Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Pompa Kaisai ma możliwość (w standardzie) komunikacji po modbusie RTU.
Nie będę się zagłębiał w szczegóły ale jest to protokół przemysłowy do komunikacji (wymiany danych) między różnymi urządzeniami (typu jeden master wiele slavów).

Tak więc pompę tą można odpytywać i nią sterować po złączu które jest w panelu sterowniczym (zaciski H1 i H2).

W internecie np. tutaj: https://api.library.loxone.com/downloader/file/384/Modbus KHA_KMK, KHC v2.pdf
można znaleźć zbiór rejestrów sterownika pompy.
Rejestry te zawierają dane (np. temperatura zasilania, powrotu, moc chwilowa itd) które urządzenie nadrzędne (master) zczytuje i tam zapisuje (np. temperaturę zadaną).

Dzięki temu za pomocą urządzenia nadrzędnego (sterownik plc, komputer z przejściówką USB>RS485) można sterować pompą.

Pozdrawiam

Łukasz

Opublikowano
50 minut temu, Luki123 napisał(a):

Dzięki temu za pomocą urządzenia nadrzędnego (sterownik plc, komputer z przejściówką USB>RS485) można sterować pompą.

Tylko po co.

Ostatnio doszedłem do wniosku że Panasonica nie da się poprawić Najlepiej działa według swoich algorytmów. Podejrzewam ze Kaisai tak samo. Więc najlepiej ustawić PC według zaleceń producenta.  

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Cezario1-chyba nie do końca zrozumiałeś.

Za pomocą modbusa nie ingerujesz w algorytm pracy pompy. Jedynie zdalnie "zbierasz" parametry pracy, zadajesz temp. zadaną oraz włączasz i wyłączasz pompę.

Przykład - chcesz na komputerze podglądać parametry pracy pompy. Tak więc łączysz kompa z pompą po modbusie rtu i oglądasz dane.

Edytowane przez Luki123
Opublikowano

Wiem  co to modbus  (oczywiście jako laik ) zorientowałem się gdzie podłączyć ale pewności nie miałem . Bardziej chodziło mi o przejściówkę na RJ45 - jest dedykowane od midei ale do klimy ( CCM18(Modbus) Midea Carrier MDV Multi line) . Myślę  podpiąć odczyt tęperatur do home assistant i niewiem dokonca jak.

Opublikowano (edytowane)

Do odczytu danych za pomocą komputera potrzeba przejściówki usb-rs485 or program.

Nie znam programu home assistant ale o nim słyszałem. Trzeba sprawdzić czy obsługuje protokół modbus rtu.

Daj linka do tego programu to sprawdzę.

Jeśli chodzi o przejściówkę to kupujesz dowolną. Byle miała sterownik pod danego windowsa. To nie musi być przejściówka z midei. Modbus rtu to pewien standard obsługiwany przez wielu producentów (sterowniki, falowniki, centrale wentylacyjne itd)

Ja używam przejściówki (konwertera) przemysłowego: https://www.sibit.pl/sklep/konwerter-usb-rs485-iso-.html

Ale nie ma sensu tyle płacić. Kup dowolny z działającym sterownikiem.

Pozdrawiam

Edytowane przez Luki123
Opublikowano

Dzięki. 

Jak najbardziej obsługuje

https://www.home-assistant.io/integrations/modbus/

a postawiony  na starym terminalu Dell Wyse Z90D7 z Linuksem Debian ( dostęp zdalny przez przeglądarkę). Będzie czas to spróbuje ogarnąć , może się uda .