Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wiem, że temat wałkowany, ale może ktoś pomoże. Problem z podłogówką. Niestety nie znam długości pętli oraz gęstości ich ułożenia. Pompa alpha 2 l 25-60, zawór mieszający atm361 afriso kvs 1.6. Na parterze 8 pętli na piętrze  4. Zawór ustawiony na 3.5 co daje ok 30 stopni i powoduje, że na 7 pętlach na dole przepływ wynosi 1.5 litra/h, a na hednej najdalszej pętli tylko 0.6/h, natomiast na górze tylko jedna pętla ma 1.5, pozostałe trzy 0.6. Zwiększenie wartości na mieszaczu do 4 lub powyżej powoduje, że wszędzie przepływy spadają do 0.6, podobnie zwiększenie biegu pompy również powoduje zmniejszenie przepływów. Co może być przyczyną? Zawor ma za mały kvs? To zawor o kvs 1.6, dn20, g 1 cal.

Opublikowano

Na 12 pętli potrzeba zaw 3-D o Kvs min 3,5 - wtedy będą przepływy rzędu 1-1,2l/min.

Ale ważne są też średnice rur z kotłowni do rozdzielaczy - jakie to rury i jakie mają rozmiary?

Opublikowano

Sambor, dzięki za info, średnica zewnętrzna 1 cal, objawy, tak, jak pisałem, im większy bieg pompy lub wyższa temp. zadana na zaworze,  tym mniejsze przepływy,  schodzące do 0.6 lub poniżej ( dokładnie nie wiem, bo skala na rotometrach zaczyna się od 0.6, a pływaki leżą ). Możesz polecić jakiś dobry model, nie musi być z siłownikiem? Najlepiej zbliżony rozmiarami do afriso atm 361, którego mam.

https://esbe.eu/pl/produkty/termostatyczne-zawory-mieszające/vta370-vta570

Czy 

https://allegro.pl/oferta/zawor-termostatyczny-mieszajacy-afriso-atm-761-g1-13048169908?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_ogrzewanie_pla_pmax_ps&ev_campaign_id=19684283430&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAmfq6BhAsEiwAX1jsZ6mFEIxbhVJv1OdDets9y-F9ZUNjxm2xETcn5Ob2KWL6NXGIXmD4ORoCATcQAvD_BwE

Opublikowano

W kotłowni mam 1 cal, do belki zasilającej rozdzielacza też dochodzi 1 cal, więc podejrzewam 1 cal. Rurki są miedziane

Esbe vta 572 jest w jednym calu i ma kvs 4.5, będzie ok? 

Opublikowano

Hej Sambor, dzięki za pomoc, zainstalowałem zawor esbe vta 372 z kvs 3.4, bo większego nie mieli. Temat rozwiązany, obecne przepływy to ponad 2.0 na wszystkich rotametrach. Wielkie dzięki. Dwa dostały takiego ciśnienia, że zaczęły cieknąć na gwincie na styku z belką . Pewnie dlatego, że nie były ruszane od dłuższego  czasu. Nie mam termostatów, tylko takie niebieskie kapturki, czy nimi można bezpiecznie regulować przepływy, czy lepiej na rotametrach? Jakie przepływy są optymalne?

Opublikowano

Te zawory na powrocie raczej trudno stosować do regulacji przepływów.

Nie ma czegoś takiego jak przepływy "optymalne", to powinno być policzone i zależy od temp zasilania, temp w pomieszczeniu i innych parametrów np rodzaju wykończenia podłogi.

Opublikowano

U mnie właśnie te kapturku są na zasilaniu i dość łatwo nimi regulować, a rotametry są na powrocie. To jest rozdzielacz Kana.

20241217_122003.thumb.jpg.687ff27e45eb875a7b54c3c6e8baf6f4.jpg

Pytanko, czy można bezpiecznie regulować tymi kapturkami, bo jak ruszę tę rotametr po kilku latach to wszystkie zaczną cieknąć?