej z wodociągu ciśnienie wody 3,5 bara. Naczynie przeponowe 18 l.  zamontowane przed zbiornikiem CWU stojącym 250 l. ,na zimnej wodzie, gdzie  zamontowany jest również zawór bezpieczeństwa 5 bar. No i właśnie tu zaczyna się problem. Ciśnienie wzrasta na manometrze przy naczyniu przeponowym do 6bar i kapie z zaworu bezpieczeństwa.  Naczynie przeponowe  sprawne ciśnienie wstępne 3,5 bar na opróżnionym układzie.  Najpierw pomyślałem sobie, że zakamieniony jest wyjście cieplej wody z bojlera. Przebijałem i niewiele to dało, albo nawet nic. Nie jest to nowa instalacja tylko blisko 25 letnia i do tej pory wszystko było ok.  Gdy leci  ciepła  woda z kranu początkowo  wszystko jest ok. trochę słabnie nieznacznie po  chwili, ale gdy otworzymy drugi kran z ciepłą wodą  spadek ciśnienia jest mocno zauważalny z  każdego kranu już nie leci tylko sączy się woda. Wtedy owszem ciśnienie wstępne na manometrze spada i nie kapie z zaworu bezp. , ale tu nie oto chodzi. Jedyne co mi przychodzi do głowy, że zakamienione jest wejście zimnej wody do zbiornika CWU.  Początkowo  ciśnienie w kranie jest dobre, bo rura z wypływająca wodą ciepłą jest w górnej granicy wysokości bojlera ,gdy  woda zimna  nie nadąża uzupełnić zbiornika CWU to ciśnienie spada. Uprzejmie proszę o pomoc. Pozdrawiam 

Opublikowano

Kiedyś miałem podobne objawy - od czasu do czasu zawór bezpieczeństwa sikał wodą. Ale nie cały czas - jak mu się przyglądałem to był suchy i szczelny. A za parę godzin - kałuża. Winne było naczynie przeponowe.
U Ciebie też może być problem z tym naczyniem, bo samo zakamienienie rury z zimną wodą nie tłumaczy skąd się bierze 6bar w zbiorniku - skoro w instalacji wodnej ciśnienie to 3.5bar.