Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wynajmuję mieszkanie i przyszedł pierwszy rachunek za ogrzewanie gazem za okres 3 tygodni musiałem zapłacić 360zł. Zużycie prawie 1000 kWh gazu. 

Mieszkanie 55m2, dwa grzejniki w salonie, jeden w kuchni i sypialni oraz drabinkowy w łazience. 

Wszystkie grzejniki ustawione termostaty na 3. 

Na kotle temperatura 40°. Na sterowniku ustawiony program grzania 24/7 i temperatury 21° w dzień i 20° w nocy. 

Wcześniej miałem ustawione grzanie od 7 do 11 i od 17 do 23. Ale wyczytałem, że lepiej żeby kocioł chodził non stop niż wyłączał się po kilka razy.

Jakie są najlepsze ustawienia? Bo prawie 400zł za 21 dni to jest dużo. 

Może w sterowniku program zmienić? Temperatury? Sterownik to Salus20241206_180948.thumb.jpg.d1ced2ca3c94b14efb4aa6e5122d0e90.jpg20241206_180901.thumb.jpg.1a5ec9a87eb8be97d2484cb07bde31c0.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witajcie wszyscy jestem tu nowy mam problem z Vismanem 050 -boka jaką ustawic temperature na piecu żebym mniał w domu piętrowym chociaż z 20 stopni bo włączam go o godz 14 na piecu jest 40 stopni po godzince daje na 50 stopni i tak do 23 mam w domku około 15 stopni poproszę kogoś o mądrą radę może ja cos żle robie 

Opublikowano

A od 23 do 14 co grzeje dom by utrzymać uzyskaną po dogrzaniu gazem temperaturę?

Opublikowano

od godz 23 ide spac a właczam go wtedy jak jade do pracy  gdzie pracuje od godz 14 do 22 i tak mam obawe żeby cos się wydarzyło podczas mojej nieobecnosci ja tylko zapytałw Sławku

Opublikowano

Jak będziesz grzać tylko kilka godzin dziennie to nie dziw się, że nie możesz dogrzać mieszkania.
Możesz tylko grzać z wyższą temperaturą np.60-70 stopni przy grzejnikach.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

40 stopni na grzejniki to dramat, spróbuj 45 i zwiększaj o 5 stopni codziennie i zobaczysz, żeby uzyskać komfort termiczny to trzeba 50 stopni minimum jeśli temperatury na zewnątrz oscylują w okolicy zera. Sądzę że te 55 stopni to powinno być ok.

Opublikowano
W dniu 5.01.2025 o 10:22, Awaer32 napisał(a):

40 stopni na grzejniki to dramat, spróbuj 45 i zwiększaj o 5 stopni codziennie i zobaczysz, żeby uzyskać komfort termiczny to trzeba 50 stopni minimum jeśli temperatury na zewnątrz oscylują w okolicy zera. Sądzę że te 55 stopni to powinno być ok.

55 na gazie, no to na bogato. Masz rekuperacje do tego? Dla mnie na przyklad lepiej jak dłużej chodzi na 40 niż pierdnie coś tam na 55 i się wyłączy. Ale rozumiem że każdy ma inne odczucia ciepła.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, termeet napisał(a):

55 na gazie, no to na bogato. Masz rekuperacje do tego? Dla mnie na przyklad lepiej jak dłużej chodzi na 40 niż pierdnie coś tam na 55 i się wyłączy. Ale rozumiem że każdy ma inne odczucia ciepła.

Nie mam rekuperacji w domu i mam 100% podłogówki, kumpel miał system  mieszany taki bardzo prosty i grzał 40 stopni podłoga salon i to samo sypialnie w grzejniki dawał. Kocioł dawał nonstop w grzejniki i dramat 18 stopni w pokojach, dwie kołdry w mrozy do spania a jak zwiększył na 45 na piecu było już znośnie tylko wtedy w salonie za ciepło było. Na szczęście ma teraz nowy dom od 7 lat i też 100% podłogówki i jest bardzo zadowolony jak i ja. Ja mam od 10 podłogówkę i jeśli będę coś miał następnego do grzejników nie mam zamiaru wracać.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

witam ja nie mam podłogówki tylko dom był stawiany w 1980 roku i wsztskie rurki od ogrzewania są  ukryte w murze kiedys tak robilia jeżeli chodzi o scisłośc to mam Grzejniki jeszcze ŻELIWNE po 17 żeberek w dwóch pokojach w kuchni 15 w łazience 10 i to tyle wolę te grzejniki niż te co widzę z Blachy szybko stygną a moje wolniutko jak trza na tyle lat pozdrawiam

Edytowane przez andżo
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, andżo napisał(a):

witam ja nie mam podłogówki tylko dom był stawiany w 1980 roku i wsztskie rurki od ogrzewania są  ukryte w murze kiedys tak robilia jeżeli chodzi o scisłośc to mam Grzejniki jeszcze ŻELIWNE po 17 żeberek w dwóch pokojach w kuchni 15 w łazience 10 i to tyle wolę te grzejniki niż te co widzę z Blachy szybko stygną a moje wolniutko jak trza na tyle lat pozdrawiam

A ile gazu m3 dziennie idzie w obecnej zimie, ile m2 grzejesz i ile dom ma m2?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu